@ Toate scenariile si estimarile autoritatilor arata ca vor fi inregistrate si la Iasi cazuri de imbolnaviri cu coronavirus @ Pasagarii curselor aeriene care vin la Iasi din zonele aflate in carantina din Italia ar trebui sa intre in carantina si la Iasi intr-o cladire izolata si securizata dar Lucian Indrei, directorul Directiei de Sanatate Publica spune ca aceasta locatie nu este inca pregatita @ „Nu pot sa va spun deocamdata unde va fi aceasta locatie pentru carantina. Urmeaza sa stabilim”, a spus Lucian Indrei @ In plus, intr-o sedinta care a avut loc astazi la CJ si la care au participat directori de spitale si alti factori de risc nimeni nu a stiut sa spuna daca cei care vin Italia cu autocarele sunt monitorizati in vreun fel
Este iarna cel putin din punct de vedere astronomic iar autoritatile sunt din nou prinse pe picior gresit si nu de zapada ci de coronavirus . Astfel, dupa inmultirea numarului de cazuri de imbolnaviri din nordul Italiei, Ministerul Sanatatii a stabilit unele masuri speciale la nivel national pentru combatarea epidemiei. Una dintre masuri sa refera la plasarea in carantina, intr-o locatie speciala, pazita a cetatenilor care vin in Iasi din zonele aflate deja in carantina din Italia si China. Numai ca aceasta locatie inca nu exista. Asta in conditiile in care avioanele din Italia continua sa soseasca. Astazi, in cadrul unei sedinte convocate de Maricel Popa seful CJ, discutie la care au participat directorii de spitale si alti factori de decizie printre care si Lucian Indrei directorul Directiei de Sanatate Publica, toata lumea si-a dat cu presupusul cu privire la cladirea care ar trebui sa deserveasca drept spatiu de carantina, sa fie amenajat intr-un camin de elevi nefolosit, o unitate militara, un spital etc. „Urmeaza sa stabilim locatia. Nu-mi puneti acum o intrebare la care nu pot raspunde. Conform instructiunilor emise de Ministerul Sanatatii pana la aparitia focarelor din Italia, China continentala reprezenta zonele de risc. Cei care veneau din zonele in care aparusera cazurile din China continentala, erau monitorizati timp de 14 zile urmarindu-se starea lor generala, dupa aceea erau confirmati sau infirmati. Nu au fost cazuri de confirmari. S-a practicat autoizolarea la domiciliu timp de 14 zile”, a spus Lucian Indrei, directorul Directiei de Sanatate Publica.
In Iasi au fost monitorizati 8 pacienti
Acesta a mai adaugat ca pana acum au fost minitorizati la domiciliu 7 ieseni care au venit din China dar si un cetatean chinez. „La nivelul judetului Iasi din momentul in care au aparut focarele din China au fost 8 cazuri. In momentul de fata mai este un singur cetatean chinez care este astazi in a 11 a zi de carantina. Astazi am primit noi instructiuni cu privire la cei care vin din Italia. Avem doi medici care impreuna cu echipa medicale de la Aeroport monitorizeaza zborurile care vin din Italia”, a mai spus Lucian Indrei.
Trei categorii de ”pacienti”
La sedinte a fost prezenta si Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase care a explicat cum vor fi monitorizate din punct de vedere epidemiologic zborurile din Italia. „Sunt trei grupe de pacienti ca sa zic asa. Cei care vin din localitatile carantinate care se duc catre zonele de carantita fixate de autoritatile locale, cei care vin din nordul Italiei merg acasa si sunt monitorizati de medicii de familie si inspectorii Directiei de Sanatate Publica iar cei care sunt simptomatici, care prezinta semnele imbolnavirii categoric vin la Spitalul de Boli Infectioase”, a spus Carmen Dorobat.
Cele 10 localitati din Italia aflate in carantina sunt Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Maleo, Fombio, Bertonico, Castelgerundo, Terranovo dei Passerini, Somaglia şi San Fiorano. Catalin Bulgariu, directorul Aeroportului Iasi a spus ca saptamanal vin din Italia cel putin 13 avioane din care cel putin doua din zonele de risc Treviso si Bergamo.
Constantin MAZILU