@ „Împăratul” Mihail Vlasov a câştigat un proces cu instituţia pe care a condus-o @ Recent, Camera de Comerţ şi Industrie a României a contestat decizia judecătorilor
„Împăratul” Mihail Vlasov a câştigat un proces cu instituţia pe care a condus-o! Totuşi, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a contestat decizia judecătorilor din cadrul Tribunalului Bucureşti.
„Instanţa respinge excepţia lipsei calităţii procesual active invocată de către pârât, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei de interes invocată de către pârât, ca neîntemeiată. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Camera de Comerţ şi Industrie a României în contradictoriu cu pârâţii Vlasov Mihail şi Vlasov Ana Maria Vanda, ca neîntemeiată”, au afirmat magistraţii bucureşteni.
Camera de Comerţ a contestat decizia judecătorilor!
Totuşi, decizia judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti nu e definitivă. De altfel, aceasta a şi fost contestată de către reprezentanţii CCIR. Acum, urmează ca instanţa superioară, respectiv Curtea de Apel Bucureşti, să hotărască ce se va întâmpla în continuare.
Acest proces în care CCIR i-a dat în judecată pe Mihail Vlasov, Elena Ingrid Vlasov şi Vanda Vlasov a început pe 16 martie 2023. În cadrul dosarului, reclamanţii de la CCIR au solicitat instanţei să dispună constatarea nulităţii unui act juridic.
Ce au spus cei de la CCIR
Prin cererea înregistrată la instanţă, CCIR, în contradictoriu cu pârâţii, a solicitat ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să se dispună constatarea nulităţii absolute a contractului de donaţie autentificat pe 14.07.2014 și obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată. S-a arătat că, prin contractul de donaţie ce face obiectul cauzei de faţă, donatorii şi-au donat fiicei lor imobilul situat în comuna Snagov, imobil compus în totalitatea sa din construcţia/locuinţa C1 (S+P+2 E) şi construcţia C2 cu funcţiunea de anexă, înscris în C.F. a localităţii Snagov.
Donatoarea a decedat la data de 22.08.2020, iar moştenitorii acesteia sunt pârâtul, în calitate de soţ supravieţuitor, şi pârâtele, în calitate de fiice. „Acest contract de donaţie a fost încheiat de către părţile semnatare exclusiv cu scopul nelegitim şi imoral de a se crea o stare de insolvabilitate pârâtului, astfel încât acesta să nu poată fi supus executării silite în vederea recuperării prejudiciilor cauzate reclamantei prin infracţiunile săvârşite în dauna patrimoniului reclamantei”, au sustinut reprezentantii CCIR in instanta.
Acestia au adaugat ca, drept urmare a condamnării, pe latura civilă a procesului penal, a fost admisă cererea de constituire de parte civilă a reclamantei şi Mihail Vlasov a fost obligat la repararea prejudiciului cauzat, respectiv la plata sumei totale de 53.823.942 de lei (48.301.870 de lei singur, iar restul – în solidar cu alţi inculpaţi condamnaţi) cu titlu de daune materiale. La rândul lor, Mihail Vlasov şi fiicele sale au solicitat respingerea actiunii, lucru care s-a si intamplat.
Mihail Vlasov, pus în libertate
Amintim că, în urmă cu mai bine de doi ani, avocatul ieșean Mihail Vlasov, supranumit „Împăratul”, a fost liberat condiționat din Penitenciarul Vaslui, în condițiile în care acesta a executat un an de închisoare din pedeapsa de 8 ani pe care o primise in dosarul devalizarii Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
Vlasov a fost incarcerat pe 3.11.2020 in aceiasi zi in care Înalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat sentinta definitiva in dosar. Vlasov a fost trimis in judecata de DNA. Prejudiciul calculat si retinut de judecatori era de 10 milioane de euro in dauna Camerei de Comert a Romaniei.
Ce au spus procurorii anticorupţie
DNA a aratat ca, în perioada 2008 – 2014, Mihail Vlasov, abuzând de funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, ar fi întreprins demersuri pentru obţinerea unor foloase materiale personale şi pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituţiei pe care o reprezenta.
Conform procurorilor, au fost adus grave prejudicii atât Camerei de Comerţ, cât şi SC Romexpo SA, la care CCIR este acţionar majoritar. „După ce a preluat conducerea CCIR, Mihail Vlasov a întreprins acţiuni astfel încât bani din bugetul instituţiei să ajungă la diverse entităţi/societăţi comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte şi convenţii”, au aratat procurorii DNA. Dupa ce a executat parte din pedeapsă, Mihail Vlasov a fost liberat condiţionat, fiind obligat să respecte anumite obligaţii.