@ In urma testelor Covid efectuate la Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iasi au fost depistate 37 de persoane infectate, 21 de pacienti si 16 cadre medicale @ „S-au luat in calcul multe variante inclusiv intrarea in carantina a spitalului sunt inca discutii la nivelul Directiei de Sanatate Publica. Carantinarea spitalului ar insemna ca pacienti care au patologii neurologice sa piarda o sansa la viata, adica sa functionam numai cu pacientii care sunt in prezent in spital”, a spus Lucian Eva, managerul spitalului
La Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu au fost depistate un numar de 37 de persoane infectate cu Covid 19 situatie care ar putea atrage inclusiv intrarea in carantina a unitatii medicale. „S-au luat in calcul multe variante inclusiv intrarea in carantina a spitalului sunt inca discutii la nivelul Directiei de Sanatate Publica. Carantinarea spitalului ar insemna ca pacienti care au patologii neurologice sa piarda o sansa la viata, adica sa functionam numai cu pacientii care sunt in prezent in spital”, a spus Lucian Eva, managerul spitalului.
Acesta a mai adaugat ca s-a decis chiar si in aceste conditii continuarea activitatii medicale pentru ca in judetele Moldovei s-au inregistrat si in aceasta perioada un numar insemnat de cazuri care pot fi tratate numai la spitalul iesean. Avand in vedere situatia spitalului, spital regional care trateaza patologii din toata Moldova, faptul ca astazi cand vorbim sunt cazuri la Suceava, Vaslui, Botosani, Piatra Neamt de pacienti cu fracturi de coloana, cu tumori cerebrale am luat decizia corecta se ne continuam activitatea si sa ne facem datoria in continuare”, a adaugat Lucian Eva.
Din cele 37 infectii Covid 19 numai 16 sunt cadre medicale dar testarile continua. ”Urmare a acestui accident epidemiologic astazi pe langa celelalte cazuri pe care le cunoasteti au mai aparut in urma testarii de ieri inca 3 cadre medicale infectate un medic anestezist si doua infirmiere. In total, avem 37 de cazuri, 21 de pacienti si 16 cadre medicale. Ancheta epidemiologica se desfasoara in continuare, spitalul este izolat complet”, a mai spus Lucian Eva.
Infectia de la o asistenta sau de la un pacient
Ancheta epidemiologica a stabilit doua scenarii privind intrarea virusului in spital si anume o transmitere de la un pacient infectat, pacient venit din focarul Covid Suceava internat pe data de 19 mai si retestat pozitiv pe 21 mai sau virusul a fost raspandit de o asistenta medicala venita din exterior. In toata perioada starii de urgenta in spital au fost tratati 600 de pacienti cu diferite patologii de specialitatea Neuro. In spital s-au efectuat pana astazi 500 de teste. Spitalul are 450 de cadre medicale iar in prezent in aceasta unitate medicale sunt internati intre 150 si 200 de pacienti. Trei medici sunt infectati, un medic specialist anestezist si doi medici rezidenti neurochirurgi.
Constantin MAZILU