@ Motivarea sentinței prin care fosta conducere a Liceului Haralamb Vasiliu din Podu Iloaiei indică clar vinovăția celor condamnati la pedepse cu inchisoarea @ Banii pentru modernizarea liceului au fost platitiți unei firme de constructii care nu a facut nimic pentru suma incasata, prejudiciul fiind estimat la circa 500.000 euro
Toate probele administrate de procurorii DNA Iasi in dosarul in care fosta conducere a Liceului Haralamb Vasiliu din Podu Iloaiei a fost condamnata la inchisoare pentru coruptie arata vinovatia celor vinovati, au concluzionat magistratii Tribunalului care au judecat aceasta cauza. In acest dosar Gabriela Dobrea, fosta directoare a liceului din Podu Iloaiei a fost condamnata la o pedeapsa de 3 ani cu suspendare, Liliana Botez, contabila unitatii de invatamant – 2 ani si 10 luni cu suspendare, Georgeta Cataramă, diriginte de șantier – 3 ani cu suspendare, Maria Gabor, fost administrator al SC Nova Construct SRL – 2 ani cu suspendare in baza unui acord de recunoastere incheiat cu DNA. Reamintim ca fosta conducere a liceului a fost trimisa in judecata deoarece a platit firmei Nova Construct suma 1.955.063,6 lei fara ca societatea sa presteze nimic in schimb . Banii fusesera alocati de Guvern pentru modernizarea liceului. Banii au fost platiti a doua zi dupa semnarea contractului. Mai mult decat atat tot a doua zi liceul a inapoiat firmei Nova Construct si banii pe care îi depusese in contul liceului ca si garantie de buna executie adica 15 la suta din valoarea contractului. La scurt timp, firma Nova Construct a dat faliment fara sa execute nici un fel de lucrari iar patronul firmei Dionisie Simionescu a decedat. „Ulterior, prin procesul-verbal de constatare nr.883 din 02.05.2012, Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Iași a constatat că bugetul unității școlare a fost prejudiciat cu suma de 1.955.063,6 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor recepționate și achitate, dar neexecutate”, au constatat judecatorii ieseni.
Directoarea este cea mai vinovata
Profesor Gabriela Dobrea fosta directoare a liceului este cea mai vinovata pentru intreaga situatie avand in vedere ca stia de faptul ca lucrarile nu fusesera efectuate dar a aprobat platite, au stabilit judecatorii ieseni. „Instanța reține că în calitate de director al unei unități de învățământ preuniversitar, inculpata Dobrea Gabriela conform art.167 alin.15 din Legea învățământului nr.84/24.07.1995 (în vigoare la acea dată), avea calitatea de ordonator terțiar de credite, calitate în care aceasta era obligată să exercite atribuțiile ce decurg din lege indiferent dacă acestea erau sau nu cuprinse în fișa postului, în cauza de față fiindu-i imputată tocmai exercitarea defectuoasă pe parcursul derulării contractului a atribuțiilor stabilite, atribuții ale ordonatorului de credite, care a dus la producerea unui prejudiciu material instituției pe care o conducea”, au aratat judecatorii ieseni.
Au platit a doua zi dupa incheierea contractului
O alta circumstanta agravanta retinuta de judecatori se refera la faptul ca cei vinovati au platit banii a doua zi dupa semnarea contractului, deci era evident ca nu fusesera realizate nici un fel de lucrari. „În condițiile în care factura a fost emisă a doua zi după încheierea contractului, era evident că documentele prezentate pentru emiterea acesteia, respectiv centralizatorul lucrărilor realizate pe luna decembrie 2007 și devizele, nu atestau starea de fapt reală, fapt ce nu impunea din partea inculpatelor efectuarea unor verificări”, au mai aratat judecatorii.
Sentinta de condamnare nu este definitiva. Procesul se va judeca cat de curand la Curtea de Apel Iasi. Persoanele gasite vinovate au sechestru pe avere pentru recuperarea banilor. Citeste si „Sentință în dosarul jafului de 500.000 euro de la liceu. Închisoare și averi confiscate”.
Constantin MAZILU