Procurorii lu’ peste. Dosarul celei mai mari devalizari din Iasi facut in bataie de joc

1874
Lactis sediu
Lactis sediu

@ Dosarul devalizarii Lactis a fost restituit procurorilor DIICOT pentru a fi refacut @ Asta in conditiile in dosarul a fost trimis la instanta cu propunere de trimitere in judecata dupa 10 ani de ”cercetari” dosarul avand numarul  139D/P/2009 @ Mai mult decat atat faptele penale ar fi fost savarsite in urma cu 15 ani deci exista sanse foarte mari ca respectivele infractiuni sa se prescrie iar autorii sa scape nevinovati @ Devalizarea Lactis s-a facut prin vanzarea marfurilor, cladirilor, terenurilor si utilajelor la preturi foarte mici catre firmelor patronate de cei care au ochestrat acest jaf @ Papusarul sef al devalizarii, a fost un afacerist din Galati pe nume Petrica Herascu, patronul Galmopan

In urma cu mai bine de o luna pe data de 14.04.2020 cand Romania era in stare de urgenta, magistratii Curtii de Apel Iasi au decis ca dosarul devalizarii Lactis sa se intoarca la DIICOT pentru refacerea cercetarilor (vezi aici). Asta in conditiile in care ”cercetarile” in acest dosar au durat 10 ani dosarul penal avand numarul 139D/P/2009 iar unele dintre faptele  penale au fost savarsite in urma cu mai bine de 15 ani. Altfel, spus un dosar facut de DIICOT in 10 ani nu este bun de nimic. „Constată neregularitatea Rechizitoriului nr. 139D/P/2009 din data de 31.05.2018 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi constând în neconcordanţa dintre faptele pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de inculpaţii Gâlcă Constantin, Herăscu Petrică, Irimia Petrişor Gabriel, Burlacu Gheorghiţă şi Micu Maria şi faptele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a acestora”, au constatat magistratii Curtii de Apel.

In concluzie dosarul a fost  retrimis la DIICOT pentru refacerea cercetarilor. Asta deoarece s-a constatat ca, in acest dosar procurorii au inceput urmarirea penala pentru unele fapte iar in final ”inculpatii” au fost trimisi in judecata pentru alte fapte. In acest ritm, adica in conditiile in care nici macar poate incepe judecata celor considerati a fi vinovati de devalizarea Lactis, exista sanse mari ca faptele sa se prescrie deoarece dupa cum am mai aratat presupusele infractiuni au fost savarsite in urma cu mai bine de 15 ani. Prin urmare cei care au facut averi pe cadavrul Lactis pot scapa nepedepsiti pentru ca sunt sanse mari ca infractiunile sa se prescrie. Judecata lor poate reincepe numai dupa ce DIICOT va reface rechizitoriul si-l va retrimite la instanta.

Radiografia unui jaf

Detalii din ancheta procurorilor DIICOT am prezentat in articolul cu titlul ‘‘Exclusiv. Radiografia completa a  unui jaf urias. Devalizarea celei mai iubite fabrici din Iasi, pas cu pas. Documente”, publicat de Dezvaluirea.ro in data de 13 ianuarie 2019. Am aratat printre altele ca devalizarea Lactis, fabrica edificata de regimul comunist lider zonal in productia laptelui si a produselor lactate, cu mii de muncitori si zeci de bunuri imobile (spatii, terenuri, hale de productie) a fost devalizata prin vanzarea activelor la preturi de nimic. Papusarul sef a fost Petrica Herascu, un afacerist din Galati care a ”privatizat” Lactis prin intermediul firmei sale, Galmopan. Pentru ca i-au fost complici alaturi de Herascu au mai fost trimisi in judecata fosti directori de la Lactis si anume  Constantin Galca, Maria Micu si Gheorghita Burlacu. ”Petrica Herascu, in calitate de actionar al SC Galmopan SA Galati la Euro-Lact SRL Iasi si in nume propriu a actionat pe mai multe linii, in interes personal precum si in interesul grupului infractional organizat pe care l-a constituit impreuna cu Galca Constantin, presedinte CA al SC Lactis SA Iasi si actionar si administrator a SC Euro- Lact SRL Iasi si alti reprezentanti ai grupului de firme Galmopan, actiuni care au dus la fraudarea patrimoniului SC Lactis SA incepand cu 6 decembrie 2004 (data numirii unei noi administratii la SC Lactis SA si data emiterii primei facturi de livrare catre SC Galmopan SA Galati ) si pana in anul 2007, sub presiunea Notificarii AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) din data de 17.01.2005 de incetare a contractului de privatizare a SC Lactis SA Iasi prin instrainarea activelor, disponibilitatilor precum si a fondului de marfa si personal ale SC Lactis SA”, au aratat procurorii in actele de urmarire penala.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.