@ Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au decins din nou ieri la fabricile de mobilă administrate de familia Apăvăloaei din Pașcani, într-un dosar cu un prejudiciu de 1 milion de euro @ Și de această dată, membrii familiei Apăvăloaei sunt acuzați că au săvârșit infracțiuni de evaziune fiscală cu ajutorul unor firme fantomă și facturi puse la dispoziție de cetățeni de etinie rromă @ De aceea, procurorii au efectuat în urmă cu două zile percheziții și la clanul Stănescu din Hârlău, la cei din ”neamul lui Peștișor”
O familie de afaceriști, pericol pentru bugetul statului. Al treilea dosar de evaziune fiscală pentru familia Apăvăloaei din Pașcani, proprietari ai unor fabrici de cherestea și de mobilă din județul Iași. Ca și în celelalte dosare în care au fost cercetași Dinu și Maria Apăvaloaei, patroni ai SC Adems SRL Pașcani, prejudiciul este pe măsură, 5.000.000 lei, adică 1 milion de euro. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași s-au văzut nevoiți să instituie din noi sechestru asiguratoriu pentru recuperarea prejudiciului. Spunem din nou deoarece familia Apăvaloei mai are un sechestru de avere în urma dosarului de evaziune din 2019, cel în care a fost trimisă în judecată Maria Apăvăloaei, dar vom reveni mai jos cu precizări. Revenind asupra anchetei care se desfășoară în prezent, în noul dosar procurorii au efectuat un număr de 13 percheziții domiciliare pe raza judeţului Iaşi Paşcani la sediile Adems dar și în locații din Hârlău, Moțca, Stolniceni-Prăjescu, Hărmăneşti şi Ţibana. Asta deoarece, și de această dată familia Apăvăloaei a fraudat statul cu facturi procurate de la cetățeni de etnie rromă. De aceea, procurorii au făcut în urmă cu două zile percheziții și la clanul Stănescu din Hârlău. ‘’Investigațiile vizează un număr de 13 persoane fizice și un număr de 2 persoane juridice. De asemenea, au fost puse în executare un număr de 8 mandate de aducere, 8 persoane fiind conduse la sediul poliţiei pentru cercetări.În cauză au fost identificate bunuri imobile asupra cărora s-au dispus măsuri asigurătorii efective (a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului pe un număr de 30 de terenuri, 33 de construcţii (industriale, edilitare, precum şi case de locuit), toate aflate pe raza judeţului Iaşi. Prejudiciul estimat în cauză este de 5.000.000 lei’’, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.
Familie de evazioniști. Fiecare are câte o condamnare pentru fraudă
Dinu Apavaloaei, fost politician PSD, fost consilier județen al acestui partid a fost primul condamnat al familiei. Astfel, în aprilie 2014, Curtea de Apel Constanţa i-a aplicat acestuia o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare, pentru o infracţiune similară. Printre altele, el a fost acuzat că a emis către SC TSP Ecoterm SA Năvodari (societate cu capital de stat) o serie de facturi pentru lucrări care, în realitate, nu au fost efectuate, potrivit procurorilor. Maria Apăvăloaei a fost trimisă în judecată în anul 2019 fiind condamnată definitiv pentru evaziune fiscală, la o pedeaspsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, în august 2023 (vezi aici). ‘’Prin rechizitoriul emis la 05.12.2019 de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, înregistrat pe rolul Tribunalului Iași la data de 9.12.2019 a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, inculpata Apăvăloaei Maria, sub acuzația săvârşirii infracţiunii de „evaziune fiscală constând în evidenţierea în actele contabile ori în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale” în formă continuată (51 acte materiale. În calitate de administrator al SC Adems SRL, în perioada 07.10.2015-31.12.2015, ar fi înregistrat în evidența contabilă (jurnalele de cumpărări aferente lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie 2015) şi în alte documente legale, precum şi în declarațiile de decont TVA D300 aferente intervalului octombrie-decembrie 2015, depuse la organele fiscale abilitate), un număr de 51 de facturi care ar atesta achiziţii fictive de mărfuri de la presupusul furnizor Klemas Lux” SRL Bistrița (n.n.: facturi ce au fost nominalizate expres, fiecare), în scopul diminuării masei impozabile cu suma totală de 1.974.910 lei, fapt ce ar fi determinat sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stata în sumă totală de 789.963 lei (echivalentul a 177.019 euro), din care impozit pe profit în valoare de 315.986 lei şi TVA în valoare de 473.977 lei”, se arată în sentința de condamnare.
Sechestru pe averea unor afaceriști din Iași. Soț și soție condamnați pentru fraudă fiscală
Constantin MAZILU