@ Dezvoltatorul Cristin Zamosteanu a cerut în instanță audierea primarului Mihai Chirica într-un dosar în care municipalitatea refuză să elibereze autorizație pentru blocul cu o înălțime de 155 mp de pe strada Elena Doamna, vis a vis de Hotel Europa @ După ce DIICOT a pus sechestru pe terenul pe care Zămosteanu voia să-și ridice, Primăria Iași a refuzat să-i prelungească valabilitatea certificatului de urbanism @ S-a speriat Mihai Chirica după investigatia demarată de DIICOT ? @ Avea suficiente motive având in vedere că, pentru a face rost de o suprafață suficient de mare pentru a-și construi turnul, municipalitatea i-a concesionat lui Zamosteanu o bucată de teren stabilind un preț de 186 euro/mp, în condițiile în care, dezvoltatorul a cumpărat de pe piața liberă, în același loc, la un preț de 631 euro/mp
În urmă cu 4 ani Zămosteanu închina și se prindea în horă la cumătria primarului Mihai Chirica. Acum același Zămosteanu îl vrea pe primar adus la bară pentru a fi interogat de judecători. Astfel, într-un dosar (vezi aici) în care firma lui Zămosteanu, M.Chim SRL a dat în judecată Primăria Iași pentru refuzul de a prelungi certificatul de urbanism pentru primul Zgârie Nori din Iași, blocul cu o înălțime de 155 metri de pe strada Elena Doamna nr.27 (vis a vis de Hotel Europa), avocații dezvoltatorului Cristin Zămosteanu au solicitat audierea primarului Mihai Chirica. Prima întrebare care îi va fi adresată lui Mihai Chirica in cazul in care va fi audiat: „Recunoașteți ca ați eliberat certificatul de urbanism nr.22/14.01.2020 cu o posibilitate de prelungire de 12 luni de la expirarea valabilității acestuia?”.
Mihai Chirica a refuzat sa-i prelungeasca lui Zamosteanu valabilitatea certificatului de urbanism, informandu-l pe dezvoltator despre acest lucru printr-o adresă emisă la data 5.05.2021. Refuzul lui Chirica vine după ce DIICOT Iași a demarat investigatiile impotriva lui Zămosteanu în dosarul de evaziune fiscală. Sa reamintim ca Zamosteanu a fost arestat 3 luni in acest dosar. S-a speriat primarul Mihai Chirica atunci când DIICOT Iași a demarat investigații asupra dezvoltatorului Cristin Zămosteanu? Mai jos vom arăta că cei din primărie, în frunte cu Mihai Chirica aveau toate motivele să se sperie de ancheta demarata de DIICOT. Să mai precizam ca terenul pe care Zamosteau vrea să-și ridice turnul a fost sechestrat de DIICOT prin ordonanta 138/D/P/2019 pentru recuperarea presupusului prejudiciu in valoare de 47.643.401 lei stabilit in dosarul in care Nazistul este cercetat pentru evaziune fiscală.
Teren cadou de la primărie pentru Nazistul
Gestul lui Zamosteanu zis Nazistul de a-l da în judecata pe Chirica și de a-i cere daune de 100 lei pe zi de la pronunțarea hotărârii judecătorești pana la prelungirea certificatului de urbanism este surprinzator avand in vedere ca fara ajutorul actualului primar dezvoltatorul nici macar nu putea visa sa-si ridice turnul cu o înălțime de 155 metri. Astfel, Zamosteanu vrea sa-si ridice investitia pe o suprafata care nu depășește 2.000 de metri patrati. El se afla in tratative pentru a cumpăra un teren in zona de pe piata libera dar suprafața pe care a ochit-o nu era suficienta pentru a indeplini indicatorii urbanistici pentru turnul de 155 metri. Cu un an înainte ca Zamosteanu sa finalizeze achizitia de terenuri de pe piata libera, Primăria Iași a concesionat firmei sale M.Chim, in acelasi loc doua suprafete de teren, una de 496 ,mp pe strada Elena Doamna nr.27 și o alta de 131 metri patrați pe stradela Albă nr.2 (lânga Biserica Albă). În total Primăria și Consiliul Local i-au concesionat lui Zămosteanu o suprafață de 627 metri patrați, pentru o perioada de 15 ani, stabilindu-i o redevență de 40.550 euro adica 64,6 euro/mp. Problema este ca s-a ajuns la o revedenta atat de mica deoarece cele doua suprafete au fost mult subevaluate. Ambele suprafete au fost evaluate de firma Diaconu&Asociatii care avea contract cu primaria in acest sens, in perioada respectivă. Astfel, suprafata de 496 mp de pe strada Elena Doamna nr.27 a fost concesionata in baza HCL 308/30 septembrie 2015 iar pentru acest teren Diaconu&Asociatii a stabilit o valoare de 329,07 euro, respectiv 163.218 euro pentru toată suprafața. Mai departe terenul de pe stradela Albă nr.2 a fost concesionat in baza HCL 307/30 septembrie 2015 iar pentru aceasta suprafata chiar daca este lipita de cea descrisa anterior, Diaconu&Asociatii a stabilit o valoare de 186,15 euro, respectiv 24.386 euro pentru toată suprafața. Rezulta o media de 246 euro/mp. Asta in conditiile in care in data de 8 septembrie 2017, Cristin Zamosteanu și firma M.Chim au cumparat de la doua femei, Silvia Morariu și Doina Andronovici un teren, in același loc (pe strada Elena Doamna 31) de 1.171,4 mp cu un pret de 740.000 euro, adică 631 euro/mp. Mult mai mult decat valorile stabilite de evaluatorul primariei, în momentul concesionării. Cu toate acestea, in dosarul civil despre care am vorbit mai sus Zămosteanu cere sa fie despagubit deoarece ar fi pierdut pana acum 15 milioane lei prin refuzul primariei de a-i prelungi certificatul de urbanism. Din acesti bani circa 8 milioane lei ar insemna lucrarile de amenajare a parcarii subterane, proiect aflat deocamdata in stradiul de groapă.
Citește și „Dosarul Zămosteanu: 100 de apartamente ascunse de Fisc într-un ciurcuit ingenios”.
Constantin MAZILU