@ „În cursul anului 2020 s-au dispus 5.270 de soluţii de neurmărire penală ca urmare a intervenirii termenelor de prescripţie a răspunderii penale”, se arată in raportul privind activitatea din anul 2020 publicat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași @ Asta înseamna că in cazul a cel putin 5.270 de prezumptivi infractori nu se mai poate face nimic deoarece a trecut foarte mult timp de la savarsirea faptelor si asta fie pentru ca au fost prinsi prea tarziu fie pentru ca dosarele au zăcut mult timp in nelucrare in sertarele politistilor sau ale procurorilor
Raportul de activitate pentru anul 2020, publicat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi prezinta lucrurile intr-o manieră optimistă însă, după o analiză mai atentă putem constata din acest document ca infractorii au mai multe motive decat bucurie decat partile vatamate, cetățenii de bună credință ai României. Asta deoarece constatăm cu stupoare din acelasi document (foto) ca in 5.270 de dosare penale infractorii au scăpat definitiv nepedepsiți deoarece a intervenit termenul de prescriptie a raspunderii penale. Asta înseamnă că a trecut prea mult timp de la săvârșirea faptelor iar persoanele respective nu mai pot fi trase la raspundere. Asta inseamnă ca infractorii fie au fost prinși prea târziu, fie dosarele penale au zăcut prea mult timp in nelucrare in sertarele politistilor sau ale procurorilor. La acest capitol Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi este campion. La aceasta unitate de parchet s-au prescris un numar 3.019 dosare insa trebuie facuta precizarea ca Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi are incarcatura cea mai grea. Astfel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a avut de soluţionat un număr total de 56.457 cauze penale, din care 392 în anchetă proprie la procuror. Cu toate acestea la acest parchet au fost solutionate anul trecut 12.793 cauze penale, din care 136 în anchetă proprie la procuror. Fiecare procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi a avut de solutionat in medie 3.000 de dosare, un numar foarte mare. De asemenea, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi au finalizat anul trecut 1.091 rechizitorii.
La Parchetul Curtii de Apel se cam freaca menta
Prin contrast, nu putem sa nu observam ca cei 12 procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iași au finalizat au întocmit 13 rechizitorii „faţă de 37 rechizitorii în anul 2019 înregistrându-se o scădere cu 64,86%”. „S-a dispus trimiterea în judecata a unui număr de 23 inculpaţi, faţă de 40 inculpaţi în anul 2019 înregistrându-se o scădere cu 42,50%”, se mai arata in raportul respectiv.
Asta in conditiile in care un procuror de la Parchetul Curtii de Apel are leafa de rang procuror de Curte de Apel adica in medie vreo 4.000 euro pe luna. De exemplu, procurorul Vasile Chifan, seful Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi a incasat anul trecut sub forma de leafa suma de 228.506 lei adica 19.042 lei pe luna. O activitate foarte slaba se inregistreaza si la Parchetul de pe langa Judecatoria Raducaneni care a finalizat numai 72 de rechizitorii dar si la Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui care a finalizat numai 52 de rechizitorii. În circumscripția Parchetului de pe lângă Curtea de Apel sunt 7 parchete din judetele Iași și Vaslui, (parchetele judetene din cele doua municipii si parchetele oraselor Pașcani, Hârlău, Răducăneni.
Constantin MAZILU