@ Prezentam in exclusivitate un document care arata ca si anchetatorii din Iasi au inceput sa efectueze unele verificari legate de modul in care ”firmele de casa”’ ale lui Ionel Arsene, baronul PSD de Neamt au obtinut un contract de 81 milioane euro pentru reabilitarea DN 15 – Bicaz – Poiana Largului @ Lucrarile au fost atribuite fara licitatie unui consortiu condus de Aqua Parc Roznov, firma lui Gheorghe Vlasie, cumatrului lui Ionel Arsene @ Documentul pe care il prezentam a fost trimis de anchetatorii ieseni Primariei Poiana Teiului iar prin intermediul acestuia se solicita informatii legate de aceasta lucrare
Prezentam in exclusivitate un document care arata ca tunul de 81 milioane de euro dat in timpul guvernarii PSD de firmele de casa ale lui Ionel Arsene, presedintele CJ Neamt nu ramane neanchetat. Documentul arata ca si procurorii si politistii ieseni fac parte dintr-o ancheta in conditiile in care pana acum se stia ca dosarul este instrumentat de DNA Central si DNA Bacau ca urmare a unei sesizari formulate de actuala conducere a Ministerului Transporturilor. Neregulile semnalate in legatura cu acest contract chiar de actualul prim-ministru Ludovic Orban dar si de actualul ministru al Transporturilor, Lucian Bode se refera la faptul ca aceasta lucrare a fost atribuita fara licitatie firmelor de casa ale lui Ionel Arsene invocandu-se o situatie de urgenta. Astfel, contractul, în valoare de 253,8 milioane de lei fara TVA (in final cu tot cu suplimentari, circa 81 milioane euro cu TVA) a fost atribuit fără licitație, firmei Aqua Parc Roznov, patronată de Gheorghe Vlasie, zis și „Ginel”, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. Este vorba despre 44 kilometri de drum intre Bicaz si Poiana Largului. Aqua Parc Roznov a obtinut acest contract impreuna cu alte doua firma aflate sub ”aripa” lui Arsene si anume Mavgo Holding SRL și Danlin XXL, ambele din Neamt. De asemenea, printre neregulile semnalate la acest contract se mai mentioneaza si faptul ca fostul sef al CNAIR, Narcis Neaga a suplimentat acest contract cu suma de 387 milioane lei doar in baza unei expertize vizuale. In plus, in momentul atribuirii contractului firmele nu au depus garantia de buna executie de 10 la suta conform Legii. Probleme de fond se refera la faptul ca acest drum era deteriorat de zeci de ani iar autoritatile aveau timp suficient sa organizeze o licitatie pentru a selecta firmele care urmau sa-l repare. Profitand la un moment dat ca pe o portiune au avut loc si alunecari de teren s-a incropit ad-hoc un comitet local care a constatat ca drumul trebuie reperat de urgenta. De asemenea, s-a mai profitat de faptul ca Legea prevede ca unele contracte ce vizeaza repararea unor obiective afectate de calimitati sa fie incheiata fara licitatie prin incredintare directa. Ori, in acest caz cei care au depus sesizarea penala au aratat ca s-a abuzat de aceasta procedura de evitare a licitatiei pentru ca lucrarea sa ajunga la firmele protejate de Arsene. Asta deoarece, drumul era stricat de zeci de ani, nu a fost calamitat total atunci cand respectivul comitet local pentru situatii de urgenta a constatat nenorocirea.
Relatii de la Primaria Poiana Teiului
Dupa cum veti vedea, documentul pe care il prezentam in fotocopie are legatura cu aspectele semnalate mai sus. Este vorba despre o adresa prin care Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice din Inspectoratul de Politie Iasi solicita de la Primaria Poiana Teiului Neamt (comuna traversata de DNA 15, portiunea in discutie) detalii legate de aspectele de mai sus, starea DN 15, ce fonduri s-au alocat, daca primarul a facut parte din comisia de situatii de urgenta care a constatat calamitatea etc. ”In interesul solutionarii dosarului penal nr.1306/P/2020 va rugam sa ne comunicati daca in perioada 1.01.2017-1.09.2018 v-ati confruntat cu probleme in ceea ce priveste starea carosabilului pe DN15 precum si in ceea ce priveste posibile alunecari. In caz afirmativ precizati urmatoarele: in ce au constat aceste probleme, daca ati informat institutiile pentru remedierea problemelor. In caz afirmativ inaintati documentele prin care ati facut aceste informari. De asemenea precizati daca ati alocat fonduri pentru remedierea problemele, in caz afirmativ inaintati documentele intocmite in acest sens. De asemenea va rugam sa ne precizati daca ati facut parte dintr-o comisie care a avut ca obiectiv constatarea unei stari de calamitate pe DN 15. De asemenea precizati daca, din luna martie 2019 de cand s-a constatat starea de urgenta generata de alunecari pe DN 15 Poiana Teiului-Bicaz aveti cunostinta de interventii asupra DN15 care au imbunatatit starea drumului si au inlaturat posibilitatea producerii unor alunecari de teren”, se arata in documentul respectiv.
Potrivit unor surse demersurile anchetatorilor ieseni sunt strans legate de cele ale procurorilor DNA. Sa mai reamintim ca Ionel Arsene a mai fost trimis in judecata si in alte doua dosare de coruptie de procurorii DNA.
Constantin MAZILU