Umbrarescu si Casuneanu au facturat la Drumuri „taxa de smecher”. Plati dubioase, de miliarde catre „Regii Asfaltului”

10558

Umbrarescu si Casuneanu au facturat la Drumuri „taxa de smecher”. Plati dubioase, de miliarde catre „Regii Asfaltului”

@ Un control al ANAF a scos la lumina o serie de plati, cel putin ciudate, facturi de miliarde, achitate de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, firmelor Spedition UMB si PA&Co International @ Firma lui Umbrarescu a primit bani pentru lucrari de deszapezire si intretinere efecuate de utilajele si angajatii statului iar de asemenea Casuneanu a incasat mai multi bani cand utilajele sale au stat degeaba

„Regii asfaltulului”, Dorinel Umbrarescu si Costel Casuneanu au castigat cei mai multi bani atunci cand nu si-au pus utilajele la treaba, cu alte cuvinte, cat au stat degeaba. Aceasta este una dintre principalelel concluzii ale unui control efectuat de ANAF la Directia de Drumuri si Poduri (DRDP) entitatea din subordinea CNAIR care se ocupa de administrarea retelelor de drumuri nationale din judetele Moldovei. Sa precizam ca CNAIR este Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, autoritatea care are in grija drumurile nationale si autostrazile din Romania. Controlul la care facem referire a vizat printre altele si modul in care s-au derulat contractele de deszapezire si de intretinere vara-iarna iar concluziile raportului intocmit recent de ANAF incep cu o serie de plati suspecte  efectuate catre Spedition UMB, firma controlata de  Dorinel Umbrarescu. Astfel, s-a constatat ca Spedition UMB a incasat bani si pentru sectoarele de drum deszapezite sau intretinute cu utilajele DRDP Iasi.

Au lucrat altii Umbrarescu a incasat banii

Asta in conditiile in care sectoarele de drum trebuiau deszapezite sau intretinute de Spedition UMB in baza unui contract incheiat in acest sens cu DRDP Iasi. Valoarea facturilor platite de DRDP catre Spedition UMB pentru intretinerea drumurilor respective a fost de 16.088.713 lei (circa 3,6 milioane euro).  „Organul de inspectie a constatat ca au existat situatii in care, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, unele sectii din cadrul DRDP Iasi au efectuat in regie  proprie lucrari de intretinere iarna-vara in valoare totala de 658.814 lei, pe sectoare de drum si in perioade contractate cu SC Spedition UMB SRL care avea obligatia sa efectueze lucrari de intretinre iarna-vara in conditiile contractuale. DRDP Iasi a inregistrat si prestatiile facturate de Spedition UMB in valoare de 16.088.713 lei „, au concluzionat inspectorii ANAF.

Conducerea DRDP Iasi a motivat ca lucratorii Spedition UMB erau obligati sa intervina numai in anumite conditii invocand prevederile unor normative din domeniu. In aceste conditii ANAF a dispus celor de la CNAIR sa efectueze un control intern pentru a se stabili mai clar ce lucrari trebuiau efectuate de firma lui Umbrarescu si daca contractul a fost respectat in conditiile in care acestea s-au suprapus cu prestatiile efectuate de utilajele proprii ale DRDP. Rezultatele acestui control trebuie puse la dispozitia ANAF.

Casuneanu a castigat mai bine cand nu a muncit

De asemenea, inspectorii ANAF au constatat ca, CNAIR a incheiat prin DRPDP Iasi cu PA&CO Interational SRL (firma lui Casuneanu), in data de 5.11.2012  contractul nr.139 avand ca obiect „Servicii de intretinere curenta pe timp de iarna 2012-2013, lot 4, judetul Neamt”. Valoarea contractului a fost de 12.979.836 lei cu tot cu TVA. Potrivit contractului, tarifele practicate au fost de 149,65 lei pentru o ora de actionare, 16,57 lei pentru fiecare ora de stationare si 42,99 lei/ora amortisment (8 ore pe zi lucratoare). In aceste conditii ANAF a constatat ca utilajele i-au adus lui Casuneanu mai multi bani stand degeaba decat  daca s-ar fi aflat la deszapezit. „La o factura in valoare de 279.504 lei, factura nr.3029/14.12.2012 au fost calculate: valoare ore actionare 60.785 lei, valoare ore stationare 111.745 lei si valoare ore amortisment 106.972 lei”, au aratat inspectorii ANAF.

Situatii similare s-au constatat si in cazul decontarilor efectuate catre celelalte firme care aveau contracte de deszapezire cum ar fi SC Transporturi Auto SA pentru zona Botosani care  a facturat ore de actionare in valoare de 21.149 lei si ore de stationare in valoare de 45.785 lei, sau Florconstruct Suceava pentru zona Campulung Moldovenesc care a facturat ore de actionare in suma de 39.000 lei si ore de stationare in valoare de 44.934 lei. ANAF a dispus ca CNAIR sa-si regandeasca strategia de contractare a serviciilor de deszapezire astfel incat pe viitor sa fie evitate astfel de situatii aberante.

Constantin MAZILU

 

1 COMENTARIU

  1. Asa se fac afacerile cu statul. Prinzi contracte ca ai cel mai mic preț (imposibil de lucrat pe banii aia) si apoi ciugulesti din contracte pe care nu e nevoie sa la executi pentru a putea compensa pierderile din cealalta parte.
    Pana când acesta ticalosie nu dispare și nu dispar și firmele astea ale serviciilor, noi nu avem un mediu de afaceri sanatos.
    Sa faca afaceri doar cine știe sa faca și vrea sa facă cu adevărat afaceri și doar pe preturi reale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.