@ Spațiul în care funcționează cabinetul notarial Toader, din centrul Iașului, a fost distrus în urma unei indundații provocate de o avarie la o conductă de apă aparținând ApaVital @ Din cauza presiunii prea mari, țeava s-a spart iar spațiul pe strada Anastasie Panu în care funcționa cabinetul a devenit nefuncțional cel puțin 10 zile @ Acum Societatea Profesională Toader cere să fie despăgubită de ApaVital cu suma de 80.000 lei
Cabinetul notarial înființat de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader împreună cu fiul său Alexandru a fost distrus în urma unei inundații iar firma de asigurări care lucrează cu furnizorul de apă din municipiul Iași refuză să acorde despăgubirile. Astfel, Societatea Profesională Notarială Toder din Iași a chemat în judecată ApaVital, Veolia și Termo Service pentru a fi despăgubită în urma distrugerilor provocate de o inundație care a avut loc pe data de 30 iunie 2020, seara, după ora 20:30, avarie în urma căreia cabinetul situat pe strada Anastastie Panu nr.13 bloc Ghica Vodă 1B a fost distrus. Practic s-a spart coloana de alimentare cu apă a blocului iar Alexandru Toader, reprezentantul societății notariale susține că acest lucru s-a întâmplat din cauza presiunii prea mari de pe coloană. Deși Alexandru Toader a ajuns la birou la scurt timp după ce s-a spart țeava aceasta nu a reușit să evacuze toată apa în ziua seara respectivă.
ApaVital a băgat presiune prea mare pe țeavă
Situația de fapt a fost constatată de un executor judecătoresc iar un expert tehnic judiciar a constatat că țeava s-a fisurat datorită presiunii prea mari de pe conductă. Distrugerile au fost semnificative, pereții, podeaua și instalația au suferit avarii grave astfel încât reparațiile au costat 60.000 lei. Cabinetul notarial a notificat ApaVital sa achite despăgubirile. Furnizorul de apă a solicitat ca despăgubirile să fie achitate de firma de asigurări cu care ApaVital are contract pentru astfel de situații, Omniasig. Însă, Omniasig a refuzat să achite despăgubirile motivând că nu a găsit vreo culpă în sarcina ApaVital. Omniasig susține că avaria s-a produs din cauza unui hodrofor care se află într-un punct termic care era administrat de Veolia și în care angajații ApaVital nu aveau acces. Acesta este motivul pentru care societatea notarială a cerut ca situația să fie tranșată de judecători. Suma de 80.000 lei solicitată drept societatea notarială, reprezinta contravaloarea reparațiilor dar despăgubiri pentru perioada de 10 zile în care biroul a fost închis, precum și cheltuieli judiciare.
Constantin MAZILU