@ Primarul Mihai Chirica, Alexandru Mustiață arhitectul șef al municipiului Iași dar și Cristina Oțeleanu – directorul Direcției Juridice din primărie au fost chemați ieri la sediul DIICOT Iași pentru a li se prezenta noile acuzații într-un dosar privind ilegalități legate de emiterea unei autorizații de construire și recepționarea unei clădiri @ Cei trei au refuzat să dea declarații @ Aceștia au fost anunțați că pentru unele fapte săvârșite s-a schimbat încadrarea juridică din uzurparea funcției în participare improprie la abuz în serviciu pentru intabularea ilegală a clădirilor cu probleme la autorizare
”Coruperea funcționarilor publici din zona de administrație de către persoanele din zona de dezvoltare imobiliară sau comercială a devenit un flagel în societatea actuală, astfel încât, lăsată nesancționată, nu ar mai putea duce decât la aprecierea acesteia ca fiind normală, deoarece sunt mai dese cazurile când legea se aplică strâmb decât invers’’, au arătat procurorii DIICOT în dosarul în care au cerut ieri ca primarul Mihai Chirica, Alexandru Mustiață arhitectul șef al municipiului Iași dar și Cristina Oțeleanu – directorul Direcției Juridice din primărie să fie reaudiați. Această reaudiere a fost necesară deoarece procurorul Dragoș Bordianu, cel care a preluat dosarul de la Daniel Horodniceanu a fost nevoit sa corecteze încadrările faptelor săvârșite de cei din primărie. Pentru că i-au indus in erioare pe functionarii OCPI care au intabulat clădirile autorizate și recepționate ilegal, Chirica și subordonatii săi au fost acuzați de Horodniceanu de uzurparea functiei. Ori, Dragoș Bordianu i-a chemat ieri și i-a anunțat că pentru aceste fapte sunt acuzați acum de săvârșirea unei infracțiuni mult mai grave decât cea de uzurpare a funcției și anume de participație improprie la abuz în serviciu. Dacă pentru uzurparea funcției pedeapsa era de maxim 5 ani de închisoare infracțiunea de participație improprie la abuz în serviciu se pedepsește cu până la 9 ani și 5 luni de inchisoare in forma sa agravantă. Chirica, Mustiață și Oțeleanu au refuzat ieri să dea declarații.
Acuzațiile procurorilor
În acest dosar Chirica este acuzat de fals intelectual și abuz în serviciu și participație improprie la abuz în serviciu. ”Din probe rezultă suspiciunea rezonabilă, în sensul art. 5 pct. 1 lit. c din CEDO, că inculpatul Chirica Mihai a săvârşit infracţiunile reținute în sarcina sa şi faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani (în cazul infracțiunii de fals intelectual, prev. de art. 321 alin. (1) Cod penal), respectiv de la 1 an și 4 luni la 6 ani și 8 luni (în cazul infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 132 din Legea 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal, respectiv uzurparea funcției (schimbata in participație improprie la abuz în serviciu-n.r)’’, se mai arata in documentele din dosar.
Concret Chirica este acuzat că ‘’ emis și semnat un număr de 8 (opt) acte (certificate de urbanism, autorizații de construcție, certificate de atestare a edificării construcțiilor și adrese comunicare folosite la OCPI pentru atribuirea de numere cadastrale și întabulare), prin care a atestat, cu știință, împrejurări necorespunzătoare adevărului, deși lucrările de construcție nu respectau cadrul legal și ceea ce prevedeau autorizațiile de construire emise’’.
Cristina Oțeleanu este acuzată printe altele de abuz în serviciu și fals intelectual. ”În fapt, Oteleanu Cristina Daniela (având funcția de director al Direcției Juridice a Primăriei mun. Iași) în calitate de împuternicit al secretarului general al Primăriei Municipiului Iași, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea prevederilor Legii 50/1991 republicată a emis și semnat: autorizație de construcție, iar ulterior emiterii și semnării (cu încălcarea prevederilor Legeii nr. 50/1991 rep.) autorizației de construcție au fost recepționate lucrările de construcții și edificate, iar ulterior au fost întabulate cu încălcarea legislației în domeniu. Astfel, au fost emise și semnate: procese verbale de recepție ta terminarea lucrărilor, certificate de atestare a edificării construcțiilor, deși lucrările de construcții fuseseră autorizate cu încălcarea legii’’, se arată în documentele din dosar.
La rândul său, Alexandru Mustiață este acuzat printre altele de abuz în serviciu deoarece ar fi semnat 8 documente ilegale, certificate de urbanism, autorizații de construire și certificate de atestare a edificării. ‘’ Inculpatul Mustiață Alexandru-Florin face parte din categoria funcționarilor din administrație asupra căruia planează suspiciunea că a spijinit în mod constant unele personae – cercetate în prezenta cauză – pentru a reuși să își realizeze planurile de afaceri (în general, afaceri imobiliare) fără a respecta rigorile legii în materie de urbanism, așa cum fac, de regulă, majoritatea persoanelor. Modul în care funcționarii primăriei (cazul inculpatului) sau al altor instituții administrative își încalcă atribuțiile de serviciu este simptomatic pentru comunitatea locală, care este nevoită, în lipsa unor măsuri împotriva acestora, să accepte modificările urbanistice cu implicații grave în existența comunității. Inculpatul a a emis și semnat certificate de urbanism, autorizații de construcție, Note de conformitate și certificate de atestare a edificării construcțiilor, deși lucrările de construcție nu respectau cadrul și ceea ce prevedeau autorizațiile de construcție emise, iar unele autorizații de construcție au fost emise cu încălcarea legislației în domeniul construcțiilor, edificarea acestor construcții fiind abuzivă și ilegală’’, se mai arată în dosar.
Constantin MAZILU