Ilegalități cu fonduri europene la Baia Turcească. Chirica bun de plată

1861
Baia Turceasca in reabilitare si Mihai Chirica
Baia Turceasca in reabilitare si Mihai Chirica

@ Magistratii Tribunalului Iasi au respins astăzi o contestație depusă de Primăria Iași impotriva unei sanctiuni financiare aplicate de Ministerul Dezvoltarii care a descoperit nereguli la proiectul de reabilitare a Băii Turcești, obiectiv finantat cu fonduri europene

Unul dintre putinele proiecte cu finantare europeana derulate de Primaria Iasi este afectat deja de nereguli. Astfel, astazi judecatorii Tribunalului au respins contestatia (vezi aici) depusa de Primaria Iasi impotriva unei decizii de penalizare financiara luate de Autoritatea de Implementare din cadrul Ministerul Dezvoltării dupa ce a descoperit nereguli la licitatiile de implementare a proiectului european de reabilitare a Baii Turcesti. Este vorba despre proiectul care are ca obiectiv transformarea Băii Turcești în Centru de Artă Contemporană proiect în valoare de 21.862.177,67 lei (4,6 milioane euro),  demarat în septembrie 2018.

În iunie 2019, când firma de construcții italiană Cifolelli Edilizia SRL cea care a castigat licitatia realizase abia 16 la sută din lucrări, au fost efectuate primele verificări, ocazie cu care organismele europene au constatat și primele nereguli și au aplicat prima sancțiune financiară.

Astfel, Autoritatea de Implementare din cadrul Ministerul Dezvoltării a verificat proiectul de la Baia Turcească, când Primăria Iași a depus cerere pentru deblocarea unei tranșe de plată în valoare de 691.866 lei. In urma verificarilor s-a constatat că firma care proiectase investiția si anume Elma Stil SRL asigura și asistența tehnică pentru municipiul Iași, aceasta fiind o incompatibilitate neacceptată de organismele europene. Din acest motiv, printr-o nota de neconformitate s-a dispus reducerea cu 25 la sută (echivalentul 29.700 lei) a valorii contractului de asistență tehnică. „S-a constatat atribuirea prin cumpărare directă a unui contract de servicii de asistență tehnică fără să se țină cont  că valoarea estimată a serviciilor de asistență tehnică ar fi trebuit cumulată cu valoarea serviciilor de proiectare încălcându-se art.7 alineatul 5 din Legea 98/2016”, se arată în nota ne neconformitate.

De asemenea, s-a mai constatat „existența unei identități între prestatorul serviciilor de proiectare și cel al serviciilor de asistență tehnică”. Sentinta de astazi nu este definitiva. In cazul in care sentinta va ramanae definitiva atunci Primaria Iasi va ramane cu o paguba de 29.700 lei, bani care nu mai pot fi decontati din fonduri europene.

Ar trebui finalizat cat de curand

Prin  urmare au aparut nereguli în condițiile în care potrivit contractului de finanțare proiectul trebuie finalizat cat mai repede. Astfel, contractul a fost incheiat in  august 2018 pentru o perioada de 48 de luni din care 36 de luni pentru execuție lucrări. Proiectul de transformare a Băii Turcești în Centru Internațional de Artă Contemporană este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 (POR) – Prioritatea de Investiții 5.1. „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”, și are o valoare totală de 21.862.177,67 lei (circa 4,62 milioane de euro). Lucrările de reabilitare, consolidare și refuncționalizare a fostei Băi Turcești au început în septembrie 2018, durata proiectului fiind de 27 de luni. Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat pe 27 august 2018 cu firma Cifolelli Edilizia SRL din Italia, contra unei sume de 14.070.853,78 lei, inclusiv TVA.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.