Episcopia romano-catolică din Iaşi, dată în judecată din cauza unui loc de muncă! (EXCLUSIV)

672

@ Episcopia romano-catolică din Iaşi a fost dată în judecată din cauza unui loc de muncă @ Astfel, Ana Simon le cere magistraţilor ieşeni să oblige Episcopia romano-catolică la reangajarea ei @ Femeia a lucrat ca „îngrijitoare”

Episcopia romano-catolică din Iaşi a fost dată în judecată din cauza unui… loc de muncă! Aşadar, Ana Simon le cere magistraţilor ieşeni să oblige Episcopia romano-catolică la reangajarea ei. Iniţial, femeia a pierdut litigiul.

„Instanţa respinge acţiunea formulată de contestatoarea Ana Simon în contradictoriu cu intimata Episcopia romano-catolică Iaşi, ca neîntemeiată. Ia act de faptul că intimata a solicitat acordarea cheltuielilor de judecată pe cale separată”, au spus recent magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi.

Sala de judecata
Sala de judecata

Episcopia romano-catolică din Iaşi, dată în judecată din cauza unui loc de muncă!

 

Totuşi, decizia nu este definitivă, aceasta fiind deja contestată de către Ana Simon. Acum, urmeză ca instanţa superioară, Curtea de Apel Iaşi, să stabilească un prim termen al apelului în cadrul acestui litigiu de muncă.

Procesul dintre cele două părţi a început acum câteva luni. Prin cererea de chemare în judecată, ieşeanca a solicitat constatarea nulităţii absolute a deciziei din 14 octombrie 2022, de încetare a contractului individual de muncă, întrucât îi lipseşte semnătura contestatoarei, deşi este rubrică specială în decizie în acest sens precum şi pentru lipsa precizării prin care ar trebuie să se indice în cât timp poate fi contestată această decizie.

Femeia a mai cerut constatarea nulităţii absolute a cererii de demise din 12 octombrie 2022 formulată de contestatoare şi care a stat la baza întocmirii deciziei din 14 octombrie 2022, de încetare a contractului individual de muncă, întrucât îi lipsesc elemente esenţiale de identificare ale contestatoarei (CNP-ul, datele de legitimare din CI, adresa de domiciliu sau reşedinţă, numărul contractului de muncă) precum şi semnătura.

 

„Solicit anularea cererii de demisie…”

 

De asemenea, în cererea de demisie se arată că era angajata unei parohii catolice, însă, în realitate, era angajata Episcopiei, ceea ce atrage nulitatea cererii de demisie.

„Solicit repunerea părţilor în situaţia anterioară încetării contractului individual de muncă cu obligarea intimatei la plata salariilor conform grilei de salarizare pe toată durata de la data desfacerii contractului de muncă şi până la repunerea părţilor în situaţia anterioară. Mai solicit anularea cererii de demisie din 12 octombrie 2022, întrucât este lovită de nulitatea relativă întrucât consimţământul a fost viciat atât prin eroare de comunicare, cât şi prin dol.

Solicit anularea deciziei din 14 octombrie 2022 de încetare a contractului individual de muncă, emisă de către Episcopie, ca urmare a anulării cererii de demisie. Totodată, solicit repunerea părţilor în situaţia anterioară încetării contractului individual de muncă cu obligarea intimatei la plata salariilor conform grilei de salarizare pe toată perioada de la data desfacerii contractului de muncă şi până la repunerea părţilor în situaţia anterioară”, a afirmat femeia în faţa judecătorilor.

Mana unui judecator cu un ciocanel
Mana unui judecator cu un ciocanel

Ce au spus părţile implicate în litigiul de muncă

 

Ana Simon a arătat că, din septembrie 2015, a lucrat îngrijitoare la o parohie catolică. Începând din vara anului trecut, din motive de sănătate, preotul paroh a renunţat la oficiul de paroh al acelei parohii. Prin cererea de demisie înaintată de către preotul paroh către Episcop se arată clar că doreşte ca această renunţare la oficiul de paroh să fie conform canonului 1743 din Codul de Drept Canonic al Bisericii Catolice, adică sub condiţie.

Această condiţie ar fi fost: „Să nu îi desfaceţi contractul de muncă, pentru a se îngriji de sănătatea mea!” Prin răspunsul primit la această cerere formulată de către preotul paroh, prin înscrisul din 26 iulie 2022, a arătat a luat act de cererea de renunţare la oficiul de paroh şi, totodată îl asigură pe părintele paroh că „va face tot posibilul pentru ca ea să rămână angajată a Episcopiei”.

Episcopia romano-catolică a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea ca nefondată a cererii, dar şi obligarea contestatoarei la plata cheltuielilor de judecată. În motivare arată că reclamanta a fost angajată la Episcopia romano-catolică în baza contractului de muncă din 28 septembrie 2015, pe funcţia de „îngrijitor clădiri”.

„Din septembrie 2022, contestatoarea a plecat la Bucureşti şi nu s-a mai prezentat la locul de muncă, împrejurare atestată de condica de prezenţă întocmită de către reprezentanţii parohiei catolice respective. Mai mult, contestatoarea nu a indicat o adresă la care să poată fi contactată, motiv pentru care nu s-a putut lua legătura cu aceasta”, au susţinut reprezentanţii Episcopiei ieşene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.