@ La Curtea de Apel Iasi a ajuns la sfarsitul anului trecut rechizitoriul intocmit de DIICOT Iasi in legatura cu devalizarea fostei societati de prelucrare a laptelui SC Lactis SA @ Prezentam in exclusivitate detalii din aceasta ancheta finalizata recent de procurori @ Smecherul din spatele intregii afaceri frauduloase este un personaj din Galati pe nume Petrica Herascu, cel adaugat in fotografia de fond cu fostul sediu al SC Lactis SA @ Pentru a devaliza tot de la Lactis, Herascu a folosit firmele sale din Galati, Galmopan si Spatii SRL Galati @ Culmea, complicii lui Herascu au fost directorii Lactis, Constantin Galca, Maria Micu si Gheorghita Burlacu trimisi de asemenea in judecata
Cine nu-si aminteste de iaurtul gustos si cremos de inghetata delicioasa si de laptele proaspat care intra in magazinele din Iasi la primele ore ale diminetii dupa ce se formau deja cozi la intrare. Da, Lactis SA Iasi a fost una dintre cele mai apreciate fabrici din Iasi prin calitatea produselor sale. Din pacate, aceasta a fost rapusa dupa un asa-zis proces de ”privatizare” de fapt un scenariu de devalizare pus in practica de ”investitorul” caruia statul i-a dat fabrica pe mana un afacerist din Galati, un ”ciumete” pe nume Petrica Herascu care a pradat fara mila Lactis fara sa se gandeasca un minut sa mentina in viata fosta fabrica. Exact 10 ani de ancheta. Atat le-a luat procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT-Iasi) sa finalizeze dosarul devalizarii Lactis. La sfarsitul anului trecut rechizitoriul a ajuns pe masa procurorilor Curtii de Apel Iasi. Judecarea celor trimisi in judecata si anume Petrica Herascu, dar si fostii directori Lactis SA, Constantin Galca, Maria Micu si Gheorghita Burlacu nu a inceput inca dosarul aflandu-se inca in Camera Preliminara, unde se discuta legalitatea probelor acuzarii si anume DIICOT Iasi. Sa mai precizam ca plangerea penala a fost depusa la data de 28.08.2008 de Vasile Procovanu, actionar si fost sef al autobazei Lactis. Prezentam, in continuare in exclusivitate detalii din rechizitoriul intocmit de procurorii DIICOT.
Privatizare pentru devalizare
Procurorii au aratat ca, pentru jefuirea SC Lactis SA, Herascu a folosit alte trei societati comerciale pe care tot el le controla si anume Galmopan SA si Spatii SRL din Galati (cele doua societati sunt integistrate la aceiasi adresa din Galati, strada George Cosbuc nr.257) dar si Euro-Lact SRL, infiintata la Iasi. Anchetatorii au aratat ca jaful a demarat imediat dupa incheierea asa-zisului proces de privatizare in anul 2004 si s-a putut realiza numai cu complicitatea fostilor directori ai fabricii, cei mentionati mai sus printre persoanele trimise in judecata. ”Petrica Herascu, in calitate de actionar al SC Galmopan SA Galati la Euro-Lact SRL Iasi si in nume propriu a actionat pe mai multe linii, in interes personal precum si in interesul grupului infractional organizat pe care l-a constituit impreuna cu Galca Constantin, presedinte CA al SC Lactis SA Iasi si actionar si administrator a SC Euro- Lact SRL Iasi si alti reprezentanti ai grupului de firme Galmopan, actiuni care au dus la fraudarea patrimoniului SC Lactis SA incepand cu 6 decembrie 2004 (data numirii unei noi administratii la SC Lactis SA si data emiterii primei facturi de livrare catre SC Galmopan SA Galati ) si pana in anul 2007, sub presiunea Notificarii AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) din data de 17.01.2005 de incetare a contractului de privatizare a SC Lactis SA Iasi prin instrainarea activelor, disponibilitatilor precum si a fondului de marfa si personal ale SC Lactis SA”, au aratat procurorii in actele de urmarire penala.
Lactis platea chirie pentru spatiile de la Lactis
S-au folosit aproape toate metodele posibile pentru jefuirea Lactis, transferarea directa a sumelor de bani din conturile fabricii catre firmele lui Herascu, fara justificare legala prin tot felul de artificii contabile, transferarea cladirilor si terenurilor tot catre companiile galateanului.”S-a mai constatat vanzarea, in perioada decembrie 2004-2005, catre SC Galmopan SA Galati de utilaje constructii si terenuri la preturi sub valoarea de piata, discounturi acordate la vanzarea in perioada 2005-2006 de produse specifice obiectului de activitate al societatii catre SC Galmopan SA Galati ce au creat un prejudiciu catre SC Lactis SA Iasi in cuantum de 1.725.251,44 lei”, au constatat procurorii.
S-a ajuns la situatia absurda in care Lactis platea chirie pentru propriile spatii care intre timp fusesera transferate la firmele lui Herascu. In acest fel au ingropat definitiv Lactis, vrand s-o falimenteze pentru a sterge definitiv urmele jafului. ”Acestia, in calitate de administratori ai SC Galmopan SA Galati, prin director general Gavrila Mariana Mihaela, au solicitat intrarea in insolventa a SC Lactis SA Iasi in data de 27.08.2007 prezentand drept debite suma de 101.830,99 lei reprezentand sold al creantelor detinute de SC Spatii SRL Galati asupra SC Lactis SA si cedate catre SC Galmopan SA Galati, in perioada 2005-2006, creante ce au avut la baza, in mod fictiv facturile fiscale emise in baza contractului de inchiriere nr.183 din 15.05.2005 incheiat intre SC Spatii SRL Galati, in calitate de locator-reprezentata de catre administrator Serban Gurau (si dupa februarie 2006 de Iancu Constantin) si SC Lactis SA Iasi in calitate de chirias – reprezentata de catre director general Constantin Galca”, au mai aratat procurorii.
