Excelență în Managementul Interdisciplinar al Medicinei Dentare. Eveniment de elita la Iasi

1058

Medicina dentară contemporană se află în prezent la un moment de favorabilă metamorfozare, prin schimbarea denumirii în”medicină stomatologică”, conform Legii nr. 35/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății – aplicată la 16 februarie 2019 – având un profund caracter interdisciplinar.

Tehnologia digitală, pătrunsă de mai bine de 10 ani în Școala Ieșeană de Medicină Stomatologică, este abordată și de fiecare praxis sau clinică de specialitate, tehnicile și tehnologiile de vârf reprezentând o condiție importantă în asigurarea calității pe termen lung a actului medical.

În spiritul acestor deziderate, un eveniment de marcă al Școlii de Medicină Stomatologică din Iași îl reprezintă Al XI-lea Congres Internațional al Asociației Dentare Române pentru Educație (ADRE) și Ediția a XXIII-a a Zilelor Facultății de Medicină Dentară, UMF „Grigore T. Popa” Iași”EXCELENȚĂ ÎN MANAGEMENTUL INTERDISCIPLINAR AL MEDICINEI DENTARE”, care se desfășoară în perioada 21-23 martie 2019, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Norina Forna, Decan al Facultății de Medicină Dentară, UMF ”Grigore T. Popa”, și reunește peste 500 de participanți, din 13 țări (România, Turcia, Brazilia, SUA, Franța, Polonia, Maroc, Marea Britanie, Portugalia, Spania, Israel, Italia, Republica Moldova) și peste 60 de speakeri internaționali și naționali, dintre care menționăm:

Prof. Univ. Dr. NejatArpak, DDS, MDSc, PhD (Turcia):

  • Professor of Periodontology
  • Chairman of Society of Comprehensive Oral Rehabilitation 2003-2005
  • Member of BalkanStomatological Society

Prof. Univ. Dr. Claudio Fernandes, DDS, MDSc, PhD, FADI (Brazilia):

  • Professor of Prosthodontics – DentalSchool of theFluminense Federal University (UFF) at Nova Friburgo, Brazil
  • Chairman of theResearch Group ORAL HEALTH LITERACY at UFF
  • Head of the Brazilian Delegation at ISO/TC106 – Dentistry
  • International ScientificAdvisor of the Brazilian Association of Dentists – ABCD
  • ScientificAdvisor for Inovation of the Brazilian Association of Medical andDental Industry – ABIMO

Prof. Univ. Dr. RuiAmaralMendes, DMD, PhD, FIAOMS, FIAOO (SUA):

  • Adjunct Professor of Oral andMaxillofacial Medicine, Department of Oral andMaxillofacialMedicine and Diagnostic Sciences, Case Western Reserve University
  • Member – Executive Board of the Association for DentalEducation in Europe
  • Member – Executive Board of the ASPIRE/AMEE – Association for Medical Education in Europe
  • Editor in Chief of the Journal of CarcinogenesisandMutagenesis

Ziua Mondială a Sănătății Orale (20 martie) este marcată în acest eveniment amplu prin conferința ”Noua paradigmă a sănătății orale”, susținută de către Prof. Univ. Dr. Patrick Hescot, DMD, PhD (Franța), expert OMS și fost președinte al celei mai prestigioase organizații mondiale demedicină stomatologică, respectiv Federația Dentară Internațională (FDI), sub cupola căreia sunt prezente asociațiile și societățile de stomatologie ale tuturor țărilor din lume.

Un alt moment important al congresului îl reprezintă secțiunea dedicată Zilei Internaționale a Sindromului Down (21 martie) – ocazie cu care se va înființa în cadrul Facultății de Medicină Dentară un nou Centru de Excelență, pentru pacienții disabilitațipsiho-motor – copii și adulți.

Practica medicală stomatologică, de la studenți la praxis, este nucleul preocupărilor oricărui individ ce dorește să se inițieze și să performeze în domeniu. În acest sens, congresul pune la dispoziția practicienilor o multitudine de workshop-uri ce guvernează câmpul de atracție al studenților, rezidenților, masteranzilor, doctoranzilor, medicilor specialiști și primari din toate specialitățile medicinei stomatologice.

