@ Un bărbat a fost condamnat ieri la Iaşi în urma unei anchete a Parchetului European @ La audieri, Aurel Prisăcaru a recunoscut totul @ Acesta a fost pedepsit la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată
Un bărbat a fost condamnat ieri la Iaşi în urma unei anchete a Parchetului European! La audieri, Aurel Prisăcaru a recunoscut totul!
Acesta a fost pedepsit de Tribunalul Iaşi la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată.
Condamnat la Iaşi în urma unei anchete a Parchetului European
Pe lângă pedeapsa primită, bărbatul a fost obligat şi la muncă în folosul comunităţii. „Instanţa dispune ca inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile, în cadrul Primăriei Comunei Lungani sau la Centrul de Zi „Sf. Mihail si Gavril”, din satul Crucea, comuna Lungani”, au afirmat magistraţii ieşeni.
Demn de remarcat este faptul că sentinţa nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul a început pe data de 9 decembrie 2022. Atunci, procurorii au trimis la instanţă acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu bărbatul.
Este vorba despre primul acord de recunoaștere a vinovăției încheiat la Iași de Parchetul European cu un fermier care ar fi fost complice la o fraudă cu fonduri europene de peste 100.000 de euro. Astfel, Aurel Prisăcaru, din comuna Lungani, a fost acuzat de fraudă cu fonduri obținute de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură.
Ce au mai spus anchetatorii ieşeni
Prejudiciul stabilit de procurorii europeni în acest dosar este de 697.341 de lei. În cazul lui Aurel Prisăcaru s-a acceptat acest acord de recunoaștere deoarece nu este considerat ca fiind principalul vinovat pentru săvârșirea fraudei.
Firma care a obtinut fondurile europene, SC Centrul Agrogreen SRL, din Lungani, i-ar fi aparținut lui V.P., fiul unui fost primar din Lungani. Deși avea numai 150 de hectare de teren pe care îl lucra, acesta ar fi depus la APIA acte false prin care obținea subventii anuale pentru 450 de hectare. Unele dintre documentele folosite pentru obținerea subvențiilor europene au fost semnate de Aurel Prisăcaru. Însă, în timpul anchetei, V.P. a decedat și, de aceea, va răspunde penal doar Aurel Prisăcaru.