@ La Liceul de Informatica Grigore Moisil, selectia pentru participarea unor elevi la un proiect cu finantare europeana i-a plasat in capul listei tocmai pe copiii unor profesori din acest liceu @ Vorbim despre un proiect Erasmus care se va desfasura la Liceul de Informatica in perioada urmatoare si care include deplasari pentru schimburi de experienta si stagii de pregatire in Cehia si Grecia @ Primii selectati sa beneficieze de acesti banii europeni au fost copii unor profesori din scoala (Mihaela Acalfoaie, Daniela Anghelescu, Agnesc Cretu etc) in conditiile in care foarte multi copii de conditie simpla fara pile si-ar fi dorit sa fie selectati @ Mai mult decat atat din acest tabel lipsesc elevi de la Informatica care s-au remarcat la concursuri si olimpiade nationale
Nepotism la Liceul de Informatica Grigore Moisil unde, recent tocmai copiii unor profesori din aceasta unitate de invatamant au fost selectati ca principali beneficiari ai unui proiect Erasmus, finantat cu fonduri europene. Asta in conditiile in care zeci de copii de conditie simpla si fara pile si-ar fi dorit sa fie selectati si mai mult decat atat pe lista ‘’castigatorilor’’ nu se regasesc cei mai multi dintre copiii care au obtinut rezultate deosebite la olimpiadele si concursurile nationale. In concluzie, La Liceul de Informatica Grigore Moisil din Iasi, condus de Cristina Timofte director general si Adina Romanescu director adjunct, nepotismul, calitate de baza a coruptilor din Romania, se invata de pe bancile scolii.
Mamica coordoneaza, copilul beneficiaza
Vorbim despre proiectul Erasmus ‘’The international pupil math workshops’’ finantat cu fonduri europene in valoare de 15.510 si care va f implementat de Liceul de Informatica si parteneri din Grecia si Cehia in perioada 2019 – 2010. De aceea elevii ieseni selectati vor merge la unitati de invatamant din cele doua state partenere pentru schimburi de experienta si cursuri de instruire. Coordonatorul acestui proiect este chiar directoarea Liceului de Informatica, Cristina Timofte. Din echipa de coordonare condusa de aceasta mai fac parte Lacramioara Popa, Rodica Leontieș, Andrei Nedelcu, Ana Maria Andrei si Ines Cretu profesoara de matematica a carei fiica, Agnes Cretu se afla pe lista beneficiarilor.
Lista fiilor, a fiicelor si a pilelor
Echipa care a selectat elevii ce vor beneficia de acest proiect a fost coordonata de Adina Romanescu directorul adjunct al liceului. Din comisia de selectie au mai facut parte Lacramioara Popa (profesor de chimie), Rodica Leontieș (profesor de matematica), Andrei Nedelcu (profesor de matematica), Ana Maria Andrei (profesor de limba engleza). Au fost selectati 16 elevi de la Liceul de Informatica iar printre acestia gasim chiar din capul listei, fiii si fiicele unor profesori din aceasta scola dupa cum urmeaza: Mihai Bogdan Acalfoaie – fiul Mihaelei Acalfoaie profesor de Informatica in Liceu, Bogdana Alexia Anghelescu – fiica Danielei Anghelescu, profesor de Limba si Literatura Romana in aceiasi unitate de invatamant, Agnes Cretu despre care am spus si mai sus ca este fiica profesoarei de matematica Ines Cretu din acelasi liceu, Ana Miruna Olariu, fiica profesoarei de romana Betrice Olariu din liceu, Calin George Pravaț fiul lui Cristian Pravaț inspector scolar pentru matematica la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi. Am atasat acestui articol lista integrala cu cei 16 elevi selectati cu precizarea ca potrivit unor surse din interiorul liceului, in tabel apar si altii care au fost ajutati de relatiile parintilor sa se numere printre beneficiari.
’’Selectia s-a facut transparent’’
Am solicitat un punct de vedere de la Liceul de Informatica, cerand sa ni se explice ’’concidenta’’ aparitiei unor copii de profesori pe lista celor selectati. Ni s-a raspuns ca selectia s-a facut transparent pe baza a cinci criterii si anume cunoasterea limbii engleze si anume: performante in domeniul matematicii in anul 2018-2019 (premii si mentiuni), participarea la activitați reprezentative desfasurate in cadrul catedrei de matematica in anul școlar 2018/2019, (de exemplu tabere de matematica, simpozioane, conferințe) precum, ’’ rezultate in implementarea tehnologiilor informatice moderne’’ si ‘’sustenabilitatea activitatilor de diseminare propuse și capacitatea de a utiliza rezultatele proiectului’’. Cel putin 3 dintre criteriile folosite sunt extrem de subiective dar merita sa ne oprim asupra celui cu numarul 4 care se refera la ’’ rezultate in implementarea tehnologiilor informatice moderne’’ pentru a observa ca pe lista nu se gaseste nici unul din elevii de la Informatica remarcati de ziarul on-line Dezvaluirea.ro in articolul cu titlul ’’Un elev din Iasi ofera omenii robotul autonom. Locul 1 la concursul national’’, publicat pe 8 august 2019 dupa ce au urcat pe podiumul concursului national de Informatica InfoEducatie. Ne referim la elevii Ionut Rares Josanu, Alexandru Serban si Andrei Preda, Stefan Petrea sau Radu Mihalache. Atat de corect s-au aplicat aceste criterii incat nici unul din cei 5 elevi nu se numara printre cei 16 in schimb apar copii de profesori. In plus, din tabel lipsesc si alti olimpici ai liceului. Sa mai precizam ca raspunsul formulat catre Dezvaluirea.ro este asumat de ambele directoare ale liceului, Cristina Timofte si Adina Romanescu.
ISJ este de acord cu pilele
De asemenea ISJ Iasi a formulat un raspuns de-a dreptul stupefiant. ISJ remarcat ca printe beneficiari sunt copii de profesori si alte pile dar nu a gasit nimic in neregula. ‘’Nu este corect sa privam elevii de posibilitatea participarii la un proiect educațional, european, datorita faptului ca parinții sunt profesori. In condițiile in care procedura de selecție este clara și transparenta, iar criteriile au fost bine precizate, precum in cazul de fața, acuzele aduse la adresa elevilor selectați sunt nejustificate, dat fiind faptul ca rezultatele școlare foarte bune ale acestora ii recomanda pentru participarea la selecție, iar reușita lor nu este o surpriza pentru colegii și profesorii din școala’’, a transmis ISJ
Nepotismul face parte din politica sefei ISJ
Raspunsul oferit de ISJ nu surprinde absolute deloc avand in vedere ca nepotismul este politica preferata a actualei sefe a ISJ Iasi, Genoveva Farcas, sprijinita in functie de PSD si deputatul lor Camelia Gavrila. Astfel, subsemnatul a aratat ca la scurt timp dupa ce a fost numita sefa la ISJ, in 2017, Genoveva Farcas l-a transferat pe sotul sau, Marius Farcas, profesor de matematica, in conditii total netransparente de la o scoala de cartier la Colegiul National Iasi. Mai trebuie observat ca pe lista beneficiarilor proiectului se numara si fiul inspectorului de matematica Cristian Pravăț.