Cârtița lui Chirica în Justiție a falsificat un PUG, dosarul penal a fost îngropat

1471
Mihai Codreanu si Mihai Chirica
Mihai Codreanu si Mihai Chirica

@ Pe numele arhitectului Mihai Codreanu, șeful comisiei care decide asupra marilor proiecte de urbanism din municipiul Iași a fost deschis un dosar penal pentru fals în încrisuri oficiale @ Plângerea penală a fost depusă de primarul comunei Probota, județul Iași, Constantin Zamisnicu care a acuzat printre altele că firma lui Codreanu, SC Redgarph SRL a încasat o sumă mare  pentru actualizarea PUG-ului comunei dar după ce s-a văzut cu banii în cont nu și-a mai făcut datoria @ Până în luna august a.c Mihai Codreanu a fost soțul Alinei Codreanu, judecătoarea repartizată să judece dosarul de corupție al primarului Mihai Chirica @ Alina Codreanu s-a abținut în judecarea dosarului de corupție numai după ce jurnaliștii Dezvăluirea.ro au arătat că Mihai Codreanu a încasat de la Primăria Iași condusă de Mihai Chirica sume uriașe de bani în baza unor contracte încheiate cu municipalitatea

Iată cine conduce urbanismul în municipiul Iași. Împotriva arhitectului Mihai Codreanu, șeful comisiei de oportunitate de pe lângă Consiliul Local Iași, (entitatea care decide asupra marilor proiecte urbanistice ale orașului) s-a ales cu plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri oficiale. Plângerea penală a fost depusă de un coleg de partid al lui Mihai Chirica și anume Constantin Zamisnicu, primarul comunei Probota. Asta deoarece, firma lui Codreanu a încheiat cu Primăria Probota un contract pentru actualizarea Planului Urbanistic General al comunei iar după ce a încasat banii nu a mai predat documentația. În plus, când afacerea s-a transformat într-un litigiu, Mihai Codreanu ar fi prezentat în fața instanței niște planșe false.

A luat banii și a dispărut

Povestea începe în anul 2008 când Primăria comunei Probota, județul Iași, condusă la acea vreme de Vasile Dadu, membru PSD a încheiat cu firma lui Codreanu, SC Redgraph SRL un contract în valoare de 149.836 lei cu tot cu TVA pentru reactualizarea Planului Urbanistic General al comunei. Firma lui Codreanu a încasat banii dar nu a predat documentația. În speranța că până la urmă va primi documentația contractul a fost prelungit prin acte adiționale succesive până în anul 2015. Văzând că nici în aceste condiții nu primește documentația PUG, în anul 2018, Primăria Probota a dat în judecată firma Redgraph solicitând returnarea banilor primiți pentru PUG și daune de 130.000 lei. În timpul procesului (vezi aici) Mihai Codreanu ar fi depus niște planșe PUG semnate în fals. Codreanu nu avea calificările necesare pentru a semna respectivele planșe PUG. În aceste condiții ar fi semnat în fals in locul arhitectului Mihai Corneliu Drișcu. În aceste condiții, Primăria Probota a depus împotriva lui Codreanu o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri oficiale. Dosarul a fost instrumentat de polițiștii de la secția 4 care au propus o soluție de clasare însușită de procurori. ‘’Organele de cercetare penală au procedat la audierea în calitate de martor a numitului Codreanu Mihai Eugen, ocazie cu care acesta a declarat că înscrisul în cauză nu a fost falsificat în nici un fel, acesta arătând următoarele: <<SC Redgraph SRL a întocmit conform contractului încheiat cu UAT Probota documentația ‘’Actualizare PUZ comuna Probota, județul Iași’’, în termenul contractual iar UAT comuna Probota a efectuat plățile conform contractului în urma recepționării documentației, fără alte observații….Organele de cercetare penală au procedat la audierea în calitate de martor a numitului Drișcu Mihai-Corneliu, ocazie cu care au prezentat acestuia un numar de 9 planșe originale ale proiectului Plan Urbanistic General- comuna Probota, județul Iași, acesta a declarat faptul că atât semnăturile cât și ștampilele pe fiecare planșă în parte îi aparțin și au fost efectuate de el’’, se arată în referatul cu propunere de clasare întocmit de  polițist.

Primăria Probota contestă soluția procurorilor

Actualul primarul Constantin Zamisnicu a contestat ordonanța de clasare atât la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași cât și la instanță (vezi aici). ‘’Soluția de clasare are ca motive exclusive care o justifică apărările formulate de persoana indicată de subscrisă ca autor al falsului, în cuprinsul ordonanței fiind redată integral declarația dată de Codrenu Mihai Eugen în fața lucrătorului de poliție. Au fost însușite așadar, apărările acestuia, conform căruia actul denunțat de noi ca fiind fals – PUG-ul, depus în instanță era doar un ‘’exemplar de lucru’’ și că înscrisurile originale erau semnate de persoana calificată profesional să întocmească planuri urbanistice generale. Față de aceste argumente însușite de procuror pentru dispunerea ordonanței de clasare vă rugăm să constatați că cercetarea penală este incompletă iar raționamentul ce justifică soluția nu are la bază decât un punct de vedere subiectiv al celui acuzat. Astfel, de observat că reprezentantul pârâtei SC Redgraph SRL, Codreanu Mihai Eugen nu a negat faptul că înscrisurile existente la dosar, denunțate de de subrscrisa ca fiind false ce compun planul urbanistic general-parte scrisă și planșe-sunt semnate de el deși conform propriilor declarații acesta nu deținea într-adevăr autorizația pentru deținerea unor asemenea documentații. În ceea ce privește audierea numitului Drișcu Mihai acesta nu a fost întrebat în legătură cu momentul întocmirii și realizării planșelor prezentate de agentul de Poliție, cu ocazia audierii sale pentru a arăta dacă semnătura și ștampilele existente pe acestea în aparțin, dacă a dat vreo declarație de disponibilitate pentru a coloabora cu Redgraph SRL, în realizarea unui PUG pentru subscrisa, documentele fiind realizate ulterior depunerii de către subscrisa la Consiliul Județean, a documentației PUG primite de la Codreanu Mihai’’, se arată în contestația depusă împotriva ordonanței de clasare de Primăria Probota.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași a respins constestația. Judecătoria Iași nu a soluționat încă contestația.

Fostul soț al judecătoarei care-l judeca pe Chirica

Deși Mihai Codreanu încasa bani grei de la Primăria Iași iar acest arhitect era unul dintre oamenii de încredere ai lui Mihai Chirica, soția lui Alina Codreanu judeca dosarul de corupție în care a fost trimis în judecată primarul municipiului. Alina Codreanu s-a abținut în judecarea dosarului de corupție numai după ce jurnaliștii Dezvăluirea.ro au arătat că Mihai Codreanu a încasat de la Primăria Iași condusă de Mihai Chirica sume uriașe de bani în baza unor contracte încheiate cu municipalitatea. După acest scandal, în luna august a.c Mihai și Alina Codreanu au divorțat.

Cine judecă dosarul lui Chirica: soțul judecătoarei plătit de primărie cu zeci de mii de euro

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.