@ Ministerul Apărării a dispus zilele trecute suspendarea din funcție a lui Aurelian Corneliu Moraru, directorul Spitalului Militar Iacob Chizac din Iași @ O comisie de ancheta de la Direcția Medicală a Ministerului Apărării verifica aspecte sesizate de fostul director Corneliu Botez potrivit carora Aurelian Moraru nu putea semna documente medicale avand in vedere ca nu avea drept de libera practica @ A fost declanșată și o ancheta a Parchetului Militar @ Cei doi colonei, Botez și Moraru se războiesc de ani de zile, inclusiv cu plangeri penale @ Moraru l-a reclamat si sancționat pe Botez pentru insubordonare @ În acelasi timp ANI a depus impotriva lui Corneliu Botez o plangere penala pentru conflict de interese
Cei fac coloneii Armatei Române, pe timp de pace, înainte sa iasă la pensiile speciale bine meritate pentru ca și-au servit Patria? Se războiesc intre ei, probabil de plictiseală. Zilele trecute Ministerul Apărării a dispus suspendarea din funcție a directorului Spitalului Militar Iacob Chizac din Iași (UM 02534). În paralel Direcția Medicala a Ministerului Apararii a dispus o ancheta ca urmare a unei sesizări făcute de fostul director al spitalului Corneliu Botez, care a reclamat faptul ca Aurelian Moraru a semnat foarte documente de medicina legala fara sa aiba drept de libera practică. În aceasta perioadă, în care Aurelian Moraru este suspendat, Spitalul Militar din Iași este condus de medicul colonel Bogdan Zamfir.
Un război mai vechi între colonei
Aurelian Corneliu Moraru a fost numit la comanda Spitalului Militar Iasi in luna septembrie 2017, functia fiind vacanta deoarece Botez se pensionase. Însă, dupa pensionare Botez a continuat sa profeseze in spital dar a avut ceva probleme în a accepta autoritatea lui Moraru. În articolul cu titlul „Revolta la Spitalul Militar. Un medic putred de bogat a sarit la gatul comandantului”, publicat in data de 9 septembrie 2019 am aratat ca Botez l-a insultat intr-o sedință raport de gardă pe comandantul sau, Aurelian Moraru si de aceea a fost sanctionat cu avertisment. ” A procedat la atacuri la persoana comandantului, sustinand, printre altele, ca, in opinia sa si a majoritatii medicilor din spital, comandant este un alt medic militar pe care l-a si nominalizat, deoarece acela ar fi fost pregatit sa ocupe aceasta functie’’, se arata in documentele prin care s-a dispus sanctionarea lui Botez.
Din informatiile pe care le deținem dupa acest incident Corneliu Botez s-a ales si cu o plângere penală pentru insubordonare dar aceasta a fost clasată de procurorii militari.
Botez s-a ales cu dosar penal
După preluarea conducerii spitalului de către Aurelian Moraru au iesit la lumină ilegalitățile făcute de Corneliu Botez in perioada in care a condus aceasta unitate medicala militară. Astfel, s-a constatat ca Botez si-a organizat singur concursul prin care a devenit medic primar. Toate documentele privind organizarea concursului erau semnate de Corneliu Botez si, culmea el a si câștigat. Din acest motiv, Agenția Națională de Integritate a depus plângere penala pentru conflict de interese impotriva lui Corneliu Botez. Mai multe detalii am publicat in articolul „Cel mai bogat director de spital din Iasi dat pe mana procurorilor”, publicat in data de 4 februarie 2020.
Se reevaluează „pensiile” militarilor?
Dupa toate acestea Botez pare sa vrea sa-si ia revansa aducandu-i acuzatii grave lui Moraru. Botez susține ca Aurelian Moraru a semnat multe documente de medicina legala fara sa aiba drept de libera practica. Este vorba inclusiv despre expertize medicale care stabilesc invaliditatea unor persoane care, s-au pensionat in baza acestor documente. Ce se va intampla daca se va constatata ca Moraru nu avea dreptul sa le semneze? Cei pensionați vor fi chemați pentru reevaluare la comisia de expertiza medicala? De asemenea, potrivit informatiilor pe care șe deținem o ancheta a Parchetului Militar a fost declansata dupa izbucnirea acestui scandal.
Constantin MAZILU