@ Magistrații Judecătoriei au pronunțat prima sentință în dosarul înșelăciunilor comise de țiganii de la Zanea în perioada pandemiei @ Astfel, fostul bulibașă, Ionel Stănescu zis Imperialu, zis Ferdinand a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare @ În acest dosar, în timpul pandemiei procurorii și polițiștii ieseni au efectuat astazi 14 perchezitii domiciliare în cartierul de rromi Zanea din comuna Ciurea
Magistrații Judecătoriei au pronunțat prima sentința în dosarul înșelăciunilor din perioada pandemiei cel în care capiii țiganilor de la Ciurea au fost arestați deoarece au înșelat mai mulți comercianți sau producători de legume. Aceștia comandau camioane de lagume și după ce le primeau nu le mai achitau. ‘’Profitând de starea de urgență instituită la nivelul României, inculpații prezentând în mod neadevărat faptul că dețin societăți comerciale, depozite și comercializează legume pe raza judeţului Iași au indus în eroare persoanele vătămate cu privire la achiziționarea unor cantități de legume și folosind diverse scuze pentru a nu achita contravaloarea acesteia’’, au arătat procurorii. Astfel, aceștia au luat fără să plătească printre altele: 4000 kg cartofi și 1000 kg ceapă pe data de 19.03.2020; 8.500 kg cartofi pe data de 4.04.2020; 11.000 kg ceapă pe data de 10.04.2020 etc. Procurorii au arătat că prin aceste fapte de înșelăciunea rromii din Ciurea au cauzat un prejudiciu de peste 100.000 lei unor persoane fizice și societăți comerciale. În acest dosar au fost trimiși în judecată Cătălin Stănescu, Ionel Stănescu, Marian Stănescu Corduneanu, Bercu Stănescu, Ionuț Stănecu și un alt Ionel Stănescu, Dănuț Stănescu și Ioan Dura.
În acest dosar fostul bulibașă Ionel Stănescu, zis Imperialu a fost condamnat la 2 ani și 6 luni cu executare în timp ce Ferdinand Stănescu, zis Indianu a fost condamnat la 1 an și 10 luni cu suspendare. ‘’ Inculpatul Ionel Stănescu zis Imperialul, alias „Imperialu”, este neșcolarizat, necăsătorit şi nu are o ocupație. Acesta deţine un rol decizional în cadrul comunităţii unde trăieşte, împrejurare în raport de care pare a avea o poziţie de decident în legătură cu modul şi mijloacele de comitere a infracţiunii, atrăgând în activitatea sa infracţională şi pe ceilalţi inculpaţi. În urma manoperelor dolosive ale inculpatului, acesta din urmă apelând şi la alte elemente frauduloase, victima inducerii în eroare s-a angajat într-o conduită prejudiciabilă, valoarea mărfii ce urma a fi livrată fiind una considerabilă. Inculpatul amăgeşte, nesocoteşte încrederea acordată în cadrul relaţiei cu conţinut patrimonial stabilită cu persoana vătămată, având perspectiva neachitării contravalorii mărfii încă de la momentul abordării persoanei vătămate pe site-ul de specialitate. Inculpatul a insistat ca persoana vătămată să descarce marfa, purtând asupra sa o borsetă şi dând impresia că înăuntru se află contravaloarea mărfii şi că va achita în orice moment’’, se arată în sentința judecătorească.
În ceea ce-i privește pe ceilalți inculpați, cei mai mulți au scăpat de pedeaspă deoarece s-au împăcat cu victimele.
Camioane cu legume furate de tigani in perioada Covid. Actiune in forta a Politiei iesene. Video
Constantin MAZILU