Flutur a cheltuit 7 milioane euro să ‘’hodinească’’ gunoaiele la munte. DNA a inceput cercetarile

11613
Flutur si groapa de gunoi
Flutur si groapa de gunoi

@ Ceea ce se intampla acum la Suceava unde zeci de oameni mor de covid e si din cauza faptului ca in ultimii zeci de ani aceasta administratie a fost ocrotita mult de justitia locala @ Lucrurile au inceput sa se miste intr-o alta directie insa abia dupa ce DNA Bucuresti a preluat anul trecut dosarul privind cel mai controversat proiect european care s-a implementat in zona Moldovei @ Dosarul de coruptie priveste modul care Consiliul Judetean Suceava a cheltuit fonduri europene de 7 milioane de euro pentru o groapa de gunoi amenajata intr-o statiune turistica, in Pasul Mestecanis, la Pojorata @ Plangerea penala a fost depusa de o societate de avocati din Cluj care a aratat ca autorizatia de construire pentru groapa de gunoi a fost eliberata de CJ Suceava fara sa aiba avize de la celelalte institutii ale statului

Ceea ce se intampla acum la Suceava cand zeci de oameni mor de Covid dar si din cauza incompetentei administratiei locale este si rezultatul unei atitudini pasive a justitiei locale care a tolerat ani de zile situatia fara sa incerce macar sa penalizeze abuzurile grave sesizate de cetateni. Directia Nationala Anticoruptie are inregistrat cel putin un dosar care priveste administratia judeteana din Suceava. Dosarul a ajuns la DNA Bucuresti in anul 2019 dupa ce a zacut un an in sertare la DNA Suceava. Acest dosar in care au fost luati in vizor Gheorghe Flutur si echipa sa de la CJ Suceava priveste poate cel mai controversat proiect european care a fost implementat vreodata in zona Moldovei. Este vorba despre modul in care a cheltuit Consiliul Judetean Suceava, fonduri europene de 7 milioane euro pentru amenajarea unei gropi in varful muntelui, la Pojorata, in Pasul Mestecanis.  Flutur a cheltuit banii europeni pentru a realiza acest proiect si a semnat autorizatia de construire in ciuda opozitiei manifestate de localnici, de proprietarii de pensiuni. Plangerea la DNA a fost depusa de Societatea Civila Profesionala de avocati Plopeanu&Ionescu din Cluj care a aratat ca autorizatia de construire a fost eliberata de Consiliul Judetean Suceava fara ca si celelalte institutii ale statului sa-si fi dat avizul. In acelasi timp aceasta societate de avocati a deschis la Tribunalul Cluj un proces (dosar nr. 3655/117/2018) prin care impreuna cu Maxim Samuila Aristide, un localnici din Pojorata solicita anularea autorizatiei de construire nr. nr. 39 din data de 03.10.2012 emisa de Consiliul Judetean Suceava document prin care au fost autorizate lucrările de construcții privind Depozitul Ecologic de Deșeuri Pojorata. In acelasi dosar s-a mai solicitat de asemenea anularea Planului Urbanistic Zonal aprobat de Consiliul Local Pojorata pentru amenajarea gropii de gunoi. Mai mult decat atat se solicita si desfiintarea acestui depozit de gunoi. In parelel, mai multi cetateni din Pojorata se judeca si in prezent la Curtea de Apel Iasi pentru anularea documentelor prin care Primaria Pojorata a pus la dispozitia Consiliului Judetean Suceava cele 9 hectare de teren pentru amenajarea acestui depozit de gunoi.

‘’Influenteaza sanatatea oamenilor’’

Pojorata este o statiune turistica de interes national si totusi Flutur nu a vrut sa tina seama de plangerile proprietarilor de pensiuni atunci cand a decis sa amenajeze aceasta groapa de gunoi in Pasul Mestecanis. Extragem doar cateva fraze din nemultumirile exprimate de cetateni in mod direct sau prin intermediul avocatilor: ‘’Un depozit de deșeuri produce efecte negative asupra mediul înconjurător. Dintre acestea, cele mai importante sunt reprezentate de poluarea aerului, a apei și a solului, consecințe care influențează în mod direct viața și sănătatea oamenilor ca re locuiesc în zonele adiacente, a oamenilor care vizitează zona în scop turistic și a oamenilor care tranzitează aceste zone’’, au aratat cetatenii.

Mai mult masuratorile au aratat ca depozitul de gunoi se afla la numai cateva sute de metri de niste pensiuni. ‘’In zonele învecinate Depozitului de Deșeuri Pojorata am identificat următoarele construcții amplasate în zone locuite, care se situează la o distanță mai mică de 1.000 m, în linie dreaptă, față de corpul Depozitului’’, au aratat firma de avocati Plopeanu&Ionescu din Cluj.

