Cel mai frumos loc din județul Iași, Delta Moldovei a devenit arie protejată de UNESCO

33078
Eleşteiele Jijiei şi Miletinului"
„Eleşteiele Jijiei şi Miletinului"

@ Delta Moldovei, adică situl natural „Eleşteiele Jijiei şi Miletinului” au devenit zonă umedă protejată de interes internațional de către Secretariatul Convenției Ramsar (tratat internațional, aflat sub egida UNESCO) @ Asta inseamna ca zona va avea parte de o protectie suplimentara iar Romania va putea accesa inclusiv fonduri internationale pentru a conserva aceasta biodiversitate @ Având o suprafață de 19 hectare Delta Moldovei se întinde pe teritoriul a 12 comune din Nordul județului Iași și găzduiește peste 20.000 de exemplare de păsări din aproape 200 de specii din care foarte multe pe lista celor aflate pe cale de dispariție

Delta Moldovei, adică situl Natura 2000 „Eleşteiele Jijiei şi Miletinului” din județul Iași, a fost declarat, luna trecută, zonă umedă protejată de interes internațional de către Secretariatul Convenției Ramsar (tratat internațional, aflat sub egida UNESCO). Propunerea de includere a rezervatiei printre ariile protejate la nivel international a fost făcută chiar de Agenția de Protecție a Mediului Iași iar la intocmirea documentației au contribuit și Facultatea de Biologie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza și Societatea Ornitologică Română. Convenţia de la Ramsar este un tratat internațional, aflat sub egida UNESCO și are ca scop conservarea zonelor umede şi utilizarea inteligentă a resurselor naturale, în beneficiul întregii comunități. „In baza multitudinii de specii de plante si animale din zona si a habitatelor specifice zone umeda zona a capătat statut internatioanal. Inseamna o emblemă, înseamnă că biodiversitatea își poate găsi un loc specific în județ. Pentru județul Iași înseamnă mai multa vizibilitate la nivel internațional”, a declarat pentru TVR Iași, Galea Temneanu, director al Agenției de Protecție a Mediului Iași.

 

Rezervația naturală cu o suprafață de numai 19 hectare se află la intersecția hotarelor a 12 comune din județul Iași și anume Andrieșeni, Coarnele Caprei, Focuri, Gropnița, Movileni, Popricani, Probota, Șipote, Trifești, Țigănași, Victoria și Vlădeni.

Sute de specii de păsări rare

Situl natural găzduiește peste 20.000 de exemplare de păsări din aproape 200 de specii din care foarte multe pe lista celor aflate pe cale de dispariție. Speciile de păsări enumerate mai jos, specii prezente în „Eleşteiele Jijiei şi Miletinului” se află pe listele continute de Directivele Consiliului Europei privind conservarea păsărilor sălbatice. Este vorba despre urmatoarele specii: Stârc roșu, Rață roșie, Buhai de baltă, Stârc de noapte, Stârc galben, Egretă mică, Barză albă, Lopătar, Gârliță mică, Șerpar, Circaetus aeruginosus (specie de vultur), Eretele de vânt, Ciocântors, Ploier auriu, Bătauș, Fluierar de mlaștină, Pescăruș mic, Chiră de baltă, Chirighiţa cu obraz alb, Chirighiţă neagră, Păpăludă, Pescăruș albastru, Dumbrăveancă, Fâsă de câmp, Sfrâncioc roșiatic, Sfrâncioc cu frunte neagră, Cormoran mic, Acvilă de câmp, Becață mică, Piciorong, Stârc pitic, Eretele sur, vânturel de seară, Călifar alb, Strigă, Fluierar cu picioare verzi, Gâscă de vară, Cormoran mare, Lebădă de vară, Gârliță mare, Rață fluerătoare, Rață pestriță, Rață mică, Rață mare, Rață cu cap castaniu, mai multe specii de calidris, Fluierar cu picioare roșii, Nagâț etc.

 

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.