@ În mai puțin de trei luni judecătorii de la Tribunal au anulat 4 autorizații de construire pentru case construite in Aroneanu la capatul pistei Aeroportului pe rolul instantei fiind alte cateva zeci de procese care vizeaza desfiintarea tuturor constructiilor din zona de protectie a aerogarii @ Practic un intreg cartier de case a fost luat in vizor de conducerea Aeroportului care solicită desființarea construcțiilor deoarece au fost autorizate ilegal de Primăria comunei Aroneanu @ Judecătorii au anulat atat autorizatiile de construire cat si certificatele de urbanism deoarece au fost eliberate pe terenuri aflate in zona de protectie a pistei @ Practic, cu autorizatiile definitiv anulate Aeroportul Iași poate solicita oricând desființarea cladirilor
Nu mai puțin de 4 autorizații de construire pentru case au fost anulate in ultimele trei luni de magistratii Tribunalului Iasi, imobilele vizate fiind situate nu departe de municipiul Iași, în zona dintre Aeroportul Iași și localitatea Aroneanu. Mai mult decat atat, pe rolul instantei sunt incă pe rol alte zeci de procese deschise de Aeroportul Iași pentru anularea unor autorizatii de construire în acest cartier. În toate aceste cereri de anulare a autorizatiilor de construire Aeroportul Iași a aratat ca au fost emise fara obtinerea avizului de la Autoritatea Aeronautică Civilă România, aviz obligatoriu conform Legii avand in vedere ca imobilele au fost construite in zona de protectie a pistei si a instalatiilor Aeroportului (vezi foto capturi goole earth mai jos). Mai departe prezentam numarul autorizatiilor anulate in ultimele trei luni si titularii acestora: Mircea Bogdan si Ana Claudia Sandu – autorizația de construire nr.76 din 30 08 2018; Violeta Postolache – autorizația de construire nr. 100 din 6 decembrie 2018; Vasile si Alexandra Angelica Rotaru – autorizația de construire nr.83 din 2. 10.2018; Paul Doru si Adriana Bârsănescu – autorizația de construire nr. 65 din 18 iulie 2018. In toate aceste sentinte judecatorii arata ca au dispus anularea autorizatiei pentru ca fost emise fara avizul Autoritatii Aeronautice. „Conform adresei emisă de Autoritatea Aeronautică Civilă România ( fila 197, vol. VI) imobilul proprietatea pârâtei „ se află în zona generată de pista existentă 14 – 32 a Aeroportului Iași, astfel: în zona II de referință generată de Aeroportul Iași și în zona de protecție a mijloacelor de radionavigație aferentă ILS LLZ 14; ILS GP 14” Prin aceea și adresă se mai menționează că „anterior emiterii autorizației de construlre, conform prevederilor art. 4.9.1.1, respectiv art. 3.4 din RACR- ZSAC eri.1/2015. În interesul siguranței navigației aeriene, în suprafețele și zonele de protecție aferente mijloacelor CNS și meteorologice nu pot fi amplasate, construite și/sau instalate niciun fel de obiective noi fără avizul AACR”, au retinut judecatorii in sentintele prin care au dispus anularea autorizațiilor.
Judecătorii mai arata ca decizia de anulare a autorizatiilor nu le afecteaza dreptul de proprietate si nu implica neaparat desfiintarea constructiilor ci obliga proprietarii sa obtina autorizatie cu avizul Autoritatii Aeronautice. Ori, in conditiile in care Autoritatea Aeronautica este alaturi de Aeroportul Iasi in aceste proce exprimandu-si dezacordul fata de construirea caselor in zona respectiva este greu de crezut ca acum va emite avize favorabile proprietarilor. Daca proprietarii nu vor obtine alte autorizatii de construire Aeroportul poate cere oricand demolarea caselor.
Constantin MAZILU