Elev olimpic (Ioana Tatarusanu) ghilotinat de sistem. I-au pus nota 4 pe o teza de 10
@ Totul s-a intamplat din cauza faptului ca profesorii care au corectat tezele nu cunosteau metodologia concursului @ Din acest motiv Ioana Tatarusanu a luat initial 49,5 puncte pentru ca, in final, dupa contestatie, cand au vazut ca eleva are dreptate, aceiasi profesori sa o noteze cu 100 de puncte @ “Mi-am dorit ca dupa aflarea notei care se apropia curajos de cele 10 puncte din oficiu sa-i aflu justificarea. Mi s-a raspuns prin inmanarea unei maculaturi groase, metodologia semnata de minister”, a scris pe site-ul revistei literare Alecart, eleva Ioana Tatarusanu.
Situatie incredibila la faza judeteana a Olimpiadei de Limba Romana, unde o eleva in clasa a X a care facuse o teza aproape perfecta a primit nota 4, doar pentru ca cei care au corectat nu stapaneau metodologia concursului! Este vorba despre Ioana Tatarusanu, eleva in clasa a X a la Colegiul National Iasi, care la Olimpiada judeteana de Limba Romana a fost notata cu 49,5 puncte, iar dupa contestatie cu 100 de puncte! Asta s-a intamplat deoarece gresisera tocmai cei care trebuiau sa cunoasca cel mai bine metodologia olimpiadei, anume profesorii corectori. Ce s-a intamplat de fapt? Ioana Tatarusanu fusese depunctata deoarece atunci cand a trecut la rezolvarea exercitiilor din testul de la olimpiada nu a marcat greselile gramaticale sau pe cele de exprimare cu semne de intrebare. Eleva identificase corect greselile, dar le marcase prin subliniere. Asta in conditiile in care, chiar in metodologia aprobata de Ministerul Educatiei se preciza ca greselile trebuie marcate prin subliniere, astfel ca eleva procedase corect. Abia dupa contestatie profesorii corectori si-au dat seama ca eleva are dreptate, incat dupa recorectare teza Ioanei a fost notata cu 100 de puncte.
“Acesta a fost frontul meu”
Ioana Tatarusanu a povestit cosmarul prin care a trecut intr-un editorial postat pe site-ul revistei literare Alecart. Ioana este redactor sef adjunct al revistei literare Alecart. Editorialul sau cu titlul “Cand esti pus in situatia de a spune: Adio, olimpiada! Sau acesta este frontul meu” postat, dupa cum s-a precizat si mai sus, pe site-ul www.alecart.ro. “Mi-am dorit ca dupa aflarea notei care se apropia curajos de cele 10 puncte din oficiu sa-i aflu justificarea. Mi s-a raspuns prin inmanarea unei maculaturi groase, metodologia semnata de minister…Parca in metodologie scria ca trebuie marcate greselile prin subliniere, nu prin semne de exclamare”, a scris pe site-ul revistei literare Alecart, eleva Ioana Tatarusanu.
Eleva mai arata ca, pana si-au dat seama ca au gresit, corectorii nu voiau sa-i ofere nici un fel de explicatii. ”Intrebarea mea s-a sfarsit inainte de a exista un raspuns, iar nedumeririle s-au sedimentat ca un repros, ca un neajuns si o frustrare a neintalnirii cu mine, careia ii sperasem rever prin discutia cu un corector, oricare ar fi fost el…(dialogul cu evaluatorul nu este interzis conform aceleasi metodologii si nici permis)… Am incercat, pornind de aici, senzatia pierderii, a disiparii și a fost mult mai crunta decat orice deceptie adolescentina cu care ma intalnisem pana atunci, pentru ca m-am indragostit mai intai de literatura si mai apoi de oameni”, a mai scris Ioana.
Dupa cum s-a mai precizat, dupa recorectarea tezei Ioana a fost notata cu 100 de puncte, iar cu aceasta nota s-a clasat pe locul 3. Pe primele locuri s-au clasat elevi de la Colegiul National Costache Negruzzi, unitatea de invatamant care a organizat olimpiada. La Colegiul Negruzzi este profesoara de romana, deputatul PSD, Camelia Gavrila, fosta sefa a Inspectoratului Scolar Judetean Iasi. Acum functia de sef al ISJ Iasi este ocupata de o persoana sprijinita politic de PSD si de Gavrila.
Constantin MAZILU