O temă centrală a FDI (World DentalFederation), care ne-a preocupat în mod special, este prevenția cancerului oral, dezvoltată într-un workshopcoordonat de Prof. Univ. Dr. Norina Forna (ROMÂNIA), Prof. Univ. Dr. Patrick Hescot (FRANȚA) și Prof. Univ. Dr. Jean ChristopheFricain (FRANȚA), reunind14 speakeri de marcă, respectiv:

Univ. Dr. Anna Lella, DMD, MSc, PhD (Polonia) – FDI-ERO President,

Univ. Dr. Jean ChristopheFricain, DDS, PhD, HDR – Specialist în Chirurgie orală, Spitalul Universitar Bordeaux, Franța

Univ. Dr. IhsanebenYahya, DDS, MD, PhD – consilier FDI, membră a Academiei Franceze de Chirurgie Dentară, Profesor la Universitatea de Stomatologie Casablanca, Maroc

Univ. Dr. SamanWarnakulasuriya, OBE, BDS (Hons), PhD – profesor la King’s College, Londra, Marea Britanie, și specialist în cadrul Centrului OMS pentru Cancer oral

Univ. Dr. Richard Cook, BDS (Hons), FDS, RCS, Eng, Profesor la departamentul de Medicină Orală, King’s College, Londra, Marea Britanie

Prof. Dr. Giovanni Lodi(Italia) – Departamentul de Medicină Orală – EastmanDental Institute – UCL London și Profesor Asociat la UniversitàdegliStudi di Milano

Univ. Dr. Luis Monteiro DDS, PhD – Departamentul de Medicină și Chirurgie Orală, University Institute of HealthSciences, CESPU, Portugalia

Univ. Dr. Rui Albuquerque, LMD, MS, DAS, PhD – Profesor la departamentul de Medicină Orală, King’s College, Londra, Marea Britanie

Univ. Dr. MarcioDiniz Freitas, DDS, PhD – School of Medicine andDentistry, University of Santiago de Compostela, Spania

Univ. Dr. Pedro DizDios, MD, DDS, PhD – School of Medicine andDentistry, University of Santiago de Compostela, Spania

În cadrul acestei secțiuni se vor stabili coordonatele protocolului de colaborare cuprins în programul de proiect al ERO (European Regional Organization) – FDI (World DentalFederation), care se va derula în acest an, în luna septembrie, la San Francisco.

Dezideratele estetice ocupă un rol esențial, chiar primordial, în managementul pacientului cu disfuncții ale sistemului stomatognat, motiv pentru care workshop-ul coordonat de Dr. ImadGhandour (Franța) – lector internațional și trainer pentru Vita, DentsplySirona, Shofu, Saremco, DumontInstruments, KurarayandKerr,cu experiență teoretică și practică vastă (de peste 10 ani), va dezvălui din tainele acestui domeniu atât de actual, cu profund impact în sfera digitală.

Gama antibioticelor, foarte implicată în terapia afecțiunilor stomatologice, acompaniază permanent Medicina Stomatologică; astfel, problemele sale specifice sunt dezbătute în Workshop-ul ”Antibioticele Mileniului III” – coordonat de Dr. Mihaela Moșneguțu, Director medical Antibiotice SA Iași.

Implantologiamodernă completează în mod indispensabil stomatologia contemporană și este prezentă în congres prin multiple workshop-uri dedicate, organizate de companii ca Bredent, Biotec și Poka.

Utilizarea laserilor în stomatologie marchează era modernă a tehnicilor de vârf, fiindprezentă în congres princonferința ”Laseri dentari – Ultimele Noutăți” și workshop-ul dedicat aplicațiilor laserilor în stomatologie, care se desfășoară sub coordonarea Dr. Francesco Maria Manconi (ITALIA) – lector național și internațional în Aplicațiile Laserilor în Stomatologie.

