@ Un raport continand date statistice publicat pe site-ul Primarie Iasi scoate in evidenta o crestere alarmanta a infractiunilor de talharie si furturi din buzunare dar si a altor tipuri de fapte impotriva persoanei si a proprietatii @ In anul 2017 au fost inregistrate un numar 256 de infractiuni de talharie, cu 41 mai multe decat in 2016. Din cele 256 de infractiuni, 205 s-au comis in plina strada”, se arata in documentul respectiv @ A crescut si numarul furturilor din buzunare @ „Intre cauzele cresterii infractionalitatii pe aceasta linie trebuie mentionata revenirea in tara a unor grupuri de hoti din buzunare”, au constatat autoritatile @ Dezvaluirea.ro prezinta in fotocopie paginile din document in care se vorbeste despre cresterea infractionalitatii in municipiu
Am pensionat sute sau chiar mii de politisti, inca tineri, pe banda rulanta, in baza unor legi speciale , nu am angajat alti politisti in loc iar putinii agenti care au intrat in sistem nu au experienta iar acum incep sa se vada efectele. La nivelul municipiului Iasi au crescut numarul infractiunilor cu violenta si cele impotriva proprietatii private. A trebuit sa aflam dintr-un raport publicat pe site-ul Primariei municipiului Iasi ca in municipiul Iasi a crescut numarul furturilor din buzunare, al talhariilor si al accidentelor rutiere soldate cu morti pentru ca in rapoartele IPJ Iasi, lucrurile sunt roz, anual se dau premii de excelenta in gale festive. In documentul intitulat „Planul de siguranta si ordine publica al municipiului Iasi pentru anul 2018”, postat inca de ieri pe site-ul Primariei Iasi se arata ceea ce spuneam mai sus, o crestere alarmanta a numarului de furturi din buzunare, al infractiunilor de lovire dar si al talhariilor. Astfel, la nivelul Biroului de Investigatii Criminale au fost sesizate 677 furturi din buzunare, genti si posete. Astfel, in anul 2017 numarul acestor infractiuni a fost cu 58 mai mare decat in anul 2016. „In periopada decembrie 2016-decembrie 2017, acest gen de fapte a inregistrat o ascensiune vizibila, fapt pentru care in perioada imediat urmatoare au fost intreprinse masuri ce au avut efect si s-a reusit diminuarea semnificativa a acestui fenomen”, se arata in documentul respectiv.
Hotii raman neprinsi
Datele arata si ineficiente Politiei in combaterea infractionalitatii. Astfel, numarul infractiunilor care raman cu autor necunoscut se mentine la un nivel ridicat. „In mediul urban, in perioada analizata, din cele 149 de infractiuni inregistrate (infractiuni de furt), un numar de 133 au fost sesizate cu autori necunoscuti. Pe linia furturilor de autoturisme sesizate, inregistram o scadare fata de anul trecut cu 48 de fapte, dar se observa o crestere semnificativa a faptelor comise in mediul urban, comparativ cu inceputul anului”, mai arata documentul.
De vina sunt rromii care se intorc din strainatate
Documentul mai arata ca cele mai multe furturi au loc pe raza sectiilor 2 si 3 de Politie in zonele aglomerate, cu trafic intens de persoane, respectiv zona Garii Iasi, b-dul Carol, Piata Unirii sau complexul Palas Mall. Mai mult, decat atat autoritatile dau vine pe bandele de hoti de etnie rroma care ar fi revenit din strainatate. „Intre cauzele cresterii infractionalitatii pe aceasta linie trebuie mentionata revenirea in tara a unor grupuri de hoti din buzunare, aparitia unor grupuri de minori de etnie rroma cu varste pana la 14 ani, care profita de ineficienta prevederilor legislative dar si de neglijenta persoanelor care nu isi iau masuri in acest sens. In randul populatiei lipseste spiritul civic de a lua atitudine atunci cand observa comiterea unor furturi din buzunare”, se mai arata in raport.
Sute de talharii in plina strada
Grav este ca sute de ieseni au fost talhariri in plina strada, de cele mai multe ori, ziua in amiaza mare. „In anul 2017 in municipiul Iasi au fost inregistrate 256 de infractiuni de talharie (cu 41 mai multe decat in 2016, o crestere cu 19,07 la suta). Din interpretarea datelor rezulta 84,76 la suta din talhariile sesizate s-au comis pe raza municipiului Iasi. Din cele 256 de infractiuni 205 au fost comise pe strada”, se mai arata in document.
Mai multe accidente cu morti
De asemenea se mai arata ca in anul 2017, in municipiul Iasi s-au produs un numar de 607 accidente rutiere (cu 17 mai multe decat in 2016) soldate cu victime omenesti din care 155 accidente grave care au determinat decesul a 12 persoane. Cele mai multe s-au petrecut pe soseaua Nicolina -87 accidente, b-dul Nicolae Iorga-30, soseaua Bucium-28, soseua Pacurari-27 etc. Cele mai multe accidente cu victime s-au datorat in primul rand traverarilor neregulamentare, vitezei excesive si adormirii la volan.
Si o veste buna, peste 1 milion de turisti
Documentul mai arata necesitatea cresterii numarului fortelor de ordine in zona Aeroportului din cauza numarului din ce in ce mai mare de pasageri. „In anul 2017, numarul pasagerilor care au calatorit cu avionul spre Iasi a fost unul record de 1.146.2189 o crestere de 30 la suta fata de 2016. Urmare a centralizarii previziunilor de trafic aerian pentru anul 2018 transmise de companiile aeriene cu care Aeroportul Iasi are contracte pentru curse regulate se estimeaza ca in decursul anului 2018 sa se proceseze un numar de 1,5 milioane pasageri. In acest sens se impune o suplimentare de forte din structurile de ordine publica ale municipiului Iasi (Politia Transporturi Aeriene, Jandarmerie)”, se mai precizeaza in raport.
Acest document a fost avizat de Comisia Locala de Ordine Publica, formata din consilieri locali de la toate partidele politice. Documentul constituie un argument al municipalitatii pentru continuarea finantarii si dotarii Politiei Locale. Suprinzator in acest document care se vrea a fi un „Plan de ordine publica”, nu este trecut nici un rand despre planurile Ministerului de Interne adica al Inspectoratului de Politie al Judetului pentru reducerea infractionalitatii in municipiul Iasi.
Sa mai precizam ca municipiul Iasi are 371.889 locuitori
Constantin MAZILU