Alerta maxima la Barajul de la Stanca Costesti. Sute de milioane metri cubi de apa se izbesc de zidul de beton

15093

@ Barajul este plin in proportie de 86 la suta @ Barajul are misiunea de a proteja municipiile Iasi si Botosani de inundatii @ Cantitatea de apa din lacul de acumulare a ajuns la circa 635  milioane metri cubi @ Datorita debitelor  foarte mari al raului Prut, autoritatile au marit debitul de evacuare a apei la 135 metri cubi pe secunda @ Se asteapta viituri

Stare de alera la Barajul de la Stanca – Costesti unde autoritatile desemnate sa gestioneze aceasta amenajare hidrologica se gandesc cu ingrijorare la ploile care urmeaza sa cada. Sa precizam ca acest baraj a fost proiectat sa protejeze municipiile Iasi si Botosani de inundatii. Conform informatiilor furnizate de Administratia Bazinala de Apa, lacul de acumulare s-a umplut in proportie de 86 la suta iar barajul a inmagazinat pana acum o cantitate impresionanta de apa 635 milioane de metri cubi. In zona frontului de barare nivelul apei a ajuns la 88, 9 metri in conditiile in care o inaltime de 90 de metri implica luarea  unor masuri suplimentare. De altfel, in aceasta dimineata  autoritatile au decis sa mareasca debitul de evacuare a apei din baraj de la 63,5 metri cubi pe secunda la 135 metri cubi pe secunda. S-a luat aceasta masura pentru a goli lacul de acumulare si pentru pregati astfel barajul pentru urmatoarele ploi si viituri. Astfel, autoritatile mau fost informate ca a plouat si in Ucraina iar in prezent Prutul intra in tara prin localitatea Oroftiana (Botosani) cu un debit de 90 mc/s. De asemenea meteorologii au informat ca va ploua si in urmatorele zile.

Testat la maxim in 2008. Aproape 1 milliard de metri cubi de apa

Sa mai precizam ca barajul are o capacitate maxima de inmagazinare de circa 1,3 miliarde metri cubi de apa dar in aceste conditii capacitatea de rezistenta a barajului este testata la maxim, afectand si formele de relief din jur. Construit de regimul comunist in anul 1978, barajul de la Stanca Costesti a fost testat pentru prima data la maxim in anul 2008 cand cantitatea de apa acumulata in baraj a ajuns la 1 milliard de metri cubi de apa. In vara anului 2008, a fost pentru prima data cand s-au deschis deversoarele de ape mari (sisteme de evecuare in partea superioara a frontului de beton) iar debitul de evecuare a apei din baraj a fost intre 800-900 mc/s. Lunca Prutului a fost afectata de inundatii dar gospodariile au fost salvate deci barajul „si-a facut datoria”.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.