@ Agentia Nationala de Administrare Fiscala a constatat ca Exonia, cunoscuta fabrica de ambalaje a cumparat un utilaj de la o societate evazionista @ Firma care a furnizat utilajul catre Exonia are patroni care nu stiu sa scrie desi, a declarat afaceri de milioane de euro @ ANAF a sechestrat utilajul achizitionat
Razboi crunt in justitie intre cunoscuta fabrica de ambalaje din plastic Exonia, cu sediul in Iasi si Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Asta deoarece ANAF a instituit sechestru asigurator pe unul din utilajele de productie ale companiei si asta ca urmare a verificarilor efectuate la unul din partenerii de afaceri ai producatorului de ambalaje din plastic. Ciudat este ca abia in septembrie 2017, reprezentantii Directiei Regionale de Antifruda Fiscala (cu sediul la Suceava) sustine ca achizitionarea unui utilaj in anul 2012 de catre Exonia nu s-a facut conform procedurilor legale si a intentionat sa se sustraga de la plata unor impozite catre bugetul statului. Astfel, in luna martie a anului 2012, Exonia Production SRL a achizitionat de la Traian Multiprest SRL o sudeza pentru plastic marca Ozmak. Acest utilj este folosit pentru lipirea pungilor de plastic. Valoarea achizitiei a fost de 54.500 lei, bani pe care Exonia i-a platit in doua transe.
Analfabeti cu afaceri de milioane de euro
Problemele au aparut in momentul in care Directia Antifrauda a verificat furnizorul si anume Traian Multiprest SRL o firma la care au fost gasite mai multe nereguli. Inspectorii ANAF au constatat ca aceasta firma a inregistrat mai multe operatiuni economice fictive cu scopul de a se sustrage de la plata unor impozite catre bugetul statului. Si in cazul respectivului utilaj vandut catre Exonia, inspectorii antifrauda nu au identificat in contabilitatea Traian Multiprest SRL, documente legale de provenienta. La contribuabilul Traian Multiprest SRL nu s-a gasit inregistrata in contabilitate si nici in format fizic factura fiscala emisa de reclamanta (Exonia-n.r) care nu se afla printre clientii acestuia. Totodata nici in declaratiile depuse de societatea Traian Multiprest nu sunt evidentiate prezumtivele relatii comerciale cu reclamanta”, au aratat inspectorii antifrauda.
Mai mult, Antifrauda a constatat ca administratorii statutari ai Traian Multiprest sunt complet analfabeti si asta in conditiile in care aceasta firma a avut in anul 2016 o cifra de afaceri de 6.611.825 lei. „Principalii furnizori ai Traian Multiprest nu detin evidente financiar contabile complete, nu detin spatii de depozitare a marfurilor sau salariati, iar administratorii statutari declara ca nu stiu sa scrie, context in care nu completeaza personal facturile in numele acestor persoane juridice. In realitate, societatile in cauza nu au o activitate reala iar sediul lor in majoritatea cazurilor la adresa de domiciliu a administratorilor, nu detin puncte de lucru, ulterior aceste firme dispar fara se declare si sa plateasca impozitele datorate, iar documentele contabile sunt distruse pentru a ingreuna verificarile autoritatilor fiscale”, au mai aratat inspectorii Antifrauda.
Paguba la bugetul statului
Prin urmare Traian Multiprest nu a putut dovedi ca ar fi achizitionat iin conditii legale utilajul mentionat mai sus dar Antifrauda a gasit indicii ca nici Exonia nu ar fi inregistrat achizitia conform procedurilor legale. Astfel, dupa ce au realizat verificari la Exonia cei de la Antifrauda au constatat ca „nu s-a prezentat procesul verbal de punere in functiune, document justificativ care serveste pentru inregistrarea in evidenta contabila si in contabilitate”. De asemenea nici furnizorul nici Exonia nu au facut dovada transportului utilajului respectiv. In consecinta ANAF a instituit sechestru pe utilajul respectiv constatand ca prin inregistrare unor operatiuni fictive legate de achizitia acestui utilaj s-a produs bugetului statului o paguba de 14.211 lei din care 3.663 lei reprezinta impozit pe profit iar 10.548 lei reprezinta TVA.
ANAF a pierdut procesul
Insa la inceputul anului acesta Exonia Production SRL a dat in judecata ANAF si Directia Regionala Antifrauda Fiscala solicitand ridicarea sechestrului instituit pe utilajul respectiv. Compania a aratat ca avut tot timpul un comportament fiscal corect, platind la timp obligatiile catre bugetul statului. De asemenea Exonia a depus la dosar opinia unor specialisti de a firma Paco Constuct Group (furnizori de utilaje) care au aratat ca pentru utilajul respectiv nu este necesara intocmirea unui proces verbal de punere in functiune asa cum sustine Antifrauda. In consecinta judecatorii de la Tribunal au constatat ca Exonia are dreptate si au dispus ridicarea sechestrului. Sentinta nu este definitiva deoarece ANAF a formulat recurs iar acum dosarul se judeca la Curtea de Apel Iasi. Compania Exonia cu o cifra de afaceri de 3,5 milioane de euro pe an este controlata de omul de afaceri Tiberiu Stoian. Compania s-a dezvoltat si dupa ce a achizitionat utilajele de productie ale fostului producator comunist de materiale plastice si anume Moldoplast.
Constantin MAZILU