Dosarul unui muncitor care a rămas fără o mână, mușamalizat. Avocata firmei, colegă cu procurorul

4092
Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău și Mihai Adrian Batincu
Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău și Mihai Adrian Batincu

@ Un muncitor și-a pierdut o mână în timp ce lucra la o mașină defectă de confecționat caserole @ Inspectoratul Teritorial de Muncă a stabilit că accidentul s-a produs din vina angajatorului care nu a asigurat măsurile necesare de protecție a muncii și a sesizat Parchetul @ Incidentul s-a petrecut la Belcești în fabrica firmei Euroconf Impex SRL și prin urmare dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău @ Timp de 3 ani procurorii nu au făcut nici in fel de cercetări în acest dosar și în 2024 l-au clasat dând vina pe muncitor @ Judecătoria din Hârlău a desființat ordonanța de clasare pe motiv că cercetările au fost superficial și au dispus redeschiderea anchetei @ Între timp însă, fosta avocata a firmei Euroconf Impex SRL  a devenit procuror la Hârlău iar ancheta bate din nou pasul pe loc

Un tânăr muncitor de numai 28 de ani și-a pierdut o mână în timp ce lucra la un utilaj defect, la o fabrică de confecționat caserole din Belcești, Inspectoratul Teritorial de Muncă a stabilit că vina aparține firmei și prin urmare a formulat plângere penală dar, după trei ani, perioadă în care nu au făcut nici un fel de cercetări procurorii au mușamalizat dosarul dând vina pe muncitor. Decizia de clasare a fost desființată de Judecătoria Hârlău dar între timp, avocata angajatorului Euroconf Impex SRL, Oriana Istrate a devenit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău iar ancheta bate în continuare pasul pe loc.

Și-a prins mâna în utilaj

Astfel, accidentul de muncă s-a petrecut la data de 22.06.2021 când Mihai Daniel Batincu, în vârstă de 28 de ani din comuna Cotnari  angajat al Euroconf Impex SRL manevra un utilaj de confecționat caserole. Incidentul s-a petrecut în secția de formare în timp ce muncitorul Mihai Daniel Batincu desfășura activitatea de operare a mașinii automate de formare și tăiere pentru producerea de caserole din polistiren expandat. În jurul orei 19: 45 folia s-a blocat în zona de formare. Încercând să efectueze o manevră de reglare a mașinii, Batincu a apăsat butonul de oprire a utilajului. Acesta și-a introdus brațele între matrițele de formare care nu erau însă oprite. Mâna dreapta a fost prinsă între cele două matrițe, a strigat după ajutor dar colegii nu l-au putut scoate. A fost necesară intervenția unui lucrător de la o firmă care întreținea utilajul. Acesta a ajuns în scurt timp și a reușit să-i scoată mâna, însă antebrațul și mâna dreaptă fuseseră strivite.

ITM: ‘’Utilajul nu avea protecție’’

La scurt timp, Inspectoratul Teritorial de Muncă a efectuat o anchetă și a stabilit că accidentul s-a petrecut deoarece zonele periculoase ale utilajului nu erau închise cu ecrane de protecție. ‘’Cauza producerii evenimentului în urma căruia s-a accidentat lucrătorul Batincu Mihai Daniel salariat al SC Euroconf Impex SRL a reprezentat-o funcționarea mașinii de confecționat caserole din polistiren expandat fără ca ecranele de protecție mobile să fie închise ceea ce a facilitat pătrunderea lucrătorului într-o zonă periculoasă de lucru prin introducerea brațelor în acea zonă concomitent cu prinderea brațului drept între matrițe’’, au arătat inspectorii  ITM.

În plus, inspectorii ITM au mai arătat că o altă cauză care a dus la producerea accidentului a fost montarea unui comutator suplimentar de oprire la mașina automată de către o persoană neavizată și fără un studiu tehnic de eficiență fapt ce a condus la blocarea mașinii și după acționarea acestui comutator.  ITM a mai stabilit că la același utilaj a avut loc un incident similar pe data de 10.06.2020. Cu toate acestea după 3 ani în care nu s-a mișcat nimic în acest dosar, la data de 18 ianuarie 2024, procurorul Adrian Bulai de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău a clasat dosarul susținând că vina aparține exclusiv muncitorului care a băgat mâna în zona periculoasă a utilajului.

mana amputata Mihai Adrian Batincu
mana amputata Mihai Adrian Batincu

Și judecătorii au stabilit că a fost vina firmei

Mihai Daniel Batincu a făcut plângere împotriva ordonanței de clasare. Judecătorii au stabilit că procurorul nu a efectuat în mod corect ancheta și a trimis dosarul înapoi la parchet pentru continuarea cercetărilor. ‘’Judecătorul de Cameră Preliminară observă că, în mod greșit procurorul de caz a apreciat că este incident impedimentul reglementat de art.16 alin 1 lit.6 cod de procedură penală (fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege) din moment ce obligația angajatorului era de a monta un ecran la fanta matriței aparatului, care să stea închisă pe toată perioada funcționării aparatului și să nu permită operatorului să-și introducă mâinile în acea fantă, fără a aștepta oprirea completă a utilajului, din moment de obligația angajatotului era de a asigura obturarea completă a fantei dinspre matriță, pe toată durata funcționării utilajului, astfel încât să nu fie posibilă introducerea brațelor operatorului sau a oricăror altor obiecte, pe parcursul funcționării acestuia. Așadar judecătorul de Cameră Preliminară constată că nu are nici o relevanță în prezenta cauză faptul că operatorul aparatului (petentul din prezenta cauză) deși fusese instruit o perioadă destul de lungă, și-a introdus mâinile în acea fantă, fără a aștepta oprirea completă a utilajului din moment ce obligația angajatotului era de a asigura obturarea completă a fantei dinspre matriță, pe toată perioada funcționării utilajului, astfel încât să nu fie posibilă introducerea brațelor operatorului sau a oricăror alte obiecte, pe parcursul funcționării acestuia’’, au arătat judecătorii din Hârlău.

A apărut o pilă la Parchetul din Hârlău

Din anul 2021, anul în care s-a petrecut accidentul și până în anul 2024, firma Euroconf Impex SRL a fost reprezentată juridic de avocata Oriana Istrate. Prin urmare aceasta a asistat firme și în perioada în care s-a desfășurat așa zisa anchetă penală, cei trei ani care au trecut de la momentul în care s-a petrecut accidentul până când s-a clasat. Problema este că în aprilie 2024, când judecătorii au restituit dosarul la Parchet pentru completarea cercetărilor și Oriana Istrate a fost numită prin decret prezidențial procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău. O coincidență care a făcut ca în anchetă să nu se întâmple mare lucru timp de încă un an care se adaugă la cei trei ani anteriori în care nu s-a făcut nimic. Așa înțeleg să facă dreptate în România unii magistrați care pretind pensii speciale pentru că ei cred că le și merită.

Accident la o renumită companie din Iaşi! Firma, trimisă în judecată de procurori! (EXCLUSIV)

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.