Abuz in serviciu la CFR. Radu Pipa era director

Plangerea depusa la DNA vizeaza insa si alti sefi de institutii sau de companii si asta doarece initial nu si-au dat avizul pentru amenajarea gropii de gunoi deoarece au identificat anumite nereguli dar ulterior la cativa ani distant s-au razgandit. Totusi avocatii au aratat ca Flutur a emis in anul 2012 autorizatia de construire fara sa aiba avizul Regionalei CFR Infrastructura. ‘’Consiliul Tehnico-Economic al Sucursalei Regionala CFIași nu este de acord cu descărcarea apelor pluviale de pe versant printr-un șanț pereat perpendicular pe linia CF Gura Humorului – Ilva Mica la km 89 + 647, respectiv la circa 65 m înainte de portalul 1 al tunelului de CF în șanțul de platformă’’, au aratat reprezentantii Societatii Civile Profesionala de avocati Plopeanu&Ionescu din Cluj. S-a mai aratat ca Regionala CFR nu si-a dat in anul 2012 avizul deoarece s-a constatat ca descarcarea reziduurilor lichide din groapa de gunoi (levigatul) spre valea in care se afla calea ferata pune in pericol transportul feroviar si tunelul Mestecanis. CFR a eliberat atunci un aviz de principiu cu conditia sa fie gasite alte solutii tehnice pentru evacuarea levigatului. Desi CFR nu a dat un aviz final Flutur a eliberat autorizatia de construire. ‘’Cu toate acestea, Consiliul Județean Suceava nu a obținut, niciodată, vreun alt aviz pozitiv din partea Sucursalei Regionale de Căi Ferate Iași. Autorizația de construire nr. 39 din 3.10.2012 a fost eliberată pe baza acestui aviz de principiu nr. 551 din 30.11.2009, care a fost utilizat, în mod fraudulos, drept aviz conform, deși nu întrunea nicidecum această calitate. In data de 20.01.2015, Sucursala Regională de Căi Ferate Iași a emis Avizul negativ’’, au mai aratat avocatii Plopeanu&Ionescu. ‘’ Avem convingerea că Avizul negativ nr. 5.1/A/l9/26.01.2015 există, este cunoscut și deținut de către Consiliul Județean Suceava, însă s-a intenționat ascunderea existenței acestui înscris prin comunicarea unor informații false, care au avut drept scop inducerea în eroare’’, au completat avocatii.

Curios este insa ca in aceasta perioada functia de director al Regionalei CFR Infrastructura a fost detinuta de Radu Pipa, sustinut pe functie de PSD. Insa, desi PNL, partidul lui Flutur a venit la la guvernare de 6 luni, Radu Pipa rezista pe functia de director.

Si primarul din Pojorata s-a razgandit

Avocatii au mai aratat ca si primarul din Pojorata a manifestat initial opozitie fata de proiect dupa care s-a razgandit brusc. ‘’Prin adresa nr. 4633 din 8.07.2013 primarul Comunei Pojorata i-a comunicat constructorului că autoritatea publică locală nu este de acord cu amplasarea cascadei de evacuare a levigatului pe versant și a solicitat modificarea soluției tehnice prin înlocuirea cascadei cu un sistem de tubulatură subterană. Această opoziție a fost determinată, probabil, de o problema majoră pe care o ridică cascada – și anume, faptul că ea reprezintă un obstacol cu o lungime de 257 m ce împiedică trecerea oamenilor și a animalelor pe zona de pășune din avalul depozitului, cascada fiind împrejmuită cu un gard de plasă metalică’’, au aratat avocatii.

Dosarul este la Inala Curte

Cu toate acestea, dupa aceea si primarul s-a razgandit. Procesul civil deschis de societatea de avocati la Tribunalul Cluj nu este finalizat. Dosarul se judeca in prezent la Inalta Curte de Casatie si Justitie (vezi aici). Daca Inalta Curte va admite cererea avocatilor Plopeanu&Ionescu atunci Gheorghe Flutur va avea o mare problema, va trebui sa desfiinteze groapa de gunoi dar Uniunea Europeana ii va cere sa returneze cei 27 milioane lei (7 milioane euro). In ceea ce priveste dosarul de la DNA Bucuresti, la sfarsitul anului trecut au fost facute publice o serie de informatii potrivit carora procurorii anticoruptie au dispus efectuarea unei expertize tehnice.

Localnicii din Pojorata se judeca la Iasi

In acelasi timp, dupa cum am precizat mai sus proprietarii de pensiuni si cetateni din Pojorata se judeca la Iasi cu primarul comunei (vezi aici) pentru anularea documentelor prin care autoritatea locala a pus la dispozitia cetatenilor cele 9 hectare de teren pentru amenajarea gropii de gunoi. Dosarul este inregistrat la Curtea de Apel Iasi cu nr. 7025/86/2017. ‘’Deși inițial s-a avut în vedere o altă locație a gropii de gunoi, aceasta se construiește în punctul numit Mestecăniș din satului Valea Putnei și a tunelului de cale ferată, la doar câțiva metri de șoseaua națională. Aceasta amplasare s-a mentinut si dupa ce Curtea de Apel Cluj a constat nulitatea hotararii nr. 64 / 2010 prin care s-a dispus darea in administrarea Consiliului judetean Su ceava a suprafetei de 9 ha. Lucrările în vederea finalizării proiectului au fost reluate și sunt în stadiu foarte avansat însă, urmare a construcțiilor efectuate, pășunile și terenul din zonă au fost grav afectate și, deși nu s-a inaugurat groapa de gunoi, distrugerile sunt foarte grave, afectându-i pe locuitorii comunei Putna. Conform datelor din Acordul de Mediu din anul 2009, depozitul se construiește la o altitudine de cea. 1100 m, cu o capacitate preconizată de 390.000 de tone de deșeuri, într-un peisaj mirific. Pasul Mestecăniș, una din cele mai frumoase zone montane din țară, face legătura între Depresiunea Dornelor și Depresiunea âmpulung, mai precis între stațiunile Vatra Domei și Câmpulung Moldovenesc’’, au aratat cetatenii in cererea de chemare in judecata. Nici acest process nu este finalizat. Curtea de Apel Iasi nu a pronuntat inca o sentinta definitiva.

Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş este proiectata sa funcţioneze până în anul 2037 şi aici vor fi depuse 350.000 de tone de deşeuri.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.