@ Pentru a doua oară, în mai puțin de jumătate procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au fost somați de judecători să finalizeze ancheta privind modul în care dezvoltatorul Cristinel Bolobiță a efectuat lucrările de construire la blocul de pe strada Octav Botez
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași nu prea au chef să finalizeze anchetele penale legate de blocul ridicat de dezvoltatorul Cristinel Bolobiță pe strada Octav Botez astfel încât au primit o nouă somație de la judecători. Astfel, Judecătoria Iași a dat ieri un termen de trei luni (vezi aici) Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași să finalizeze ancheta privind modul în care Cristinel Bolobiță a modificat proiectul pentru blocul pe care l-a construit pe strada Octav Botez, lângă Spitalul de Boli Infecțioase. Plângerea penală a fost depusă de vecini, familia Andrian care-l acuză pe Bolobiță și de tulburare de posesie. A umplut terenul dintre bloc și proprietatea vecinilor cu pamânt, a făcut două terase și o scară, a modificat total parcarea, a făcut un zid de sprijin și un gard ș.a.m.d. Potrivit actelor depuse în dosarul penal regimului de înălţime, iniţial autorizat era de D+P+2E iar după efectuarea acestor lucrări fără autorizație acesta a devenit Dp+Sp+P+2E. În plus s-a modificat și CUT (coeficientul de utilizare a terenului). Inițial, procurorii au clasat dosarul dar tot magistrații Judecătoriei Iași au decis în data 20.10.2023 să fie continuate cercetările. Numai că, din nou, procurorii nu au mișcat nimic în dosar iar familia Andrian s-a adresat din nou Justiției să obțină o urgentare a anchetei. ‘’ În mod cert, organele de urmărire penală nu au mai efectuat niciun act în dosar, cu toate că motivarea soluției judecătorului de cameră preliminară este edificatoare pentru aceștia, care se aflau în eroare cu privire la totalitatea aspectelor reținute în ordonanța de clasare. Neîndeplinirea activității de urmărire penală într-un termen rezonabil, determină multiple vătămari drepturilor subsemnatului și impietează asupra bunei desfășurări a vieții personale, având în vedere că totalitatea faptelor de natură penale sesizate vizează lucrări de construire efectuate în vecinătatea casei subsemnatului’’, se arată în plângerea privind tergiversarea cercetărilor, înregistrată la Judecătoria Iași de familia Andrian.
Acum, după cum am mai spus, judecătorii au dat procurorilor un termen de 3 luni să finalizeze cercetările.
Lucrări fără aviz de la Direcția de Cultură
Un alt aspect din dosarul penal se referă la faptul că lucrările respective au fost făcute fără avizul Direcției de Cultură. Instituția a arătat că terenul pe care s-a construit acest bloc face parte din parte din monumentul istoric ,,Centrul Istoric şi Curtea Domnească” și prin urmare toate săpăturile trebuiau realizate în regim de supraveghere arheologică. ‘’Direcţia a transmis că toate lucrările de săpătură necesare se vor realiza în regim de supraveghere arheologică, dar Direcţia nu a eliberat certificat de descărcare arheologică pentru terenul în cauză, acesta fiind înscris în lista monumentelor istorice’’, se arată în dosarul penal. Reamintim că judecătorii ieșeni au dispus la data de 26.10.2022 și anularea autorizației de construire nr.235/02.03.2018, eliberată de Primăria Iași pentru ridicarea acestui bloc.
Celelalte două dosare penale
Dezvoltatorul Cristinel Bolobiță a fost cercetat în alte două dosare penale privind afacerile și lucrările făcute la acest bloc. Primul dosar s-a referit la faptul că în momentul în care a vândut un apartament a mințit susținând că imobilul nu face obiectul vreunui litigiu în condițiile în care autorizația de construire era contestată. În conținutul antecontractului este înscris faptul SC Auto Trans Com SRL prin reprezentant legal Bolobiță Costel – Cristinel a declarat că nu ‘’există niciun proces civil sau penal referitor la imobilul ce face obiectul înscrisului și declară sub sancțiunea Codului Penal pentru fals în declarații, că acest imobil nu este scos din circuitul civil, nu formează obiectului vreunui litigiu’’. Celălalt dosar penal a fost înregistrat ca urmare a plângerii formulate de magistratul care a anulat autorizația de construire pentru acest bloc. Judecătoarea a cerut procurorilor să facă cercetări deoarece documentația care a stat la baza emiterii PUZ conținea un document fals. Este vorba despre „Raportul de consultare a publicului”, înregistrat la Primăria Iași cu numărul 7129/20.10.2017. Redactarea acestui document face parte dintr-o fază prealabilă de adoptare a unui Plan Urbanistic Zonal. Vecinii proprietății pe care urmează să se realizeze viitoarea investiție sunt întrebați dacă au obiecții, propuneri în legătură cu viitoarea investiție, construcție care face obiectul studiului din PUZ. La raportul de informare prezentat de Bolobiță este atașată o notificare care ar fi fost semnată pentru confirmare de primire de familia Andrian. Familia Andrian a demonstrat că nu putea semna documentul, deoarece era plecată în concediu într-o țară străină și a depus și dovezi în acest sens, rezervarea de pe booking, factura de la hotel etc. Aceste două dosare penale au fost clasate de procurori. Cel privind falsul s-a clasat deoarece dosarul a fost ținut în sertare până când faptele penale s-au prescris.
Constantin MAZILU