Alerta de inundatii la barajul Stanca Costesti: 700 milioane mc de apa oprite in zid

17215
barajul Stanca Costesti
barajul Stanca Costesti

@ Administratia Bazinala de Apa Prut a intrat in stare de alerta de inundatii pentru raul Prut aratand ca viitura de pe rau tinuta sub control  de Barajul de la Stanca Costesti care a inmagazinat astazi peste 700  milioane metri cubi de apa @ „Specialiștii Apelor Române au efectuat manevra de atenuare a viiturii la acumularea Stânca Costești, debitul evacuat fiind crescut de la 126 mc/s la 175 mc/s, prin deschiderea prizei de rezervă”, se arata intr-un comunicat emis de Administratia Bazinala de Apa

Barajul de la Stanca Costesti, o minune a ingineriei romanesti si-a facut si de aceasta datoria si a protejat Moldova de inundatii. Astfel, din cauza ploilor din ultimele zile raul Prut a intrat in tara prin localitatea Oroftiana cu un debit foarte mare ceea ce a facut ca  intre  zidurile barajului de la Stanca Costesti sa se acumuleze peste  700 milioane metri cubi de apa. „Ca urmare a precipitațiilor abundente din ultimele 24 ore, râul Prut, la stația Oroftiana, se situează peste cota de inundație cu 138 cm. În prezent,se înregistreazăo ușoară tendință de aplatizare”, se arata intr-un  comunicat al Apelor Romane.

Sa reamintim ca barajul de la Stanca Costesti are o capacitate maxima de retentie de 1,3 miliarde metri cubi. Pentru a preveni evenimente neplacute specialistii de la Apele Romane au marit semnificativ debitul de evacuare a apei din baraj. „În vederea asigurării tranșei de atenuare, cât și pentru tranzitarea viiturii formate pe râul Prut, pe sectorul Oroftiana-Rădăuți-Stânca, specialiștii Apelor Române au efectuat manevra de atenuare a viiturii la acumularea Stânca Costești, debitul evacuat fiind crescut de la 126 mc/s la 175 mc/s, prin deschiderea prizei de rezervă, în conformitate cu regulamentele de exploatare a lucrării stabilite între România- Republica Moldova în condiții de ape mari”, se mai arata  in comunicat.

Asta insemna ca a plouat foarte mult in Ucraina. In urma cu doi ani pentru atenuarea viiturii debitul de evacuare a  fost marit la 135 mc/s iar acum s-a ajuns la 175 mc/s. Construit de regimul comunist in anul 1978, barajul de la Stanca Costesti a fost testat pentru prima data la maxim in anul 2008 cand cantitatea de apa acumulata in baraj a ajuns la 1 milliard de metri cubi de apa. In vara anului 2008, a fost pentru prima data cand s-au deschis deversoarele de ape mari (sisteme de evecuare in partea superioara a frontului de beton) iar debitul de evecuare a apei din baraj a fost intre 800-900 mc/s.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.