Frumoasa – cartierul născut din istorie, tradiție, pitoresc și armonia naturii

135
Frumoasa
Frumoasa

@ Patru veacuri de istorie, reședință de vară pentru domnitorii Moldovei, perla duhovnicească a Iașiului, splendoarea naturii, numeroase podgorii, monumente istorice și arhitecturale ce fac parte din Patrimoniul Cultural Național – toate acestea fac din cartierul Frumoasa o bijuterie care merită toată atenția celor ce caută un stil de viață urban de calitate. 

Cartierul Frumoasa este unul mic în comparație cu celelalte cartiere ale Iașiului, dar cu o istorie și energie deosebită. Așezat la poalele dealului Cetățuia, delimitat de bulevardul Poitiers și calea ferată ce leagă Iașiul de București, cartierul se bucură de facilități urbane multiple și, totodată, de armonia naturii. Etimologic, cartierul poartă numele curților domnești frumoase și spectaculoase de pe timpuri. Este de asemenea legat de Mănăstirea Frumoasa, Dealurile Cetățuia, care se caracterizează prin natură, podgorii și priveliști deosebit de frumoase. Pitorescul zonei, liniștea și energia contemplativă este evidențiată de către cele două mănăstiri ce se află în vecinătate — Cetățuia și Frumoasa, precum și de Pădurea Cetățuia ce se întinde pe 115 hectare și oferă o vedere panoramică minunată asupra oraşului. 

File de istorie, lăcașuri sfinte și monumente culturale de interes național

Cu multe secole în urmă, cartierul Frumoasa a fost ales chiar de către domnitorii Moldovei ca loc de refugiu, relaxare și reședință de vară. Tot aici făceau popas, înainte de a intra în Iaşi cu alaiul cuvenit, venind de la Constantinopol, domnii care urmau să urce în scaunul Moldovei. 

Cetățuia domină peisajul prin silueta sa zveltă. Așezată pe un deal înalt din partea de sud a Iașiului – oferă o priveliște uimitoare, iar zidurile înalte şi podgoria existentă aduc un plus de valoare turistică şi un impact asupra zonei. Ansamblul mănăstirii a fost inclus pe lista monumentelor istorice din Iași, fiind alcătuit din șase obiective.

Mănăstirea Frumoasa este perla duhovnicească a Iașiului, cu o istorie de peste patru veacuri ce dăinuie și astăzi. Amplasată pe o colină, la circa zece metri față de lunca și râul Bahluiului, se bucură de o poziție deosebit de pitorească. Amplasarea l-a determinat pe domnitorul Moldovei, Grigorie al II-lea Ghica, să o restaureze și a servit, ani în șir, drept reședință de vară pentru mulți dintre domnitorii Moldovei. Frumoasa a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Iași, înscrise în Patrimoniul cultural național al României. 

Cartierul unde calmul naturii și urbanul fuzionează perfect 

Cartierul Frumoasa are un potențial turistic și urban enorm, un colț de istorie și cultură croit pe meleagurile Iașiului. Datorită atenției îndreptate spre cartier din ultima vreme, renovarea monumentelor arhitecturale, renovarea recentă al ansamblului Mănăstirii Frumoasa, renovarea drumurilor, plantarea arborilor și alte proiecte de renovare, cartierul va deveni treptat un loc mult râvnit pentru cei care locuiesc sau își doresc să locuiască în Iași. Cartierul are și o infrastructură dezvoltată, preponderent comercială și industrială, dar sunt și multe instituții de învățământ (Școala D. Sturdza); spitale (Spitalul de Recuperare, Arcadia, Providența); centre comerciale (Complexul Comercial Siraj, Palas Mall la doar cincisprezece minute distanță; Centrul Comercial Carrefour Felicia); supermarketuri (Family Market Bucium, Selgros); restaurante, centre de divertisment, atelier de croitorie, centre sportive; stații auto, mijloace de transport public și linie de tramvai. Dotarea cu toate utilitățile necesare unui trai decent fac din această zonă una atractivă și cu potențial rezidențial sporit. Cartierul este apreciat pentru natura sa pitorească, frumusețea și trăinicia înțelesurilor adânci ale vieții și, desigur, pentru stilul de viață pe care-l poate oferi – calm și liniștit, mai aproape de natură.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.