@ Conducerea Apa Vital Iasi a organizat astazi o conferinta de presa in cadrul careia a anuntat ca obtinut o finantare europeana de 507,3 milioane euro pentru a racorda la reteaua de apa intreg judetul Iasi si de asemenea pentru a extinde considerabil reteaua de canalizare @ ”Este vorba despre peste 1.500 de kilometri de retele de apa si canalizare, aductiuni, magistrale, retele de distributie. Sunt peste 141 de localitati in 47 de unitati administrativ – teritoriale. Reteaua de apa va fi extinsa pentru inca 200.000 de locuitori care se adauga clientilor pe care ii avem deja astazi iar la canalizare vor fi inca 81.000 de clienti”, a spus Mihai Dorus, directorul Apa Vital @ Municipiile Iasi si Pascani si comunele limitrofe, orasele Targu Frumos, Podu Iloaiei si Harlau si comunele limitrofe dar si alte unitati administrative precum Sinesti, Popricani, Tibanesti, Alexandru Ioan Cuza, Helesteni etc.
Moment istoric pentru judetul Iasi. Asta deoarece Uniunea Europeana a aprobat proiectul in valoare de 507,3 milioane euro pentru extinderea retelei de apa si canalizare in judetul Iasi. Practic, dupa implementarea acestui proiect care are ca termen de finalizare 2023 nu va exista nici o gospodarie in judetul Iasi care sa nu poate fi racordata la reteaua de apa. Conducerea Apa Vital, reprezentata de Mihai Dorus-manager general, Ioan Toma (fostul director al companiei, in prezent consilier personal al directorului, Alexandru Salceanu, presedintele Consiliului de Administratie si presedintele CJ Iasi, Maricel Popa au organizat astazi la sediul societatii o conferinta de presa in cadrul careia au prezentat detaliile acestui mare proiect.
Peste 1.500 de kilometri de retele de apa si canalizare
Mihai Dorus, managerul Apa Vital a aratat ca Uniunea Europeana finanteaza acest proiect pentru judetul Iasi prin programul JASPERS- Programul Operational Infrastructura Mare (POIM)- Axa Prioritara 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în conditii de management eficient al resurselor. Cu peste jumatate de miliard de euro se vor realiza peste 1.500 kilometri de retele de apa si canalizare pentru cel putin 200.000 de locuitori. „Este o zi deosebita pentru noi este o incununare a unei munci de peste 4 ani de zile. Este vorba despre peste 1.500 de kilometri de retele de apa si canalizare, aductiuni, magistrale, retele de distributie. Avem 343 de statii de pompare pentru apa uzata, peste 120 de statii de pompare apa potabila, zeci de rezervoare. Sunt peste 141 de localitati in 47 de unitati administrativ – teritoriale. Reteaua de apa va fi extinsa pentru inca 200.000 de locuitori care se adauga clientilor pe care ii avem deja astazi iar la canalizare vor fi inca 81.000 de clienti”, a explicat Mihai Dorus.
Proiectul este cofinantat atat de Apa Vital care va contribui cu 6 la suta cat si de Guvernul Romaniei.
„Vom construi 10-11 axe in judet care vor aduce apa. Proiectul are o valoare 507,3 milioane euro cu TVA, investitii directe inseamna 428 milioane euro. Deja ne-am imprumutat cu cu 25 milioane euro de la Banca Europeana, partea de cofinantare 6 la suta. Circa 25 milioane euro merg in Pascani si comunele limitrofe”, a mai aratat Mihai Dorus. Acesta a adaugat ca se vor pastra si dezvolta resursele ”traditionale” de apa Timisesti, Prut dar si resurse locale precum Verseni, Motca etc.
Cea mai mare investitie
Alexandru Salceanu, presedintele Consiliului de Administratie Apa Vital a punctat faptul ca aceasta este cea mai mare investitie care va fi realizata in judetul Iasi. ”Vorbim de peste 500 milioane euro. Cea mai mare investitie din fonduri private in Regiunea Nord-Est este un pic peste 100 milioane euro. Este vorba despre bani care se vor investi in judet dar care nu vor rodi in 24 de ore dar in felul acesta nivelul de dezvoltare al judetului Iasi va fi ridicat si vom fi tot mai atractivi pentru viitoarele dezvoltari”, a spus prof. Alexandru Salceanu, presedintele Consiliului de Administratie.
Patru mari proiecte cu finantare europeana
Ioan Toma, fostul manager a precizat ca acesta este cel de-al 4 lea proiect mare de investitii cu finantare externa derulat de Apa Vital in 25 de ani. „Primul a fost implementat prin BERD de 15 milioane de dolari, Apa Vital a contribuit atunci cu 50 la suta adica cu 7,5 milioane, al doilea proiect a fost ISPA de 52 de milioane euro in care contributia Apa Vital a fost de 13,3 milioane euro, al treilea proiect a fost POS Mediu de 136 milioane euro in care Apa Vital a contribuit cu 21 milioane euro iar acum avem 500 milioane euro in care contribuim cu 6 la suta”, a spus Toma.
„Este necesara cresterea tarifelor”
Conducerea Apa Vital a mai anuntat cu aceasta ocazie ca este necesara o crestere a tarifelor de apa si canalizare percepute populatiei si agentilor economici pentru a acoperi cheltuielile de exploatare pentru aceste investitii care se realizeaza din fonduri europene. ”In tot acest proiect este vorba despre o politica tarifara. Politica tarifara prevede sa acoperim cheltuielile de exploatare si sa reusim sa amortizam toate investitiile pe care le realizam cu aceste fonduri europene. Vom mai aduce 500 milioane toate aceste bunuri trebuiesc reparate intretinute. Costurile acestor intretineri se vor regasi in tarif va urma in urmatorii 3-4 ani o crestere usoara de tarif”, a adaugat Mihai Dorus.
Constantin MAZILU