@ Raportul de expertiză judiciară efectuat in dosarul in care Cristin Zămosteanu cel mai mare dezvoltator de blocuri din Iași este acuzat de frauda fiscală confirma o buna parte din suspiciunile procurorilor @ Aproape 100 de apartamente au fost cumpărate de Zamosteanu pe persoana fizica, la preturi mici de la firma sa M.Chim SRL si revandute cu un profit de 60 la suta @ Statul ar fi fost prejudiciat astfel prin diminuarea profitului impozabil al M.Chim si rambursari de TVA @ DIICOT a estimate ca au fost tranzactionate astfel un numar de 92 de apartamente in timp ce expertul judiciar a gasit doar 84 de unitati locative @ Apartementele sunt situate pe strada Hanciuc și pe aleea Bașotă @ Zamosteanu a fost ajutat de angajatii sai Ovidiu Cretu si Aura Pârvu
Expertiza judiciară efectuata la solicitarea procurorilor DIICOT Iasi in dosarul in care Cristin Zămosteanu zis ‘’Nazistul’’ cel mai mare dezvoltator de blocuri de locuinte din Iasi este acuzat de frauda fiscală, confirma o buna parte din suspiciunile anchetatorilor. In materialele de urmărire penală DIICOT arata ca Zamosteanu cumpăra apartamentele la preturi mici, pe persoană fizică, de la firma sa, după care le revindea cu un profit de cel putin 60 la sută. Numai ca, Zamosteanu platea apartamentele catre M.Chim cand vroia el. Chiar daca apartamentele nu erau achitate catre M.Chim, Zamosteanu putea sa le revanda si sa solicite si rambursarea de TVA. DIICOT mai arata ca statul a fost prejudiciat astfel prin diminuarea profitului impozabil al M.Chim si prin rambursări de TVA. ‘’Începând cu anul 2012 descoperind sume mari de bani susceptibile de a fi impozitate sau de a purta TVA de plata inculpatul Zămosteanu Cristin va transfera părți mari din activele societății celei mai puternice din portofoliul său SC M.Chim SRL în patrimoniul său de persoană fizică prin contracte simulate de vanzare-cumpărare in care plata prețului nu era niciodată o urgență. In ceea ce priveste TVA-ul aferent tranzactiilor efectuate de inculpatul Zămostenu Cristin ca administrator al SC M.Chim SRL cu PFI (persoana fizica-n.r) Zămosteanu Cristin cu cod de TVA, acesta plătește TVA in cotă de 19 la suta (24 la suta) catre societatea M.Chim SRL Iași care era constructor si proprietar al apartamentelor (cu ocazia achizitiilor de imobile la preturi sub cel al pietei) si se incarca cu TVA de plată in cotă de 5 la suta cu ocazia revanzarii apartamentelor catre clienti. Ca urmare a acestei operatiuni persoana fizica Zămosteanu Cristin a solicitat rambursari de TVA constand intre diferența de 19%-24% achitata la cumpărare si cota de 5% pe care a încasat-o la revanzarea apartamentelor catre clientii persoane fizice care nu mai achizitionaseră alte imobile. Prin urmare unul dintre scopurile interpunerii administratorului ca persoane fizica cu cod de TVA in tranzactiile imobiliare cu apartamente intre societatea constructoare (proprietarul apartamentelor) si clientii finali este însușirea unor sume mari de bani din activul societatii in scop contrar intereselor societatii care nu realizeaza profitul realizat nici nu poae beneficia de deduceri, rambursari de TVA. In final toate aceste sume de bani provenite din rambursari de TVA sunt incasate aproape in intregime de administrator persoana fizica cu cod de TVA’’, au aratat procurorii DIICOT.
Procurorii DIICOT cred ca Zamosteanu a reusit sa realizeze aceste acrobatii financiare datorita consultantei oferite de Aura Pârvu care a lucrat la Fisc pana in anul 2016 dupa care si-a dat demisia si s-a angajat la firmele acestuia. De asemenea, in tranzactiile vizate apare si Ovidiu Cretu un alt angajat al lui Zamosteanu. Aura Pârvu, Cristin Zămosteanu și Ovidiu Cretu au fost arestați preventiv in acest dosar.
DIICOT spune ca sunt 92 de apartamente, expertul a gasit doar 84
Apartamentele tranzactionate se afla in doua blocuri construite de SC M.Chim SRL pe strada Hanciuc nr.36 și pe Aleea Bașotă nr. 6. Procurorii DIICOT sustin ca Zamosteanu a tranzactionat in nume propriu un numar de 92 de apartamente construite de M.Chim in cele doua locatii dar expertul judiciar a stabilit ca sunt numai 84. Expertul judiciar crede ca celelalte apartamente nu pot face obiectul evaluării deoarece au fost construite in nume propriu de Zamosteanu. Astfel, expertul a stabilit ca Zamosteanu a tranzactionat 69 de apartamente si 50 de locuri de parcare in strada Hanciuc nr.36 si 15 apartamente si 10 locuri de parcare în Aleea Bașotă nr.6. Apartamentele din strada Hanciuc au fost cumpărate cu 3.530.067 lei iar cele din Aleea Bașotă au fost cumpărate cu 1.563,206 lei. Diferențele dintre valoarea de vanzare (valoarea cu care Zamosteanu le-a cumpărat de la M.Chim) si valoarea de ravânzare (valoarea totala a sumelor incasate de Zămosteanu dupa vanzarea apartamentelor către persoane fizice) a fost de 8.742.251 lei pentru apartamenele din strada Hanciuc și 1.731.623 lei pentru apartamentele din Aleea Bașotă nr.6. i. Prin urmare cele 69 de apartamente si 50 de locuri de parcare in strada Hanciuc au fost revândute cu 12.272.318 lei iar cele 15 apartamente si 10 locuri de parcare în Aleea Bașotă nr.6 au fost ravândute cu 3.294.829 lei. Prin urmare Zamosteanu a bagat in buzunare 10.473.874 lei, adica 2 milioane euro.
3,5 milioane euro din afacerea Scoala Vasile Pavelcu
Într-o editie anterioara in articolul cu titlul ‘’Dosarul Zămosteanu la final. DIICOT a descoperit suveica Bolobiță- Nazistul’’, am aratat ca Zamosteanu a facut o afacere similara si cu cladirile fostei scoli de surdo-muti Vasile Pavelcu. Prin revanzarea cladirilor fostei scoli catre firma sa M.Chim, Zamosteanu a bagat in buzunar 3,5 milioane euro. In aceasta afacere a fost ajutat de prietenul sa dezvoltatorul Costel Bolobiță. Si aceasta afacere este investigata in dosarul in care DIICOT Iasi l-a acuzat pe Zamosteanu de o frauda de 12 milioane euro.
Constantin MAZILU