Cum a dirijat un primar banii către o singură firma. Afaceristul încasează milioane de euro de la stat

5085
Dragos Ciopate si Liviu Teodorescu
Dragos Ciopate si Liviu Teodorescu

@ Cand sunt mână în mână cu patronii unor firme private, primarii gasesc metode sa fenteze legislația astfel incat sa fie siguri ca vor dirija banii statului catre afaceristii cu care s-au inteles @ Pentru a evita o procedura transparenta de licitatie si a fi sigur ca banii primariei va ajunge la apropiatul sau colaborator, afaceristul Dragos Ciopate, Liviu Teodorescu primarul comunei Bivolari a divizat un contract cu o valoare mare in 4 contracte cu valori mai mici @ Banii cheltuiți astfel vizeaza documentații pentru refacerea și modernizarea drumurilor din comună

În ciuda eforturilor depuse in ultimii ani de Direcția Naționala Anticorupție, in Romania banul public se cheltuie in mod dicreționar in foarte multe instituții, scopul fiind acela de a umple buzunarele afaceristilor cu care sunt in relație demnitarii care dispun de fondurile respective. Despre modul in care, afaceristul Dragoș Ciopate, patronul firmei de consultanță Geo Myke obține anual zeci de contracte de ordinul milioanelor de euro, de la instituțiile publice am vorbit in articolul „Șmecherul de la firma Geo Myke pică pe studiul de caz al DNA. Contracte cu dedicație de milioane de euro”. Astazi vom vorbi din nou despre modul in care Ciopate, obtine contracte de la institutiile publice prin eludarea procedurilor de licitație, folosind ca studiu de caz, comuna Bivolari din judetul Iasi, condusa de peste 20 de ani de primarul pesedist Liviu Teodorescu.

Contract făcut bucăți pentru Ciopate

In articolul citat mai sus am aratat ca potrivit unui raport publicat de DNA, in multe cazuri, functionarii publici si demnitarii savarsesc abuz in serviciu in domeniul achizitiilor publice deoarece impart un contract cu o valoare mare in mai multe contracte cu valori mai mici pentru a evita pragul valoric care face obligatorie organizarea licitatiei si a alege astfel firma preferata prin incredintare directa. Ori, comuna Bivolari a procedat in acest mod in anul 2020 tocmai pentru ca primarul Liviu Teodorescu sa fie sigur că toți banii pe care îi avea la dispoziție ajung la Dragoș Ciopate. Astfel, in anul 2020, Primaria comunei Bivolari a avut la dispozitie suma de 430.950 lei pentru efecuarea documentațiilor si a proiectelor pentru repararea si modernizarea drumurilor din comuna. Pentru ca suma era mare, Liviu Teodorescu era obligat sa organizeze o licitatie. Dar, la licitatie s-ar fi inscris mai multe firme si nu ar fi avut nicio garantie ca procedura ar fi fost adjudecata de prietenul sau Ciopate. De aceea, Liviu Teodorescu a distribuit intreaga suma pe 4 contracte cu valori mai mici astfel incat sa poate incredinta direct toti banii catre Ciopate.

Toate patru pentru Geo Myke

Prezentam mai departe toate cele 4 contracte. Astfel, pe data de 17.03.2020, Primăria comunei Bivolari a atribuit firmei Geo Myke, prin incredințare directă, un contract în valoare de 132.000 lei, avand ca obiect efectuarea unor „studii de fezabilitate servicii de consultanță și avize” pentru reabilitarea drumului sătesc nr.175 afectat de inundații”.  Mai departe, pe data de 26 mai 2020, aceiasi comuna Bivolari atribuie firmei Geo Myke, tot prin incredintare directa un contract in valoare de 35.000 lei avand ca obiectiv  „studii de teren (ridicări topografice vizate OCPI si studiu geotehnic ), expertiza tehnica, documentatii pentu obtinerea avizelor pentru infrastructura de transport. Urmatorul contract, pe data de 11.08.2020, Primaria comunei Bivolari, atribuie tot direct firmei lui Dragoș Ciopate un contract in valoare de 131.950 lei avand ca obiect ” Servicii de proiectare tehnica pentru infrastructura de transport”. Se mai precizeaza ca „prețul nu include studiile de teren: topo, geo, hidro”. În sfârșit cu cateva zile inainte de Craciun, tot in anul 2020, pe 16 decembrie Primăria Bivolari i-a atribuit lui Ciopate un contract in valoare de 132.000 lei pentru intocmirea unei documentatii de avizare pentru refacerea si modernizarea unor drumuri.

Legea este clara

Toate cele 4 contracte au fost incheiate pe acelasi cod CPV (cod de domeniu pentru achizitiile publice) si anume servicii de proiectare pentru infrastructura de transport. Deci, Primaria Bivolari avea toate argumentele sa organizeze o licitatie publica. Legea este clara in acest sens. Institutiile publice nu au voie sa fragmenteze contractele pentru a evita procedura achizitiei. „Autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziție publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică şi nici de a utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziție publică, cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de prezenta lege”, se arată la articolul 11 din Legea nr. 98/2016, privind achizitiile publice

Sa mai precizam ca anul acesta, primarul Liviu Teodorescu i-a mai dat lui Ciopate un contract in valoare de 52.000 pentru servicii eleborare studii pentru drumurile de exploatatie agricola, deci pe acelasi domeniu de activitate.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.