@ Grupuri de tineri din județul Iași și celelalte regiuni ale țării vizitează instalațiile de colectate și reciclare a deșeuilor din județul Iași iar cu această ocazie specialiștii ADIS le oferă explicații pentru conștientizarea problemelor și clarificarea comportamentului în ceea ce privește mediul
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) și-a făcut un obiectiv în a oferi tinerilor din Românie repere pentru o educație ecologică solidă. Săptămâna trecută un grup de studenți ai Facultății de Geografie din cadrul Universității București, însoțiți de cadre didactice au beneficiat de un tur ghidat pe amplasamentul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Țuțora, unde au observat circuitul deșeurilor în procesul de reciclare. ‘’ Schimbările climatice și consecințele acestora, deseori devastatoare, aduc în atenția publică necesitatea de a face mai mult pentru a proteja mediul. Educatia ecologică sporește conștientizarea problemelor și clarificarea comportamentului în ceea ce privește mediul’’, a spus Răzvan Gheorghiu, directorul ADIS.
De asemenea, în Săptămâna Verde, elevii Școlii Gimnaziale din Târgu Frumos au vizitat Stația de Sortare și Transfer de la Ruginoasa, iar la CMID Țuțora au ajuns elevi ai Școlii Gimnaziale din Românești și ai Școlii Peofesionale din Lungani. Cu toții au avut ocazia de a vedea unde ajung deșeurile din ambalaje colectate selectiv și cât de importantă este presortarea acestora. Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Țuțora operează cu o stație de tratare mecano-biologică de 140.000 t/an, 2 linii de sortare cu o capacitate totală de 59.000 t/an, o stație de compostare a deșeurilor verzi cu o capacitate de 9.500 t/an. Astfel de stații functioneza în tari precum Austria (la peste 1500 km fata de Iasi), Franta, Spania si Italia.
Reprezentanții ADIS Iași la târgurile naționale și internaționale de protecție a mediului
Constantin MAZILU