Alte workshop-uri care se vor desfășura în cadrul evenimentului abordează: instrumentarea mecanică a canalelor cu sistemul W&H Reciproc, tehnici de chirurgie și regenerare parodontală, tehnica „stamp“ de restaurare directă a leziunilor carioase utilizând rășinile compozite, modalități de reconstrucție ocluzală având la bază traiectoriile de dinamică mandibulară, abordarea urgențelor medicale și medico-dentare în praxis – simulare pe manechine și tehnici de analiză model: simulare DentScan –totalizând un număr de peste10 workshop-uri propuse pentru participanții la congres.

Preocuparea permanentă pentru conceperea și realizarea unor proiecte dedicate fie practicii medicale, fie cercetării științifice interdisciplinare, este prezentă și în congres prin organizarea unei ample dezbateri cu tema ”Actualități și Perspective în Cercetare – Inovare”, la care vor participa reprezentați ai celor mai importante instituții de cercetare naționale și locale, precum și universități și academii, care suntvechi parteneri ai Facultății de Medicină Dentară, UMF ”Grigore T. Popa”, Iași.

Board-urile a numeroase instituții, societăți și asociații profesionale naționale și internaționale, au colaborat și au creat un parteneriat real cu ADRE (Asociația Dentară Română pentru Educație) și Facultatea de Medicină Dentară, UMF ”Grigore T. Popa”, Iași, pentru reușita acestui eveniment de înaltă ținută științifică:

  • ASRRO – Societarea Română de Reabilitare Orală
  • ADEE – Association for DentalEducation in Europe
  • BaSS – BalkanStomatological Society
  • FDI – World DentalFederation
  • ERO-FDI – FDI-European Regional Organization
  • WHO – World HealthOrganization
  • CID-CDF – La ConferenceInternationale des Doyens des Facultes de Chirurgie Dentaire

d’ ExpressionFrancaise

  • Academy of Dentistry International
  • Colegiul Medicilor Stomatologi Iași
  • Societatea de Medici și Naturaliști Iași
  • Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România
  • Societatea Studenților Stomatologi Iași

alături de Academia Română, Academia de Științe Medicale România, Academia Oamenilor de Știință din România și ANCD – Academie Nationale de Chirurgie Dentaire – sub egida cărora congresul științific are loc.

Un moment istoric pe care acest eveniment îl va reliefa este și Aniversarea a 71 de Ani de Învățământ Medical Stomatologic Ieșean, aflată pe fundalul Aniversării a 140 de ani de existență a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași– prin care se aduce un omagiu un omagiu mentorilor care au inițiat, format și dezvoltat acest vast domeniu. La acest eveniment de marcă, coordonat și moderat de Prof. Univ. Dr. Norina Forna, vor participa Decani și profesori de prestigiu de la celelalte Facultăți de Medicină Dentară din țară sau străinătate, respectiv:

– Prof. Univ. Dr. Ecaterina Ionescu

Prorector UMF ”Carol Davila” București

– Prof. Univ. Dr. Meda-Lavinia Negruţiu

Facultatea de Medicină Dentară, UMF “Victor Babeş” Timișoara

– Prof. Univ. Dr. Cristina Bica

Facultatea de Medicină Dentară, UMFST Târgu Mureș

– Prof. Univ. Dr. Sorin Popșor

Facultatea de Medicină Dentară, UMFST Târgu Mureș

– Prof. Univ. Dr. Mariana Păcurar

Facultatea de Medicină Dentară, UMFST Târgu Mureș

– Prof. Univ. Dr. Radu Septimiu Câmpian

Facultatea de Medicină Dentară, UMF  “Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca

– Prof. Univ. Dr. Veronica Mercuț

Facultatea de Medicină Dentară, UMF Craiova

– Prof. Univ. Dr. Aureliana Caraiane

Facultatea de Medicină Dentară, Universitatea ”Ovidius” Constanța

– Prof. Univ. Dr. Sergiu Ciobanu

Facultatea de Medicină Dentară, USMF „N. Testemițanu”, Chișinău

 

Medicina stomatologică, adusă la standardele cele mai înalte, reunește la Iași în perioada 21-23 martie elite profesionale, constituindu-se într-un autentic reper în arealul academic și științific național și internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.