Declaraţia tulburătoare a fostului episcop de Huşi, acuzat de viol! Corneliu Bârlădeanu: „Am fost filmat de nenumărate ori…” FOTO (EXCLUSIV)

698
Corneliu Bârladeanu
Corneliu Bârladeanu

@ În cadrul procesului penal în care este acuzat de viol, fostul episcop de Huşi s-a apărat susţinând că, de fapt, el este victima @ Astfel, potrivit motivării sentinţei emise recent de judecătorii din cadrul Curţii de Apel Galaţi, fostul episcop de Huşi, acuzat de viol, a făcut o declaraţie tulburătoare: „Am fost filmat de nenumărate ori…” @ Amintim că atât Corneliu Bârlădeanu, cât şi Sebastian Cristi Jitaru au fost condamnaţi recent în acest dosar @ Publicaţia www.dezvaluirea.ro vă prezintă în EXCLUSIVITATE motivarea sentinţei emise de Curtea de Apel Galaţi, sentinţă care, potrivit unor surse juridice, este contestată de ambii inculpaţi

În cadrul procesului penal în care este acuzat de viol, fostul episcop de Huşi s-a apărat susţinând că, de fapt, el este victima! Aşadar, conform motivării sentinţei emise recent de judecătorii din cadrul Curţii de Apel Galaţi, Corneliu Bârlădeanu, acuzat de viol, a făcut o declaraţie tulburătoare.

„Inculpatul Onilă Cornel a fost audiat la cererea sa, în cursul cercetării judecătoreşti, ocazie cu care a negat faptele pentru care este cercetat şi a încercat să acrediteze ideea unei conspirații din partea unui latifundiar, a unei persoane influente. Întrebat cu privire la fimările care se află la dosarul de urmărire penală, inculpatul Onilă Cornel răspunde: „Nu le-am văzut, deoarece nu mă interesează, apreciez că sunt false, deoarece, în prezent, se pot face multe lucruri cu inteligenţa artificială! Am fost filmat de nenumărate ori, mai ales în timpul slujbelor, dar nu m-am gândit niciun moment că acele filmări pot fi folosite ulterior!” În privința susținerilor persoanei vătămate, inculpatul afirmă: „Din ce am văzut în dosarul de şantaj, acesta a cerut foarte mulţi bani, poate avea un interes financiar!”, au arătat magistraţii gălăţeni.

Corneliu Bârlădeanu şi Sebastian Cristi Jitaru, pedepsiţi pentru viol

Amintim că, zilele trecute, Curtea de Apel Galaţi a dispus condamnarea lui Corneliu Bârlădeanu (Cornel Onilă) la opt ani de puşcărie, în vreme ce Sebastian Cristi Jitaru a primit o pedeapsă de 15 ani şi patru luni de temniţă. Conform unor surse, cei doi vor contesta decizia. Amintim că dosarul „Sex în chilie” a fost redeschis printr-o ordonanță a procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, confirmată apoi de instanță.

Investigația inițială în care procurorii ieșeni au verificat dacă fostul episcop de la Huși ar fi profitat sau nu de funcția lui pentru a face sex cu elevi minori a fost deschis la finele anului 2017, ca urmare a unui denunț, și a fost clasată pe 11 iunie 2019, după ce procurorul de caz a considerat că nu are suficiente probe pentru a-l acuza pe Onilă. La începutul lunii august 2019, în spațiul public au apărut noi informații, care au dus la redeschiderea cazului.

Motivare: „Situația de fapt reţinutǎ rezultă mai presus de orice dubiu din întreg probatoriul”

Conform judecătorilor gălăţeni, comiterea faptelor rezultă în primul rând din declarațiile persoanei vătămate, date în faţa organelor judiciare atât în cursul urmăririi penale, cât şi al judecății.

„Vârsta și profilul persoanei vătămate nu permit instanței să tragă concluzia inventării de către acestea a unor asemenea fapte, contrar susținerii inculpatului. Dimpotrivă, conținutul declarațiilor acesteia este perfect credibil și plauzibil, relatările victimei fiind coerente, descriind o situație de fapt într-un mod firesc, necontradictoriu, cu elemente de detaliu care au o aparență de autenticitate, instanța neidentificând niciun element de nesinceritate sau exagerare, ipoteza unei conspirații (prin acuzații false) pusă la cale de către cei trei elevi ai Seminarului împotriva vreunuia dintre inculpați fiind total neplauzibilă.

Declarațiile acestuia sunt credibilitate de evaluarea psihologică în cursul căreia specialistul a identificat o simptomatologie specifică sindromului de stres post-traumatic, respectiv lipsă de încredere în sine, precaut, neîncrezător, episoade de rememorări ale traumelor în cadrul unor amintiri tulburătoare, vise şi coșmaruri, detașare față de alţi oameni. Contrar susținerii apărătorului inculpatului Onilă Cornel, evaluarea psihologică nu este viciată de faptul că psihologul a indicat ca posibil factor al sindromului post-traumatic abuzurile sexuale la care a fost supusă victima; în mod evident, identificarea făptuitorului și existența faptei sunt de competența organului judiciar, iar nu a psihologului, însă faptul că psihologul confirmă existența unor indicii de abuz sexual nu face ca acesta să își fi depășit competența.
Instanța reţine ca apărarea inculpatului precum că fapta nu există, motivat de principiul că orice dubiu profită inculpatului, nu îşi regăsește aplicabilitatea, probele analizate dovedind existenţa infracţiunilor.

Situația de fapt reţinutǎ rezultă mai presus de orice dubiu din întreg probatoriul administrat în cauză, probatoriu care se coroborează cu declarațiile persoanei vătămate date în cursul urmăririi penale şi în cursul cercetării judecătorești în faţa instanței de judecată.
Instanţa consată că, din analiza materialului probator aflat la dosarul cauzei rezultă, mai presus de orice îndoială rezonabilă, că faptele există, sunt prevăzute de legea penală, nejustificate şi imputabile, constituie infracţiuni, fiind săvârşite cu vinovăţie de inculpatul Onilă Cornel, astfel că prezumţia relativă de nevinovăţie în favoarea acestuia, prevăzută de dispoziţiile art. 4 Cod procedură penală, a fost răsturnată, fiind dovedită, dincolo de orice îndoială rezonabilă, vinovăţia sa în săvârşirea infracţiunilor pentru care a fost trimis în judecată.

Subliniază instanța că orice persoană își păstrează dreptul de a-și exprima libertatea sexuală și în orice moment poate să refuze întreținerea relațiilor sexuale indiferent de relația dintre părți, de istoricul acestora. Convingerea instanței, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că inculpatul se face vinovat de infracțiunile de care este acuzat e formată în considerarea declarațiilor consecvente ale persoanei vătămate, date pe o perioadă îndelungată, în circumstanțe și împrejurări diferite, atât în fața organelor judiciare, cât și a martorilor, receptate în mod direct de către instanță, ce s-au coroborat pe deplin cu celelalte mijloace de probă administrate, fiind congruente.

Totodată, analizând și coroborând ansamblul materialului probator administrat în cauză, instanța constată că rezultă, dincolo de orice îndoială rezonabilă că, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi se face vinovat de comiterea infracțiunilor de viol şi agresiune sexuală astfel cum au fost reținute în actul de sesizare”, au afirmat magistraţii. Acum, dosarul va ajunge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.