@ Patru membri ai clanului Moisă din Târgu Frumos au fost luați pe sus în această săptămână de polițiștii Brigăzii de combatere a Criminalitatii Organizate Iași si procurorii DIICOT care au colaborat cu autoritățile judiciare din Marea Britanie pentru a destructura această rețea care vindea ieșeni ca și sclavi în Marea Bitanie @ Ieșenilor, cei mai mulți din zona Târgu Frumos li se promiteau locuri de muncă în Anglia iar când ajungeau acolo li se confiscau documentele, erau puși să muncească 16 ore pe zi, 7 zile pe săptămână iar ‘’salariile’’ erau încasate de membrii clanului @ Au fost reținuți de procurorii DIICOT, Sorin Moisă zis Vicent, Paul David Moisă zis Lucian soția acestuia, Ana Iuliana Moisă și Sorin Ionel Moisă
Un număr de 4 membri ai clanului Moisă din orașul Târgu Frumos au fost luați pe sus și propuși pentru arestare de polițiștii Brigăzii de combatere a Criminalitatii Organizate Iași si procurorii DIICOT deoarece împreună cu autoritățile judiciare din Marea Britanie au adunat suficiente dovezi pentru a proba că au strâns o avere uriașe din vânzarea unor ieșeni sub formă de sclavi in Marea Britanie. Astfel, au fost reținuți de procurorii DIICOT, Sorin Moisă zis Vicent, Paul David Moisă zis Lucian soția acestuia, Ana Iuliana Moisă și Sorin Ionel Moisă. Sorin Moisă zis Vicent a fosr arestat la domiciliu iar Paul David Moisă zis Lucian soția acestuia, Ana Iuliana Moisă și Sorin Ionel Moisă au fost plasați sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile (vezi aici). Aceștia racolau ieșeni din zona Târgu Frumos și le promiteau că îi duc la muncă în Regatul Unit. Când ajungeau acolo li se confiscau documentele și sub amenințare erau puși sa muncească, fără salariu, 16 ore pe zi, 7 zile pe săptămână. ‘’Investigația a fost realizată împreună cu autoritățile din Marea Britanie în baza unui acord pentru constiuirea unei echipe comune de anchetă încheiat sub egida Eurojust. Începând cu anul 2018 au racolat persoane adulte și cu promisiunea unui loc de muncă în Marea Britanie le-au obligat la muncă forțată. În data de 27 aprilie polițiștii ieșeni au efectuat 13 perchezitii domiciliare pe raza judetului Iasi intr-un dosar de savârșire a infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de persoane și spălare a banilor. Simultan au fost efectuat 13 perchezitii domiciliare și pe teritoriul Marii Britanii’’, a spus seful echipei de ancheta constituite la nivelul Brigăzii de combatere a Criminalitatii Organizate Iași (video mai jos). De asemenea găsiți mai jos în format video și declarația șefului echipei de ancheta din Marea Britanie precum și filmarea momentului în care au fost reținuți o parte din membrii grupării.
Nu mai puțin de 12 ieșeni au fost vânduți ca sclavi
Anchetatorii au stabilit deocamdată că un număr 12 români au fost traficati in Anglia, unde vreme de 4 ani au fost fortati sa lucreze , 16 ore pe zi de membrii clanului din Târgu Frumos, județul Iasi. Banii pe care-i plăteau ‘’angajatorii’’ din Marea Britanie erau încasați pe card de membrii clanului. ‘’Începând cu luna ianuarie 2018, in orasul Targu Frumos, judetul Iasi, a fost constituit un grup infractional organizat care s-a desfasurat pana in anul 2022, avand ca scop obtinerea unor sume de bani din exploatarea prin munca a unor persoane. În perioada ianuarie 2018-aprilie 2022, membri acestui grupu au racolat 12 persoane, promitandu-le un loc de munca in UK. Persoanele vulnerabile au fost ademenite prin promisiunea un loc de munca bine platit in afara granitelor. Odată ajunși pe teritoriul Marii Britanii, documentele de identitate le erau confiscate, cazați in conditii inumane si siliti prin agresiune verbala si fizica, să muncească până la 16h/zi , sapte zile din sapte, fara sa primeasca vreo suma de bani in schimbul muncilor efectuate. Salariile erau incasate de catre membri grupului infractional organizat prin intermediul cardurilor bancare emise pe numele persoanelor vatamate’’, se arata intr-un comunicat emis de Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Iași.
Au adunat astfel o avere uriașă
Membrii clanului au adunat o avere uriașa din exploatarea semenilor. Banii câștigați astfel au fost transferați și investiți in Romania, autoturisme de lux si vile, proiecte imobiliare (blocuri de locuinte si spatii comerciale) avand ca scop final disimularea provenientei a sumelor de bani nejustificate. În urma perchezițiilor domiciliare au fost descoperite si ridicate 170.000 de euro,220.000 de lei, 70.000 de coroane daneze, 13.000 de dolari, un autoturism de lux, 2 arme cu aer comprimat detinute fara autorizatie, telefoane mobile si inscrisuri. Grupul infractional este format din 14 persoane audiate zilele trecute la sediul DIICOT.
Primul proces de sclavie la Iasi. „Stapanul” risca ani grei de inchisoare