@ Modul in care Spitalul Clinic de Ugență Profesor Doctor Nicolae Oblu din Iași a fost verificat de Serviciul Constatare Nereguli si Antifraudă din cadrul Ministerului Dezvoltării @ Inspectorii Antifrauda au constatat ca spitalul a trucat licitațiile pentru aparatura achizitionata cu fonduri europene si au aplicat spitalului sancțiuni financiare considerabile
Probleme mari cu fondurile europene cheltuite de Spitalul Clinic de Ugență Profesor Doctor Nicolae Oblu din Iași. Astfel, modul in care aceasta unitate medicala a cheltuit fondurile europene alocate Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – „Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale” a fost verificat de Serviciul Constatare Nereguli si Antifraudă din cadrul Ministerului Dezvoltării. Impreuna cu Spitaulul din Pascani si Spitalul pentru copii Sfanta Maria, Spitalul de Neurochirurgie a beneficiat de fondui europene in valoare totala de 32.812.670,61 lei pentru Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îrmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități ” , Operațiunea B. „Unități de primiri urgențe”. Insă, inspectorii antifrauda au constatat ca Spitalul de Neurochirurgie din Iași a trucat mai multe licitații pentru achizitionarea de aparatura medicala . Din informatiile pe care le detinem inspectorii au constatat ca au fost trucate cel putin 7 proceduri de achizitie. Prezentam mai jos neregulile constatate.
Aparate medicale de la firme cu dedicație
Astfel, in cadrul proiectului menționat mai, Spitalul Clinic de Urgență prof.dr.Nicolae Oblu din Iași a incheiat cu SC Carl Zeiss Instruments SRL un contract in valoare de 1.967,880 lei TVA inclusă, pentru furnizarea unui microscop operator. Directia Generala Programul Operational Regional – Serviciul Constatare Nereguli si Antifraudă din cadrul Ministerului Dezvoltării a verificat acest contract si a constatat ca procedura de selectie firmei furnizoare a fost viciata. ‘’Autoritatea contractantă a restricționat accesul operatorilor economici la procedura de atribuire a contractului de furnizare, prin definirea în caietul de sarcini a unor specificații tehnice discriminatorii, care indică anumite standarde ce trebuiau îndeplinite de către firma ofertantă, fără să fie însoțite de mențiunea și/sau echivalent; de asemenea, prin specificațiile tehnice s-a solicitat ca potențialii ofertanți să aibă service în țară la momentul depunerii oferetelor’’, au constatat inspectorii antifrauda.
Din acest motiv inspectorii au ‘’amendat’’ spitalul aplicand o corectie de 25 la suta din valoarea contractului adica aproape 50.000 lei. Acesti bani trebuie returnati de spital bugetului Uniunii Europene.
Probleme si la sterilizatorul cu aburi
De asemenea acelasi spital de Neurochirurgie a incheiat contractul nr. 6225/08.05.2017 – lot IV pentru furnizare sterilizator cu abur. Contractul a fost atribuit firmei Medicare Technics SRL pentru suma de 200.574 lei inclusiv TVA. Acelasi nereguli, constatate, caietul de sarcini pare sa fi fost facut sa aiba sanse de adjudecare numai anumite firme. „Din verificarea procesului de atribuire a contractului de furnizare nr. 6225/08.05.2017, a rezultat faptul că reclamantul a restricționat accesul operatorilor economici la procedura de atribuire prin definirea în caietul de sarcini a unor specificații tehnice discriminatorii. Solicitarea de către Autoritatea contractantă la experiența similară a minim trei dispozitive medicale identice vândute în Uniunea Europeană este disproporționată în condițiile în care, în cadrul contractului, urma să fie furnizat un singur echipament și restricționează accesul ofertanților care au vândut astfel de echipamente în alte state din afara UE”, au mai constatat inspectorii antifrauda.
La acest contract a fost aplicata o „amenda” in cuantum de 9.828,15 lei.
Smecherii si la achizitionarea aparatelor de anestezie generala
Mai departe, Spitalul de Neurochirurgie a incheiat cu SC Hellmed SRL un contract pentru achizitionarea unui aparat de anestezie generală. Inspectorii au constatat ca si la aceasta procedura spitalul a favorizat o anumita categorie de firme. ‘’ A fost restricționat accesul operatorilor economici străini la procedura de atribuire prin nepublicarea în anunțul de participare și fișa de date a achiziției a documentelor echivalente pe care trebuie să le depună ofertanții străini pentru îndeplinirea cerințelor referitoare la neîncadrarea în prevederile art. 164, 165, 167 din Legea nr. 98/2016, astfel încât instituția noastră a aplicat o corecție financiară de 5% din valoarea de 340.200,00 lei (inclusiv TVA) a contractului afectat de neregulă’’, se mai arata intr-un document intocmit de inspectorii antifrauda.
Aceleasi probleme au fost identificate si la contractul incheiar cu Drager Medical Romania SRL pentru furnizarea a 10 aparate de anestezie generala dar la celelalte contracte similare. Spitalul a solicitat in instantele de judecata anularea proceselor verbale intocmite de inspectorii antifrauda dar a pierdut majoritatea proceselor.
Constantin MAZILU