@ Ancheta a fost coordonata de procurorul Cristian Ovidiu Popescu, cel care i-a oprit pe politisti sa intre in casa criminalului inainte de ora 6.00 desi din locuinta se auzeau tipetele fetei
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis un comunicat de presa prin care anunta ca in cazul crimei de la Caracal vor fi demarate unele cercetari asupra modului in care a fost gestionata ancheta de procurorul de caz. Reamintim ca politistii care s-au deplasat la primele ore ale diminetii la poarta criminalului au spus ca desi din casa se auzeau tipete, procurorul de caz nu i-a lasat sa intre inainte de ora 6.00. Procurorul de caz Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetul de pe langa Judecatoria Harlau, le-a spus ca mandatul de perchezitie a fost emis incepand cu ora 6.00 si de aceea nu aveau voie sa intre. ‘’Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicita Inspectiei Judiciare si Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie efectuarea tuturor verificarilor necesare cu privire la imprejurarile si modalitatea in care procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal a exercitat supravegherea activitatii de cercetare penala in cauza si a coordonat activitatea de efectuare a perchezitiei domiciliare, precum si cu privire la modul de solutionare a cererilor inregistrate pe rolul Judecatoriei Caracal in aceasta cauza’’, se arata in comunicatul de presa emis de CSM.
Membru CSM: ‘’Incompetenta’’
Un alt membru al CSM vorbeste insa despre mult mai clar despre incompetenta magistratului dar si a politistilor implicati in acest caz. Este vorba despre Victor Alistar-reprezentantul societatii civile in CSM. ‘’ Cazul dramatic petrecut la Caracal privind pe copilul Alexandra Macesanu, victima a unor infractiuni si reactia anchilozata, incompetenta si sfidatoare si cu tente penale a politistilor si magistratilor implicati pana la un anumit moment in cadrul procedurilor legale de interventie ne obliga pe toti sa tragem un semnal de alarma fata lipsa de inters a statului si functionarilor sai in privinta sigurantei si drepturilor cetatenilor dar si fata de conditia umana in general. La momentul acestui apel nu este confirmat oficial daca Alexandra Macesanu este inca in viata sau nu, insa modul in care au actionat persoanele cu functii de raspundere in acest caz a denotat o grava incalcare a legii dar si o grava criza de sistem care a fost constant orientat spre desconsiderarea cetateanului si in final a fiintei umane, in favoarea unor parghii de putere indreptate constant impotriva sa. Din acest punct de vedere atat sistemul judiciar si de ordine publica cat si cel administrativ sunt grav bolnave’’, se arata intr-un comunicat de presa emis de Victor Alistar.
Un procuror care nu stie Legea
Potrivit articolului 150, litera b din Codul de Procedura Penal, perchezitia domiciliara se poate efectua fara mandat daca ‘’exista suspiciunea ca in spaţiul in care urmeaza a se efectua percheziţia se afla o persoana a carei viaţa sau integritate fizica este pusa in pericol’’.
Deci procurorul avea baza legala sa intre in casa lui Gheorghe Dinca inainte de ora 6.00.