@ Isteria aprovizionarii cu cantitati foarte mari de zahar, faina si ulei din hipermarketuri pe motivul ca in perioada urmatoare aceste produse vor disparea deoarece urmeaza o criza alimentara este combatuta cu argumente de specialistii agriculturii iesene @ ”Conform producțiilor obținute in acest an in judetul Iasi: grâu intre 4.000- 6.000 kg/ha, porumb (4.000-10.000 kg/ha, sfecla de zahar circa 48.000 kg/ha) opinăm ca nu urmeaza nicio criza alimentara iar cetațenii nu ar trebui sa intre in panica”, a spus Gabriel Vasile Hoha, directorul Directiei pentru Agricultura Judeteana Iasi
„Teoria” unei iminente crize alimentare care i-a determinat pe ieseni sa goleasca rafturile de faina, zahar si ulei din hipermarketuri nu are nici o justificare in realitate. Contactati de jurnaliștii Dezvaluirea.ro, sefii Directiei pentru Agricultura Judeteana ne-au transmis ca anul acesta judetul Iasi a obtinut o productie agricola foarte buna astfel incat teama disparitiei fainei, zaharului si uleiului nu are un suport real. ”Conform producțiilor obținute in acest an in judetul Iasi: grâu intre 4.000- 6.000 kg/ha, porumb (4.000-10.000 kg/ha, sfecla de zahar circa 48.000 kg/ha) opinăm ca nu urmeaza nicio criza alimentara iar cetațenii nu ar trebui sa intre in panica. Se constatată o crestere la alimentele de baza cauzata de cresterea pretului la energie electrica, la combustibili precum si la ingrasaminte chimice”,a declarat Gabriel Vasile Hoha, directorul Directiei pentru Agricultura Judeteana Iasi.
S-au speriat de rafturile goale din Marea Britanie
Seful Directiei Agricole Iasi, crede ca aprovizionarea in cantitati foarte mari cu aceste produse va duce la o risipsa deoarece acestea se vor deprecia. Acesta a adaugat ca cel mai probabil iesenii s-au speriat si la vederea rafturilor goale din magazinele din Marea Britanie, fenonem cauza de iesirea din UE (lipsa soferilor de TIR, introducerea taxelor vamale pentru import etc). „Opinăm ca datorita informatiilor aparute la televizor, despre rafturile goale din Marea Britanie precum si despre cresterea preturilor la alimentele de bază o parte din populatie își face rezerve mari din aceste produse pentru a nu plati un pret mai mare anul viitor. Faptul ca se cumpără atat de mult va conduce cu siguranta la o risipa alimentara astfel incat nu recomandăm aceste investitii. Produsele alimentare achizitionate in cantitati atat de mari vor expira sau se vor deprecia daca nu sunt depozitate in conditii foarte bune”, a adaugat Gabriel Vasile Hoha.
Constantin MAZILU