@ Judecătorii botoșăneni care au decis liberarea condiționată a fostului primar al Iașului, Gheorghe Nichita au ținut cont de faptul că acesta „a făcut eforturi susținute în vederea reintegrării sociale, participând la toate activitățile educative, culturale, terapeutice” iar din luna aprilie a.c „face o muncă voluntară la capela penitenciarului, în orele libere practică o muncă de paraclisier”
Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașului este paraclisier la biserica Penitenciarului Botoșani iar aceasta nouă ocupație l-a ajutat sa iasa mai repede din inchisoare. În motivarea magistraților de la Judecătoria Botoșani care au decis liberarea condiționată a lui Nichita se ține cont de faptul ca acesta „a făcut eforturi susținute în vederea reintegrării sociale, participând la toate activitățile educative, culturale, terapeutice” iar din luna aprilie a.c „face o muncă voluntară la capela penitenciarului, în orele libere practică o muncă de paraclisier”. Atat in Penitenciarul Iași cât și în cel de la Botoșani, Gheorghe Nichita a avut un comportament exemplar colaborând inclusiv cu Revista Clepsidra, revista penitenciarului. A făcut eforturi susținute în vederea reintegrării sociale, participând la toate activitățile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială în care a fost inclus conform Planului individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică întocmit de Administrația Penitenciarului. „A finalizat toate programele educative, sociale și psihologice cu rezultate foarte bune, cu excepția situațiilor de imposibilitate obiective (muncă-transfer). Pe linie educațională, a devenit colaborator a revistei Clepsidra, editată de Penitenciarul Iași, unde a avut calitatea de colaborator, redactor, corector, participând la concepție și prezentare grafică în revista Clepsidra nr. 2 din octombrie 2020, nr. 3 din decembrie 2020, nr. I din mai 2021, având articole scrise și publicate, respectiv: Câteva considerații despre ziua internațională a alimentației, Semnificația și modul de sărbătorire a Crăciunului, Impactul COVID 19 asupra psihicului uman, studii psihice a unei persoane in detenție, 24 ianuarie 1859 — Proclamația de la lași”, se mai arată in sentința judecatorilor botoșăneni.
In inchisoare s-a pocăit
De asemenea, judecatorii au mai ținut cont de faptul ca Nichita s-a căit pentru faptele sale. „În urma discuțiilor avute cu preotul, cu psihologul de secție, cu asistenta socială și cu educatorul, și-a impus un program susținut de autocunoaștere, practic de identificare și conștientizare a faptelor și greșelilor făcute care au avut ca rezultat condamnarea sa, dar și a păcatelor și greșelilor făcute în decursul vieții. Astfel, deținutul a lecturat mai multe lucrări cu caracter moral-religios, filozofic, consemnând ideile importante asupra cărora și-a impus un program riguros de meditație, raportându-le la persoana sa. A realizat necesitatea adaptării la rigorile mediului social și a identificării schimbărilor în vederea reintegrării în societate. Toate acestea s-au realizat printr-un proces amplu de căință, pocăință, rugăciune, meditație, ajungând la o reierarhizare a valorilor vieții personale în cadrul societății”, au mai arătat judecatorii.
De asemenea, judecatorii au mai ținut cont de faptul că Nichita a achitat cheltuielile judiciare în sumă de 27.700 lei stabilite în hotărârile pentru care a fost judecat. In articolul cu titlul „Bombă! Fostul primar Nichita a fost pus în libertate dupa numai un an de inchisoare”, am aratat ca la data de 30 iulie 2021, Judecatoria Botosani l-a liberat pe Gheorghe Nichita dupa numai un an de inchisoare in conditiile in care acesta avea de executat o pedeapsa de 5 ani de inchisoare pentru ca a luat mita de la compania bucureșteană UTI Grup. Sentinta de liberare nu este definitiva, procurorii putand face contestatie.
Constantin MAZILU