@ Cel mai probabil in final faptele se vor prescrie si nimeni nu va raspunde pentru ceea ce a fost unul dintre cele mai mari jafuri din economia ieseana @ Vorbim de jafuirea SC Lactis SA fosta fabrica de prelucrare a produselor lactate @ Cei vizati au fost trimisi in judecata de DIICOT in anul 2018, dupa 15 ani de la savarsirea faptelor si cu toate acestea de doi ani, judecata pe fond nici nu a demarat macar deoarece dosarul se plimba din instanta in instanta si din judecator in judecator @ Beneficiarul procesului de ”privatizare” Petrica Herascu a vandut fabrica bucata cu bucata la preturi derizorii
Dosarul unuia dintre cele mai mari jafuri din economia Iasului este ”instrumentat” de intregul sistem de justitie in bataie de joc. Vorbim de devalizarea SC Lactis SA Iasi, fabrica distrusa dupa ”privatizare”. Astfel, in conditiile in care autorii au fost trimisi in judecatata de DIICOT dupa 15 ani de la savarsirea faptelor, acum dupa doi ani de cand dosarul a ajuns la instanta, judecata in acest dosar nici macar nu a demarat, in conditiile in care vorbim de prejudicii de zeci de miliarde. Inculpatii invoca tot felul de exceptii in Camera Preliminara, exceptii care sunt admise si astfel dosarul de plimba din instanta in instanta si din judecator in judecator. Astfel, ultima decizie luata in acest dosar a fost luata la sfarsitul anului trecut de Inalta Curte de Casatie si Justitie (vezi aici) care a decis sa desfiinteze decizia Curtii de Apel Iasi de a retrimite dosarul la DIICOT pentru refacerea cercetarilor. Asta deoarece, pe data de 22 martie 2019 (vezi aici) Curtea de Apel Iasi a decis sa scoata din dosar expertiza contabila si sa retrimita dosarul la DIICOT. Acum, dosarul a ajuns din nou la Curtea de Apel Iasi care trebuie sa decida daca va demara judecata pe fond. Este posibil sa mai fie aprobata inca o exceptie invocata de inculpati si astfel dosarul sa se mai plimbe putin. In aceste conditii sunt peste 90 la suta sanse ca faptele sa se prescrie.
Devalizata de un personaj din Galati
Reamintim ca procesul de devalizare a fabricii cu mii de angajati si piata de distributie in toata Moldova a demarat imediat dupa ce a fost privatizata si a ajuns pe mana lui Petrica Herascu un personaj din Galati. ”Petrica Herascu, in calitate de actionar al SC Galmopan SA Galati la Euro-Lact SRL Iasi si in nume propriu a actionat pe mai multe linii, in interes personal precum si in interesul grupului infractional organizat pe care l-a constituit impreuna cu Galca Constantin, presedinte CA al SC Lactis SA Iasi si actionar si administrator a SC Euro- Lact SRL Iasi si alti reprezentanti ai grupului de firme Galmopan, actiuni care au dus la fraudarea patrimoniului SC Lactis SA incepand cu 6 decembrie 2004 (data numirii unei noi administratii la SC Lactis SA si data emiterii primei facturi de livrare catre SC Galmopan SA Galati ) si pana in anul 2007, sub presiunea Notificarii AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) din data de 17.01.2005 de incetare a contractului de privatizare a SC Lactis SA Iasi prin instrainarea activelor, disponibilitatilor precum si a fondului de marfa si personal ale SC Lactis SA”, au aratat procurorii.
A luat banii, a vandut tot ce a putut
Dupa ce a pus mana pe fabrica Petrica Harescu si complicii sai au vandut marfa la preturi preferentiale catre firmele sale, au vandut utilaje, cladiri si terenuri si au ramas cu banii. Complici i-au fost chiar fostii directori ai Lactis. ”S-a mai constatat vanzarea, in perioada decembrie 2004-2005, catre SC Galmopan SA Galati de utilaje constructii si terenuri la preturi sub valoarea de piata, discounturi acordate la vanzarea in perioada 2005-2006 de produse specifice obiectului de activitate al societatii catre SC Galmopan SA Galati ce au creat un prejudiciu catre SC Lactis SA Iasi in cuantum de 1.725.251,44 lei”, au constatat procurorii.
Mai multe detalii despre modul in care a fost devalizata fabrica puteti citi in articolul „Exclusiv. Radiografia completa a unui jaf urias. Devalizarea celei mai iubite fabrici din Iasi, pas cu pas. Documente”, publicat de Dezvaluirea.ro in data de 13 ianuarie 2019.