Achitari bomba intr-un dosar de coruptie. Fostul director de la Drumuri si un primar declarati nevinovati
@ Curtea de Apel a decis achitarea fostului director al directiei de drumuri judetene, Romeo Stoica dar si a fostului primar al comunei Dimitrie Cantemir, Dumitru Roman in dosarul in care acestia au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie
Decizie bomba a Curtii de Apel Iasi care decis achitarea inculpatilor dintr-un dosar de frauda cu fonduri europene a carui prejudiciu era estimat de procurorii anticoruptie la circa 10 miliarde lei vechi. Printre cele mai cunoscute persoane trimise in judecata in acest dosar de coruptie si care au scapat de pedeapsa deoarece s-a considerat ca nu au avut nici o clipa intentia sa fraudeze bugetul Uniunii Europene, se numara Romeo Stoica, fostul director al Directiei de Drumuri Judetene Iasi dar si Dumitru Roma, fostul primar al comunei Dimitrie Cantemir, judetul Vaslui, unitate administrativa pe raza careia a fost implementat proiectul cu finantare externe care a facut obiectul cercetarii judiciare. Precizam ca proiectul viza asfaltarea drumurilor din comuna. Printre persoane care au mai fost trimise in judecata se numara si fosti membri ai comisiei de licitatie care au semnat procesele verbale de receptie pentru lucrarile de asfaltare efectuate pe drumurile comunale si anume Liviu Cojocaru, Florin Dumitrache, Radu-Constantin Iordachi,, Corneliu Serban, printre acestia numarandu-se si functionari ai Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) care s-a constituit parte civila in acest dosar dar care nu va mai primi nici un ban deoarece magistratii au respins actiunea civila promovata de institutie. Inculpatii din acest dosar au fost achitati in conditiile in care in urma cu un an Tribunalul Vaslui ii condamnase la pedepse de cate 2 si 3 ani cu suspendare si ii obligase sa ramburseze prejudiciul in suma de 10 miliarde lei vechi.
In luna aprilie a anului 2003, comuna Dimitrie Cantemir a obtinut prin intermediul Agentiei Sapard in prezent AFIR o finantare in valoare de 3.617.004 lei pentru modernizarea drumurilor comunale. Conform proiectului durata de executie trebuia sa fie de 11 luni, pana la 30.09.2004. Procurorii au constatat ca ulterior contractul de executie a fost modificat prin 3 acte aditionale. In plus, pentru ultima transa de plata in valoare de 1.090.853 lei ar fi fost depuse la Agentia SAPARD o serie de documente (procese verbale de receptie a lucrarilor) care ar fi atestat in fals ca lucrarile de asfaltare ar fi fost finalizate. Magistratii au constatat insa ca faptele incriminate nu au fost savarsite cu rea-credinta si ca proiectul european a fost finalizat, drumurile fiind asfaltate.
Constantin MAZILU