Dupa ce au preluat controlul asupra patrimoniului, au avur grija sa sechestreze si productia fabricii. Produsele Lactis erau vandute prin intermediul firmei capusa Euro-Lact. Devalizarea Lactis s-a facut si prin vanzarea produselor societatii la preturi preferentiale catre SC Euro-Lact SRL. ”S-a constatat orientarea in perioada 2005-2006 a livrarilor de produse specifice obiectului de activitate al societatii catre SC Euro-Lact SRL Iasi a discounuturi preferentiale, prestarea de servicii de transport si distributie a produselor lactate catre unitatile de invatamant in favoarea SC Euro Lact SRL Iasi in baza unor contracte si folosirea fortei de munca a SC Lactis SA Iasi in activitatea SC Euro-Lactis SRL Iasi care au adus un prejudiciu total de 1.173.244, 59 lei”, s-a mai constatat in timpul anchetei.
Dupa ce luau terenurile si cladirile de la Lactis dar si productia firmele lui Herascu nu mai plateau nimic. Acopereau creantele cu niste documente ilegale. ”Semnarea mai multor contracte de creanta cu aparenta de legalitate in care SC Galmopan SA Galati are diferite calitati iar terta parte este Herescu Petrica, SC Spatii SRL sau Primaria Iasi fiind folosite fie in stingerea debitelor comerciale,fie in stingerea altor creante contractate stabilindu-se un prejudiciu de 103.969,63 lei tert fiind Primaria Iasi, de 247.486,08 lei (tert SC Spatii SRL) la care se adauga suma de 1.240,5 lei plati numerar catre Spatii SRL Galati si un prejudiciu identificat de 274.060,21 lei (tert Herascu Petrica)”, se mai arata in documentele din dosar.
In respectivele documente se mai arata ca dupa ce firmele lui Herascu au pus mana pe terenurile si spatiile de la Lactis, pentru a sterge urmele golaniilor au vandut mai departe bunurile catre alte firme din Galati cum ar fi SC Combavipor SA (societate care din iunie 2004 si pana in noiembrie 2005 a fost asociat al SC Galmopan SA Galati) dar si catre doua firme din Iasi cum ar fi SC Inter-Paco SRL Iasi si SC PGF Impex SRL Iasi. Bunurile au fost vandute catre cele doua societati la preturi derizorii.
Cum a furat cea mai performanta linie de inghetata
O alta mare excrocherie se refera la modul in care Herescu a pus mana pe o linie de inghetata pentru care Lactis a platit 1.267.019, 73 lei. Aceasta linie de inghetata a fost cumparata de Lactis SA pentru Euro-Lact, prin acest aport de capital fosta companie de stat ( Lactis) devind asociat aceasta societate cu raspundere limitata (Euro-Lact). Numai ca dupa ce Lactis a platit linia de inghetata, partile sociale pe care Lactis SA le detinea la Euro-Lact au fost vandute catre Herescu la pretul de 382.650 iar acesta din urma nu a achitat nici macar banii respectivi. Datoria pe care Herascu o avea catre Lactis SA pentru preluarea partilor sociale de la Euro-Lact a fost ”stinsa” ilegal prin tot felul de artificii contabile. In acest fel firma lui Herescu a luat gratis, o linie de inghetata platita de Lactis cu 1.267.019, 73 lei.
La stat n-au mai platit nimic
Cu toate ca statul prin AVAS le pusese la dispozitie o fabrica complet utiliata pentru a continua procesul de productie si a mentine locurile de munca dupa ce s-au apucat de jefuit nu s-au mai sinchisit nici macar sa achite impozitele catre bugetul statului. ”Din concluziile raportului de expertiza financiar – contabila judiciara dispus prin ordonanta procurorului DIICOT-Serviciul Teritorial Iasi au rezultat indicii temeinice ca reprezentantii SC Lactis SA Iasi au inregistrat, in perioada 2004-2007, in mod fictiv operatiuni comerciale derulate cu SC Galmopan SA Galati si SC Spatii SRL Galati (societate a grupului de interese Galmopan) pe de o parte cu scopul de compensa (in sensul diminuarii) cuantumul taxei pe valoare adaugata constituita de plata catre bugetul statului si de a diminua baza impozabila de calcul a impozitului pe venit, respectiv a impozitului pe profit datorat catre bugetul de stat si pe de alta parte pentru a contura un circuit comercial fictiv impreuna cu reprezentantii SC Spatii SRL Galati si SC Galmopan SA Galati cu scopul de a disimula adevarata natura a circulatiei bunurilor cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni”, au mai aratat procurorii DIICOT Iasi.
Dupa cum s-a aratat mai sus Lactis a intrat in insolventa la sfarsitul anului 2007 iar falimentul a fost declarat la data de 28.04.2009. Valoarea totala a datoriilor societatii a ajuns la 23.293.856,1 lei. Procedura de faliment continua si in prezent la Tribunalul Iasi.
Constantin MAZILU