@ Dosarul in care actualul senator USR, Marius Bodea este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare și gestiune frauduloasă se plimbă între parchete din 2016 și până în prezent @ Anul trecut dosarul a fost preluat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa ce DNA s-a spalat pe maini @ Bodea și foștii șefi de la Aeroport au fost și sunt cercetați pentru fraude financiare savârșite in perioada in care actualul senator USR ocupa functia de director al Aerogării @ Urmărirea penală a început în anul 2016 la DNA Iași @ După ce a zăcut 4 ani la DNA Iași, pe data de 11.12.2020 procurorii l-au declinat la Parchetul de pe langa Judecatoria Iași care la rândul lor l-au declinat pe 23 martie 2021 catre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție @ Bodea și complicii săi sunt acuzați că au efectuat plați ilegale catre mai multe firme, că și-au decontat ilegal diurne și au folosit abuziv patrimoniul aerogarii aducand prejudicii Consiliului Judetean si aerogarii
Dosarul în care actualul senator USR, Marius Bodea este cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare și gestiune frauduloasă, acuzații care i se trag din perioada in care a fost directorul Aeroporului Iași a ajuns la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Dosarul este ușor de reținut dar se pare că este greu de finalizat. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a primit numărul 12345/P/2020, ușor de reținut. În cei 6 ani de când a început cercetarea penală, dosarul s-a plimbat pe la trei parchete fără vreo finalitate clară. Cercetarea penală a început in anul 2016 la DNA Iași care, in 2020 a declinat cauza către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Anul trecut parchetul local l-a declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și asta deoarece Marius Bodea are calitatea se senator. ’’În ceea ce privește aspectele menționate se reține că printre participanții la comiterea infracțiunilor sesizate, potrivit calității deținute, se află și numitul Marius Bodea. Având în vedere că numitul Marius Bodea are calitatea de senator efectuarea urmăririi penale privind celelalte infracțiuni in cauză revine Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție’’, se arată într-o ordonanță emisă in dosar de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Iași la data de 23.03.2021. Publicăm în exclusivitate documente din acest dosar.
Ancheta bate de 6 ani pasul pe loc
Deci, la DNA și la Parchetul de pe langa Judecătoria Iași Marius Bodea avea calitatea de ‘’participant la săvârșirea infracțiunilor sesizate’’ iar în cei 6 ani nu a fost făcut nici măcar suspect. În aceste condiții nu știm ce fel de cercetări au facut procurorii celor trei parchete in cei 6 ani pentru ca nici nu au vrut sa ne spună. ’’În dosarul penal la care faceți referire se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de gestiune frauduloasă, faptă prevăzută de art. 242 alin. 1 și 3 din Codul penal, și a infracțiunii de delapidare, faptă prevăzută de art. 295 alin. 1 din Codul penal, iar persoana menționată (Marius Bodea-n.r) nu are calitatea de suspect sau inculpat în cauză. Având în vedere prevederile legale anterior menționate, precum și pe cele ale Ghidului de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197 din 17 septembrie 2019, cu modificările și completările ulterioare, alte informații cu privire la acest dosar nu vă pot fi furnizate în acest moment’’, ne-a transmis zilele trecute Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Abuz in serviciu, delapidare și gestiune frauduloasă
După cum am mai precizat acest dosar a fost întocmit de DNA Iași in anul 2016 in urma unei plangeri. În anul 2017 a mai fost depusă o plângere de catre actualul senator PSD, Maricel Popa care ocupa pe atunci funcția de președinte al Consiliului Județean Iași. Faptele imputate se referă la cheltuirea ilegală a unor sume de bani din bugetul Aeroportului Iași dar și la crearea unor prejudicii prin gestionarea frauduloasă a patrimoniului aerogării după cum urmează:
- modul în care reprezentanții legali ai RA Aeroportul Iași au achizitionat și plătit in perioada 2013-2016 catre Publicart SRL fara sa se facă dovada recepției bunurilor și serviciilor achitate fiind reținut un prejudiciu in valoare de 277.579 lei
- modul in care functionari din cadrul RA Aeroportul Iași au comandat și recepționat serviciile prestate de operatorul SC Dedalis Advertising SRL cu consecinta creării unui prejudiciu în valoare de 5.370 euro
- modul in care reprezentanții legali ai RA Aeroportul Iași au incheiat in perioada 2014-2015 contracte de inchiriere spatii publicitare catre APAN Motors SRL Brăila fără a se încasa contravaloarea chiriei și fără a vira sume de bani provenite din chirii catre Consiliul Judetean, fiind creat un prejudiciu Consiliului Judetean Iasi in valoare de 15.048 euro si un prejudiciu de 15.048 euro in dauna Aeroportului Iași prin aceea ca aceasta unitate nu a incasat contravaloarea chiriei de la APAN Motors și un prejudiciu in valoare 7.223 euro bugetului de stat prin neplata TVA.
