Jaf de jumatate milion de euro la Liceul Tehnologic Haralamb Vasiliu. Cum explica directorul aceasta frauda incredibila
@ Dosarul a fost instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie care a constatat ca sefii unitatii de invatamant au dat bani unei firme de constructii fara ca aceasta sa efectueze lucrarile contractate @ Actualul director al liceului a fost audiat ieri de magistrati @ „La momentul in care s-a facut plata eu nu am cunoscut in ce a constat, nu aveam de unde sa stiu ce materiale s-au folosit si ce s-a construit. Este o factura semnata si de mine dar eu nu am cunostinte legate de materialele de constructii”, a spus directorul Vasile Catarau
Explicatii incredibile oferite de un director de liceu cu privire la unul dintre cele mai mari jafuri din istoria post-decembrista a educatiei nationale. Este vorba despre frauda de la Liceul Tehnologic Haralamb Vasiliu din Podu Iloaiei, unde directorii si alti functionari au platit unei firme de constructii sume uriase de bani fara ca societatea comerciala in cauza si anume SC Nova Construct SA sa si efectueze lucrarile contractate. Situatia este cu atat mai grava cu cat prejudiciul in suma totala de 2.025.844.22 lei nu poate fi recuperat de la aceasta societate comerciala deoarece intre timp Nova Construct SA a dat faliment si a si fost radiata. Din lichidarea patrimoniului firmei nu au fost obtinute sumele necesare recuperarii prejudiciului produs unitatii de invatatamt. Directia Nationala Anticoruptie a realizat o ancheta cu privire la acest jaf iar in anul 2016 procurorii i-au trimis in judecata pe cei vinovati printre care pe Gabriela Dobrea, fosta directoare a liceului din Podu Iloaiei, judetul Iasi, Maria Gabor- reprezentanta a firmei de constructii, Liliana Botez- contabila unitatii de invatamant si pe Georgeta Catarama, dirigintele de santier.
Director: „Noi nu stiam ce s-a construit”
In acest dosar, magistratii Tribunalului Iasi l-au audiat ieri pe Vasile Catarau, actualul director al liceului. In perioada in care s-a produs acest jaf Catarau era director adjunct al liceului. Acesta a admis faptul ca sefii liceului au semnat documentele prin care firma de constructii a incasat sumele nejustificate dar a recunoscut cu seninatate ca nici unul din directori nu stia si pentru ce se platesc banii respectivi. „La momentul in care s-a facut plata eu nu am cunoscut in ce a constat, nu aveam de unde sa stiu ce materiale s-au folosit si ce s-a construit. Este o factura semnata si de mine dar eu nu am cunostinte legate de materialele de constructii. Aceste lucruri erau conoscute de dirigintele de santier care a semnat pe situatiile de lucrari. Directorul (Gabriela Dobrea-n.r.) nu stia ca s-au platit lucrari neefectuate”, a spus Vasile Catarau.
Acesta a recunoscut de asemenea faptul ca liceul nici macar nu obtinuse autorizatie de construire pentru lucrarile de renovare si modernizare in momentul in care au fost virati banii in contul firmei de constructii. „Era obligatia Inspectoratului Scolar Judetean sa monitorizeze respectivele lucrari”, a incheiat Catarau.
Ce au constatat procurorii
Procurorii de la DNA Iasi au aratat in rechizitoriu ca totul a inceput in anul 2007 cand printr-o hotarare de Guvern, in anul 2007, a fost aprobata repartizarea sumei de 151.206.000 lei de la bugetul de stat catre bugetele locale in vederea modernizarii unor campusuri scolare. In acest context, in perioada 2007-2008, Liceului Tehnologic „Haralamb Vasiliu” din orasul Podu Iloaiei, i-a fost aprobata repartizarea sumei totale de 4.530.000 lei. La data de 10 decembrie 2007 unitatea de invatamant a organizat licitatie pentru selectarea firmei de constructii care urma sa efectueze lucrarile de reabilitarea si modernizare a campusului de la Grupul Scolar Haralamb Vasiliu. Potrivit procurorilor, a doua zi dupa incheierea contractului cu societatea de constructii directorul liceului a confirmat documente care atestau in fals ca o buna parte din lucrari fusesera efectuate. In baza acestora directoarea a platit 2.025.844.22 lei catre firma de constructii. Liceul s-a consitituit parte civila cu suma de 1.955.063 lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor achitate, dar neexecutate, si suma de 188.444 lei, reprezentând garantia de buna executie. Doua dintre acuzatele din dosar, respectiv Liliana Melania Botez si Georgeta Catarama, au recunoscut savarsirea faptelor. Cele doua s-au ales cu o pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea conditionata a pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Instanta a
mentinut sechestrul asiguratoriu instituit de DNA pe averea celor implicati.
Constantin MAZILU