@ In urma unui simulacru de concurs de angajare, SC Apavital SA, compania care furnizeaza apa potabila in judetul Iasi are un nou director general in persoana lui Mihai Dorus @ Conditiile de participare la concurs au fost gandite astfel incat acestea sa poata fi respectate numai de Dorus, angajat la stat care are un salariu mai mare decat al presedintelui Romaniei @ In anul 2019, din postura de director tehnic Dorus a realizat de la Apavital venituri salariale de 637.753 lei, adica 13.000 euro salariu brut pe luna @ Daca ii intrebi de ce au aceste lefuri nesimitite iti spun ca au facut ‘’performanta’’ asta in conditiile in care, lipite de municipiul Iasi sunt sate fara apa si canalizare iar jumatate din incasarile anuale de 40 milioane de euro ale Apavital se duc pe salarii nesimtite si premii
Apavital Iasi, are de o saptamana un nou director: Mihai Dorus. De circa o luna, Ioan Toma, fostul director al Apavital SA, compania de stat, furnizorul cu monopol pe furnizarea apei potabile in Iasi, s-a restras spre pensie dar nu inainte sa lase indicatii clare cu privire la succesorul sau: ‘’Directorul tehnic Mihai Dorus este cel mai potrivit sa-mi ia locul’’. Concluzia: aceasta sinecura la stat care asigura directorilor lefuri de 10.000 euro, se lasa mostenire, trebuie conservata, trebuie sa ramana in ‘’familie’’ iar ‘’saracii’’ au doar misiunea de a plati facturile si pe apa consumata dar si pe apa de ploaie care cade din cer. Ceea ce a spus Toma s-a si adeverit, a fost organizat un simulacru de concurs pentru ocuparea functiei de director general. La acest concurs s-au impus niste conditii pe care numai Dorus putea sa le respecte, iar Consiliul Judetean Iasi, patronul Apavital SA a asistat ca un spectator neputincios. ‘’Domnul vicepresedinte Chirila s-a ocupat, el are Apavital in subordine, intrebati-l pe el’’, ne-a spus Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi. ‘’Eu sunt presedinte la ARSACIS (Asociatia Regionala a Serviciilor de Apa si Canal Iasi – n.r) nu m-am ocupat de concurs’’, ne-a raspuns Victor Chirila, vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi.
Cum adica, nici unul dintre ‘’patronii’’ Apavital de la CJ nu-si asuma ceea ce se intampla la compania din subordine? In realitate, potrivit surselor dar si documentelor pe care le detinem, Victor Chirila si Mihai Dorus au fost sforarii sefi, cei care au pus la cale componenta noilor structuri de conducere ale companiei, fiind desemnat cu aceasta ocazie si un nou consiliu de administratie format numai din persoane cu sprijin politic si care vor incasa minim 3.000 lei pe luna doar sa se prezinte o data pe luna in sala de sedinte a companiei si sa ridice mana spre aprobare, pentru punctele de pe ordinea de zi.
Un simulacru de concurs pentru manager general
Dupa cum spuneam si mai sus, de ochii lumii, a fost organizat si un asa-zis concurs pentru ocuparea functiei de director general la Apavital SA. Daca te uiti pe lista conditiilor de participare la concurs, poti sa vezi ca mai lipseste o singura propozitie: ‘’Sa se numeasca Mihai Dorus’’. Sunt vreo 18 conditii dar vom insista numai asupra catorva. Un director la Microsoft nu putea indeplini aceste conditii. De exemplu, candidatii trebuiau sa aiba ‘’cel putin 15 ani de experienta profesionala in domeniul studiilor superioare absolvite’’. Pai daca acest concurs ar fi fost organizat in urma cu 15 ani cu aceleasi conditii, Dorus, absolvent al Facultatii de Constructii, specialitatea constructii civile industriale si agricole nu le putea indeplini. In urma cu 15 ani, Dorus avea 38 de ani. In urma cu 15 ani, Dorus nu avea 15 ani vechime in studiile absolvite. O alta conditie: ‘’Cel putin 10 ani de experienta de conducere intr-o societate de anvergura Apavital SA’’. O conditie subiectiva care indica clar ca viitorul manager trebuie sa fie de la Apavital. Alta conditie: ‘’Experienta relevanta in domeniul managementului / consultantei intr-o companie de utilitati sau servicii publice’’. O alta conditie restrictiva pe care numai Dorus o poate indeplini. Un manager la Microsoft care gestioneaza bugete de sute de milioane de euro pe an nu se putea incadra, pentru ca nu lucreaza la o companie de utilitati si servicii publice. Alta conditie:’’Participarea in organizatii nationale sau international constituite in domeniul de activitate al societatii’’. Pai carui manager performant de la o societate private ii da prin cap intr-o zi sa participle la seminarii nationale si international despre apa si canalizare cu gandul ca intr-o zi s-ar putea sa vrea sa fie director la Apavital? Este clar vorba despre o alta conditie croita dupa CV-ul lui Dorus. Nu mai insistam, toate cele 18 conditii il indica ca si castigator pe Dorus.