- modalitatea in care in perioada 2015-2016 functionari din cadrul RA Aeroportul Iași au aprobat in mod ilegal decontarea unor cheltuieli privind diurne de deplasare, cheluieli de cazare și cheltuieli cu combustibilul , fiind creat un prejudiciu de 1.471, 78 lei in dauna R.A Aeroportului Iași.
Printre făptuitorii indicați in dosar se numără alături de Bodea fostul director comercial Monic Nichituș și alti functionari din subordinea acestora. Cele mai multe dintre faptele enumerate mai sus au fost clasate fie de procurorii DNA fie de catre cei de la Parchetul Judecatoriei deoarece acestia au considerat ca nu intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni. Nu s-a putut da o solutie definitiva cu privire la ‘’Afacerea APAN Motors’’ adica punerea la dispozitie a unor spatii publicitare catre dealerul BMW fara a se incasa contravaloarea chiriei si cu privire la modul in care au fost decontate unele cheltuieli de deplasare de catre sefii Aeroportului Iasi. Asta deoarece persoana care are calitatea de ‘’participant la săvârșirea infracțiunilor sesizate’’ adica Marius Bodea este senator si competența revine Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Bodea: ‘’Nu sunt cercetat’’
Contactat de jurnaliștii Dezvaluirea.ro, Marius Bodea a declarat ca dosarul se refera la o serie de plangeri facute de Maricel Popa. Bodea sustine ca nici macar nu a fost citat sau audiat si prin urmare nu a fost cercetat in acest dosar. ‘’În primul rând nu sunt cercetat în speța asta ( sau alte spete) este vorba doar de ce a scris Maricel Popa in plângerea lui în 2016 , împotriva mea și a multor alți colegi din echipa de atunci. Adică suntem în situația în care unul a făcut o sesizare și ăsta e subiectul sesizării. Nu am fost citat/audiat/ înștiințat,etc , nu am vreo calitate in dosar. Este doar ce a spus Popa despre mine. El a făcut mai multe plângeri pe aceleași spețe, dar și pe părți din raportul de audit, la mai multe parchete, ca fie mai multe dosare și credea el mai multe șanse să mă îngenuncheze, pe principiul rachetelor termobarice. In anii aceștia am primit mai multe clasări pe subiectul acestui control, cea mai recentă parca de anul trecut,tot de la PICCJ. Tot pe subiectul raportului de audit din 2016 făcut de Maricel Popa. Mai mult, in 2020, tot CJ prin serviciul supervizare audit și-au închis singuri propriile observații din 2016 , care erau penibile sincer, și care au făcut și subiectul plângerilor penale. Imaginați-va că ni s-au imputat sume pentru reclamele făcute aeroportului in alte județe!!! ,cu pretextul că aeroportul este doar al ieșenilor și este ilegal sa te promovezi în altă parte. Au imputat contabilitatii și evident și mie că nu am completat foi de parcurs la mașina cu care mă deplasam, neavând șofer evident, deși exista HG de vreo 6 ani că directorii nu trebuie sa completeze actele de decont de acest tip. Au imputat că nu aveam proces verbal de afișare zilnică pe panouri publicitare, care să dovedească că reclamele au stat 30 sau X zile consecutiv. Au imputat că aveam parteneriate diverse de promovare reciprocă, cu instituții sau firme, lucru absolut legal și uzitat în industrie. Și toate astea in condițiile in care de la 2 milioane de euro pierdere, susținuta de CJ, până am preluat eu conducerea, am ajuns la 2 milioane euro profit pe care îl vira aeroportul către CJ. Așadar ,nu am nicio emoție’’, a spus Marius Bodea.
Citeste si ”Citește si Bodea, 5 ani de fals in declaratii. Candidatul USR a ascuns afacerea familiei”.
Constantin MAZILU