@ Judecătorilor de la Tribunal le-a luat 2 ani si 6 luni sa se pronunte asupra legalitatii rechizitoriului prin care Grigore Tinică, seful Institutului de Boli Cardiovasculare a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie @ Dosarul nu a intrat nici macar la judecata pe fond, a stat in Camera Preliminara la analiza 2 ani si jumatate in conditiile in care Legea spune ca intreaga procedura trebuia sa dureze maxim 30 de zile @ Si, acum dupa 2 ani si jumatate judecatorii au eliminat din dosar interceptarile si in aceste conditii intreaba procurorii DNA daca-si mai mentinte acuzatiile
Doi ani si jumatate le-a luat judecatorilor de la Tribunal să constate că interceptarile din dosarul în care Grigore Tinică, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie, nu sunt legale. Dupa doi ani si jumatate de analiza si deliberari judecatorii de la Tribunal au decis excluderea din dosar ‘’a tuturor proceselor verbale de consemnare a activităţilor de supraveghere tehnică menţionate anterior şi excluderea materială, prin îndepărtarea de la dosarul cauzei, a tuturor mijloacelor de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică’’, (vezi aici). Prin urmare dosarul nu a intrat nici macar la judecata pe fond a stat in tot acest timp in Camera Preliminara in conditiile in care potrivit Legii nu trebuia sa dureze mai mult de 30 de zile. Asta in conditiile in care faptele de care sunt acuzati Grigore Tinică si complicii sai s-au petrecut in perioada 2009-2010 iar termenul de prescriptie se apropie de repeziciune. Prin urmare exista sanse reale ca Tinica sa scape de o condamnare. Din nou anticoruptia se poticneste cand este vorba de VIP-uri.
Care sunt acuzatiile
In conditiile in care au eliminat din dosar interceptarile, judecatorii de la Tribunal îi intreaba prin minuta incheiata de ieri in dosar, pe procurorii DNA daca-si mai mentin acuzatiile impotriva lui Tinica si a complicilor sai. ‘’În temeiul disp. art. 345 alin. 3 din Codul de procedură penală, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii, DNA-ST Iaşi va comunica dacă se menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau se solicită restituirea cauzei’’, se arata in sentinta de ieri.
Reamintim ca managerul Institutului de Cardiologie „Prof.Dr. G.I.M Georgescu”, Grigore Tinica, directorul economic al unitatii medicale Victor Farcasel si Gabriel Alexoae patronul firmei Almar Med au fost trimisi in judecata de DNA Iasi la inceputul lunii iunie 2018. Cei trei au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu si complicitate la savrsirea acestei infractiuni iar acuzatiile de refera la modul in care s-au cheltuit banii pentru lucrarile de reparatii capitale la Bloc Operator Sala 3 (Sala Hibrida). Procurorii DNA au constatat ca lucrarile au fost platite de doua ori. Cu privire la aceasta situatie procurorii au efectuat cercetari in legatura cu modul in care Tinica si Farcasel au platit respectivele lucrari de reparatii catre firma Almar Med SRL in conditiile in care stiau ca acestea fusesera executate de Gemedica SRL. Mai exact, muncitorii firmei Almar Med SRL lucrasera la aceasta sala de operatia dar in subantrepriza SC Gemedica SRL din Bucuresti iar beneficiar fusese Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi care le si receptionase lal data de 20.05.2009. Potrivit procurorilor, sefii Institutului de Cardiologie nu au vrut sa tina cont de acest lucru si au platit firmei Almar Med in data de 29.10.2010, suma de 408.700 lei. „La data de 29.12.2010 Farcasel Victor a semnat documentul ordonantare de plata nr.1756 prin care s-a dispus cu incalcarea prevederilor legale transferul sumei de 407.000 lei din contul Institutului de Boli Cardiovasculare Iasi deschis la Trezoreria Iasi in cel al SC Almar Med SRL pentru plata lucrarilor pretins executate de societate in baza contractului de lucrari nr.9354 din 7.10.2010 desi stia ca aceste lucrari fusesera executate de SC Almar Med SRL Iasi pentru SC Gemedica SRL din Bucuresti in baza contractului nr.217 din 19.12.2008 si receptionate de beneficiarul Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa din Iasi la data de 20.05.2009”, au constatat procurorii anticoruptie.
Constantin MAZILU