Achitare totala in dosarul de coruptie de la UMF Iasi. De ce? Probele SRI, distruse

2524

@  Fostii rectori Vasile Astarastoae si Dragos Pieptu dar si directorii UMF Iasi, Adrian Ciureanu si Daniela Drugus si ceilalti inculpati au fost achitati in dosarul de coruptie in care au fost acuzati ca au fraudat fondurile europene pentru dezvoltarea platformei de E-learning @ Achitarea a fost posibila deoarece probele stranse cu ajutorul SRI au fost eliminate din dosar in baza deciziilor Curtii Constitutionale care a decis ca protocoalele incheiate cu parchetele au fost nelegale

Modificarile aduse de PSD Justitiei si deciziile luate de Curtea Constitutionale in ultimii ani in materie de procedura penala au fost de bun augur pentru cei trimisi in judecata in cel mai mare dosar de coruptie de la UMF. Astfel, in aceasta dupa-amiaza Curtea de Apel Suceava a decis achitarea (vezi aici) tuturor inculpatilor in cel mai mare dosar de coruptie de la UMF Iasi cel in care fostii rectori Vasile Astarastoae si Dragos Pieptu dar si directorii UMF Iasi, Adrian Ciureanu si Daniela Drugus precum si altii au fost trimisi in judecata sub acuzatia ca au fraudat fonduri europene de 1,5 milioane euro pentru implementarea platformei de E-learning. Astfel, toti inculpatii au fost achitati in conditiile in care in urma cu doi ani cei mai multi dintre acestia fusesera condamnati de Tribunalul Suceava la pedepse cu inchisoarea cu suspendare. Astfel, a fost achitati: Daniela Astarastoae care fusese achitata si la Tribunal, tatal acesteia fostul rector Vasile Astarastoae care primise 2 ani cu suspendare, fostul director al Directiei de Comunicare din UMF, Adrian Ciureanu care primise 3 ani inchisoare cu suspendare, Daniela Drugus, fost director administrativ care primise de asemenea 3 ani cu suspendare, Danut Musat care avea un an cu suspendare, fostul rector Dragos Pieptu achitat si la fond, Corvin Gabriel Pughin care avea doi ani cu suspendare, Laurian Gabriel Tanasescu care primise doi ani de inchisoare cu suspendare si Raluca Isabela Vatuiu care de asemenea avea 2 ani cu suspendare si in sfarsit Dan Alexandru Verner care avea un an de inchisoare cu suspendare. Au fost achitate si firmele trimise in judecata respectiv SC Congrex.Net SRL Iasi, SC Euro Management Grup SRL Bucuresti si SC Maguay Impex SRL Bucuresti.

Au distrus probele SRI

Aceasta sentinta de achitare a fost posibila deoarece probele acuzarii au fost eliminate datorita noilor decizii date de Curtea Constitutionala privind protocoalele de colaborare dintre SRI si parchete si datorita unor modificari aduse de PSD legilor justitiei. Astfel, din acest dosar au fost eliminate toate probele stranse cu ajutorul SRI adica o parte consistenta din probatoriu (interceptari telefonice, e-mail etc). Mai mult decat atat instant a decis astazi ca aceste probe se fie distruse. ‘’In aplicarea Deciziilor Curtii Constitutionale nr. 22/2018 şi nr. 26/2019, dispune distrugerea unui numar total de 31 suporturi optice continand inregistrarea convorbirilor telefonice (26 suporturi, create de catre S.R.I.) şi in mediul ambiental (5 suporturi, create de catre S.I.P.I.), indepartarea de la dosarul cauzei a inscrisurilor (in copie ori in original, dupa caz) aratate la literele a-d din paragraful precedent şi inlaturarea lor ca mijloace de proba, cu eliminarea redarii continutului convorbirilor şi a referirilor concrete la acestea din rechizitoriul intocmit in dosarul nr. 114/P/2010 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie şi Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iaşi şi din continutul sentintei penale apelate’’, se arata in sentinta de astazi.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.