@ Probleme mari la cunoscuta firma de pază Gip Est SRL din Iasi căreia statul îi impută suma de 3.188.112, 48 lei dupa ce a implementat un proiect european in valoare de 14.335.591,55 lei (3 milioane euro) in localitatea Chilia Veche din Delta Dunării @ Firma a obtinut fonduri europene pentru modernizarea unei ferme piscicole @ In urma unui control efectuat de Direcția Generala de Control Antifraudă și Inspecții s-a constatat ca in cadrul acestui proiect au fost decontate nelegal unele lucrari efectuate de SC Conest SA cu subantreprenori locali @ Gip Est contesta sanctiunea si sustine ca nu a fost informata de antreprenorul general SC Conest SA ca a contractat lucrari cu subantreprenori locali @ „Mai bine intrebati la Gip Est. Ei stiu mai bine cum stau lucrurile”, a spus Irinel Tofan, directorul Conest
Probleme mari in paradisul din Delta Dunării al omului de afaceri Dorian Marin, patronul firmei de paza Gip Est SRL. Intr-un cerc restrans din mediul de afaceri iesean se cunoștea faptul că Dorian Marin deține un „un ranch” cu pensiune in Delta Dunarii. Puțină lume știa însă că afacerea din Deltă, din localitatea Chilia Veche, detinuta de firma Gip Est a fost modernizata cu fonduri europene in valoare de 3 millioane de euro. Problemele au aparut însă in luna martie a acestui an cand, proiectul european denumit „Modernizare amenajare piscicolă existentă“ a fost verificat de Direcția Generala de Control Antifraudă și Inspecții si s-a stabilit ca o buna parte din lucrarile de amenajare au fost facute prin incalcarea procedurilor legale, motiv pentru care s-a decis ca firma Gip Est sa returneze din ajutorul nerambursabil suma de 3.188.112, 48 lei din care 2.391.084,36 reprezinta fonduri europene si 797.028, 12 lei cofinanțare de la bugetul național.
De ce a fost sanctionata firma Gip Est
Proiectul european in valoare de 14.335.591,55 lei a fost finantat prin Fondul European pentru Pescuit (FEP). Din valoare totala de 14.335.591,55 lei, asistenţa financiară nerambursabilă s-a ridicat la 6.502.711,32 lei. Prin procesul verbal de constatare a neregulilor si stabilire a creanțelor bugetare nr.236.000/18.03.2012 intocmit de Direcția Generala de Control Antifraudă și Inspecții din cadrul Ministerului Agriculturii s-a decis ca firma Gip Est SRL trebuie sa returneze , dupa cum s-a mai precizat 3.188.112, 48 lei din valoarea totala a fondurilor nerambursabile primite. Asta deoarece firma a incălcat articolului 11 din HG nr.442/ 2009 .”Cheltuielile referitoare la contractele de subantrepriză nu sunt eligibile pentru cofinanţare din FEP”, se arata in articolul respectiv din Hotararea de Guvern.
Dau vina pe Conest
Cu alte cuvinte, lucrarile de amanajare a complexului piscicol (crescatorie de paste, facilitati pentru pescuit sportiv, facilități de cazare) au fost realizate si cu alte firme in baza unor contracte de subantrepriza desi se stia ca astfel de cheltuieli nu pot fi finantate cu fonduri europene. Pentru implementarea proiectului european SC Gip Est SRL a incheiat un contract cu SC Conest SA, patronata de omul de afaceri Viorel Cozma. In acest sens, SC Gip Est SRL si SC Conest SA au semnat contractul de antrepriza nr.127/2.12.2011. Dupa aceea, Conest ar fi efectuat unele lucrari cu firme din judetul Tulcea. I-am contatat pe reprezentantii firmei Gip Est dar acestia au refuzat sa ne prezinte un punct de vedere. Insa, intr-o actiune deschisa in justitie prin care cere suspendarea aplicarii sanctiunii aplicate de Directia Antifrauda, firma Gip Est SRL se plange ca este sanctionata din cauza greselilor făcute de SC Conest SA, patronata de omul de afaceri ieșean Viorel Cozma. „Subscrisa nu mi-am exprimat acordul cu privire la subcontractare iar antreprenorul nu m-a notificat cu privire la inchierea unor contracte de subantrepriza. De asemenea potrivit clauzei 25.1 din contractul de antrepriza incheiat de subscrisa se mentioneaz in mod expres ca executantul are obligatia de a nu transfera total sau partial obligatiile sale din contract fara sa obtina in prealabil acordul scris al achizitorului. Apreciez ca in fapt sunt sanctionata pentru faptele altor persoane”, se arata in petitia inaintate instantei de firma Gip Est.
Daca cererea de suspendare depusa de Gip Est va fi respinsa statul va trece la recuperarea sumei de 3.188.112, 48 lei.
Șefii de la Conest: „Vorbiti cu cei de la Gip Est”
Dupa cum am mai spus patronul Conest este omul de afaceri Viorel Cozma. Directorul companiei este Irinel Tofan. Jurnalistii Dezvaluirea.ro au vorbit cu amandoi. Acestia au lasat sa se inteleaga ca nu se simt deloc vinovati pentru cele intamplate iar cei de la Gip Est stiu intocmai cum stau lucrurile. „Stiu ca am am avut un contract cu Gip Est pentru proiectul respectiv. Intr-adevar 3,2 milioane lei este o suma mare, nu sunt usor de platit. Mai multe detalii va poate oferi directorul firmei domnul Irinel Tofan. „Cei de la Gip Est stiu cum stau lucrurile. Ei va pot da toate detaliile. Anumite aspecte le putem discuta dar ei cunosc conditiile de finantare si ce anume li se imputa”, a spus Irinel Tofan. Atat, SC Gip Est SRL cat si SC Conest SA sunt doua firme abonate la incheierea unor contracte cu statul. SC Conest SA este abonata la incheierea unor contracte cu Primaria Iasi (vezi aici) iar Gip Est este abonata printre altele la incheierea unor contracte cu Termo Service condusa de Alin Aivanoaei, fost angajat al firmei de paza (vezi aici).
Constantin MAZILU