Leafa de nabab
De ce atata bataie pentru un post de manager sau de membru in CA la Apavital? Raspuns: pentru ca se incaseaza foarte multi bani, si orice director de la Apavital are un salariu mai mare decat al presedintelui Romaniei. Astfel, in timp ce presedintele Romaniei a ajuns in 2019 la o leafa de 25.000 lei pe luna, in acelasi an, Mihai Dorus, a incasat lunar brut 53.146 pe luna, in total 637.753 lei pe an. Asta inseamna ca Dorus a incasat net aproape 10.000 euro pe luna, leafa de la o companie de stat. Si, pentru are aceasta leafa de multi ani, Dorus si-a cumparat si multe proprietati, case si spatii pe care acum le inchiriaza si castiga pe an 65.000 lei, numai din chirii. La toate acestea se adauga multe conturi in lei si valuta deschise la banci, depozite care sunt vizibile in declaratia de avere postate pe site-ul companiei.
Lefuri nesimitite dar pentru care performanta?
Si daca-i intrebi pe sefii CJ si pe cei de la Apavital de ce sunt salarii atat de mari la furnizorul de apa, ti se spune ca ‘’realizeaza performanta’’. Oare in ce o fi constand aceasta performanta in conditiile in care inca avem sate lipite de municipiul Iasi (Poieni, Doborovat, Aroneanu) unde copiii se duc la scoala la WC-ul din curte si beau apa din fantana cu nitrati? Mai mult decat, un cetatean care-si face o casa iar terenul sau este la o oarecare distant fata de retea, trebuie sa-si face singur instalatia de racordare la reteaua de apa si canalizare. La fel si in cazul firmelor care deschid hale de productii. La fel si in cazul comunelor care trebuie sa-si faca rost de finantari guvernamentale sau europene sa-si realizeze retelele de apa si canalizare. Si, dupa ce firmele, institutiile si cetatenii isi fac instalatiile, trebuie sa le predea la Apavital care le ‘’administreaza’’ si incaseaza bani, multi bani.
Dar de ce Apavital nu se implica in extinderea retelelor din resurse proprii? Pentru ca sumele uriase pe care le incaseaza anual de la populatie si client persoane juridice se consuma pentru plata acestor lefuri nesimtite cum este cea a lui Mihai Dorus. Jumatate din incasarile Apavital se duc anual pe plata acestor lefuri. Publicam extrase din bugetele de venituri si cheltuieli ale Apavital pentru a proba cele afirmate anterior. Astfel, la sfarsitul anului 2019, Apavital inregistra venituri totale de 183.802.000 lei cheltuieli cu personalul de 87.369.000 lei din care 9.280.000 lei reprezinta ‘’prime si bonusuri’’. Deci, Apavital incaseaza annual 40 de milioane euro iar 20 milioane euro se duc pe salarii. Compania are 1.345 salariati. Asta inseamna ca salariul mediu lunar la aceasta societate de stat este de 1.300 euro.
Constantin MAZILU